«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΠΑΡΘΕΝΩΝ!!!

Όταν η νοσταλγία σε τραβάει απ’ το πέτο και η τύχη συνωμοτεί με τη συγκίνηση, σου κάνει την ψυχή πυροτέχνημα!!!
Κάπως έτσι ένιωσα πριν από λίγο, στο Παναιτώλιο Τριχωνίδας.
Σε μια προσπάθεια να φωτογραφίσω, κάποια αξιόλογα σημεία της περιοχής μας, για επόμενα ρεπορτάζ, συνάντησα τυχαία έναν απ’ τους ιδιοκτήτες του παλιού κινηματογράφου «ΠΑΡΘΕΝΩΝ» του Παναιτωλίου, τον κ. Χρήστο Τσιλιμπώκο.
- Τι φωτογραφίζεις με ρώτησε;
Τον κινηματογράφο…. του απαντώ.
- Έλα να σου πω την ιστορία του μου είπε!!!


«Η επιχείρηση ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί από μένα και τον αδερφό μου Δήμο Τσιλιμπώκο (που τώρα βρίσκεται στον Καναδά) το 1967. Οι δραστηριότητές μας περιελάμβαναν διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, σχολικές παραστάσεις, μέχρι και θέατρο σκιών.
Η κύρια δραστηριότητά μας όμως περιελάμβανε, την προβολή Ελληνικών ταινιών. Τότε παίζονταν τα έργα των Κώστα Καζάκου- Τζένης Καρέζη, Νίκου Ξανθόπουλου, Αλίκης Βουγιουκλάκη, Νίκου Κούρκουλου, Κώστα Πρέκα κ.α.
Η σύνταξη του προγράμματος προβολής ήταν δική μας και η ενοικίαση των ταινιών γίνονταν κατόπιν συμφωνίας με τις Αθηναϊκές κινηματογραφικές εταιρίες Φίνος Φίλμ, Κλάρκ Φίλμ κ.α. Μέσω του αντιπροσώπου μας κ. Σκουρλή, έφταναν σ’ εμάς με το τρένο (που ήταν φτηνότερη η μεταφορά) και όταν καταργήθηκε η σιδηροδρομική γραμμή, με το ΚΤΕΛ Αιτωλ/νίας.


Ο λόγος που σταμάτησε η δική μας δραστηριότητα το 1980, ήταν η ραγδαία εξάπλωση της τηλεόρασης.
Η αίθουσα (των 220 καθισμάτων) και ο εξώστης (των 80 καθισμάτων), διατηρούνται ακόμη στην αρχική τους μορφή. Η μηχανή προβολής κατασκευής του 1950 λειτουργεί, είναι στην κατοχή μας, τόσο αυτή όσο και αρκετό μέρος του υπόλοιπου εξοπλισμού.
Παλιότερα υπήρξε κάποια επαφή για την αξιοποίηση του χώρου, με την κοινότητα Παναιτωλίου, αλλά κατασκευάστηκε η δημοτική αίθουσα και το θέμα έμεινε εκεί.
Αν υπάρξει ενδιαφέρον απ’ την Δημοτική αρχή η απ’ όποιον άλλο φορέα, για την αξιοποίηση του κινηματογράφου «ΠΑΡΘΕΝΩΝ» το θέμα συζητιέται !!!»

Η δική μας προσθήκη: « ο ΠΑΡΘΕΝΩΝ θα δεσπόζει πάντα, πάνω στην ακρόπολη των αναμνήσεών μας!!!»

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Ντόκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: