«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Ενημέρωση από το δήμο Αγρινίου

Στον Δήμο Αγρινίου περιέρχεται η περιουσία του Ιδρύματος Παπαστράτου

 

Στον Δήμο Αγρινίου περιέρχεται η περιουσία του Ιδρύματος Παπαστράτου μετά τη διάλυσή του σύμφωνα  με ΠΔ που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με αρ. 551/τευχος β/1-11-2021.

 

Όπως αναφέρεται «η περιουσία του Ιδρύματος ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ  περιέρχεται στον Δήμο Αγρινίου, ο οποίος έχει τη δυνατότητα με τις υπηρεσίες και την υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτει, να συντηρήσει, αλλά και να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του, αναπτύσσοντας στους χώρους των κτιρίων δραστηριότητες, συναφείς με τους σκοπούς τους Ιδρύματος, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί το οικοδομικό τετράγωνο, το οποίο βρίσκεται εντός της πόλης του Αγρινίου, με σκοπό...

αυτός ο χώρος να καταστεί ένας πνεύμονας ζωής για την πόλη και την περιοχή στην κατεύθυνση της εξύψωσης του βιοτικού, ανθρωπιστικού και επαγγελματικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού επιπέδου της πόλης του Αγρινίου, καθώς και της άμεσης ή έμμεσης ενίσχυσης κοινωφελών έργων και σκοπών, αλλά και στην περαιτέρω αξιοποίηση των λοιπών δωρεών που έχουν γίνει στην πόλη του Αγρινίου από τις ιδρύτριες εταιρίες και τα μέλη της οικογένειας Παπαστράτου».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε σχετικά:

«Υποδεχόμαστε αυτή την εξέλιξη με ιδιαίτερη ικανοποίηση. Είναι διαχρονικός στόχος μας η αξιοποίηση των Αποθηκών Παπαστράτου. Πρόκειται για κτίρια με ιστορική, πολιτιστική και αρχιτεκτονική αξία. Η παραχώρηση του συγκροτήματος μας επιτρέπει  να σχεδιάσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση των κτιρίων που δημιούργησαν  οι μεγάλοι ευεργέτες της πόλης».

 

Η περιουσία του Ιδρύματος η οποία περιέρχεται στον Δήμο Αγρινίου είναι η εξής:

1.Πολυόροφο κτίριο συνολικής επιφάνειας ορόφων τ.μ. 5.884

2.Κτίριο επιφάνειας 120 τμ  μετά του οικοπέδου του 1.171 τμ  και

3.Χρηματικό κεφάλαιο ποσού 1.472.963,45 € (μη υπολογιζόμενων των τρεχουσών υποχρεώσεων μέχρι και την οριστική διάλυσή του), για το οποίο ρητά ορίζεται ότι δεν θα αναλωθεί για οποιουσδήποτε άλλους σκοπούς, πλην αυτών που κατατείνουν στην προστασία και αξιοποίηση των ακινήτων κτιρίων και θα κατατεθεί για το λόγο αυτό στο ταμείο του Δήμου σε ειδικό κωδικό του προϋπολογισμού.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

***

Επιστολή Δημάρχου Αγρινίου

 Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου με επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης  Κώστα Τσιάρα και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτη Θεοδωρικάκο επισημαίνει την ανάγκη λήψης όλων των μέτρων ώστε να οι κάτοικοι των Δημοτικών Ενοτήτων του Αγρινίου να υπάγονται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αγρινίου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας, ακριβώς όπως έγινε με την Δ.Ο.Υ. Αγρινίου.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου από το 2019  με επιστολές προς τους αρμόδιους Υπουργούς ζητά  παρέμβαση και λύση των προβλημάτων προς όφελος των δημοτών.

Επισυνάπτεται το κείμενο της επιστολής.

ΘΕΜΑ: «Γεωγραφική ανακατανομή αρμοδιοτήτων κρατικών φορέων σύμφωνα με τη νέα διοικητική διαίρεση των Δήμων».

Κύριοι,

Απευθύνομαι σε εσάς με την παρούσα τρίτη επιστολή (οι δύο προηγούμενες ήταν η, με αριθμό πρωτοκόλλου 41224/26-9-2019, και η, με αριθμό πρωτοκόλλου 10051/17-2-2021, γιατί θεωρώ ότι είναι πλέον η κατάλληλη συγκυρία να διορθωθεί μια αδικία που συντελείται εδώ και χρόνια σε βάρος των κατοίκων του Δήμου Αγρινίου.

Ήδη πληροφορήθηκα ότι το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων ακριβώς όπως περιγραφόταν στις προηγούμενες επιστολές μου, δηλαδή σύμφωνα με τη νέα διοικητική διαίρεση των Δήμων.

Επανέρχομαι, λοιπόν, μετά από αυτή τη διορθωτική ενέργεια του

Υπουργείου Οικονομικών που έχει ως αποτέλεσμα όλοι οι κάτοικοι

του Δήμου μου να εξυπηρετούνται επιτέλους από τη Δ.Ο.Υ.Αγρινίου και διευκρινίζω ότι ήδη με το νόμο 3852/2010(Καλλικράτης) το Αγρίνιο περιλαμβάνει τις εξής ΔημοτικέςΕνότητες, που αποτελούσαν πρώην Καποδιστριακούς Δήμους:

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΑΚΥΝΘΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΤΙΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΚΑΜΠΥΛΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ

Οι κάτοικοι των Δημοτικών Ενοτήτων Αγγελοκάστρου, Αρακύνθου και Μακρυνείας ήταν μέχρι τώρα υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στη Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου για τις οικονομικές τους συναλλαγές, κάτι που επιτέλους διορθώθηκε. Ωστόσο συνεχίζουν να υπάγονται στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου για τις δικαστικές τους υποθέσεις και η ασφάλειά τους εξακολουθεί να ανήκει στην ευθύνη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας ( με έδρα το Μεσολόγγι). Αυτό συνεπάγεται ότι οι Αστυνομικές δυνάμεις χρειάζονται πάρα πολύ χρόνο προκειμένου να επέμβουν σε περιστατικά που σημειώνονται σε αυτές τις Δημοτικές Ενότητες, οι οποίες απέχουν μόνο λίγα χιλιόμετρα από το Αγρίνιο όπου εδρεύει η Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας που θα μπορούσε να επέμβει άμεσα, καθώς η απόσταση είναι πολύ μικρότερη. Τέλος, αντί να απευθύνονται στο Πρωτοδικείο Αγρινίου, πρέπει ακόμα και για απλά δικαστικά πιστοποιητικά, όπως για παράδειγμα αντίγραφο ποινικού μητρώου αλλά και για κάθε δικαστική υπόθεση να μεταβαίνουν στο Μεσολόγγι.

Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι η ταλαιπωρία των Δημοτών μου δεν τελειώνει εκεί, με δεδομένο ότι ο τόπος κατοικίας τους δεν συνδέεται με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με το Μεσολόγγι, όπου υπάγονται, αλλά με το Αγρίνιο που είναι η έδρα του Δήμου.

Κύριοι,

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν περίτρανα ότι αυτή η στρεβλή, αν όχι παράλογη,  κατανομή αρμοδιοτήτων πρέπει να σταματήσει και για τις υπηρεσίες που υπάγονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Είναι αναγκαίο να προχωρήσετε σε δίκαιη κατανομή που να συνάδει και να εναρμονίζεται με τη νέα γεωγραφική έκταση των Δήμων.Είμαι πεπεισμένος ότι ως κεντρική εξουσία θα προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε οι κάτοικοι των Δημοτικών Ενοτήτων που από το 2011 έχουν ενταχθεί διοικητικά στο Δήμο Αγρινίου, να υπάγονται στο εξής στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αγρινίου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας, ακριβώς όπως έγινε με την Δ.Ο.Υ. Αγρινίου.

Αυτό επιτάσσει η λογική, η ανάγκη για εξοικονόμηση πόρων και για διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών και σε αυτή την κατεύθυνση αναμένουμε να ενεργήσετε.

Είμαι στη διάθεσή σας για μια συνάντηση εργασίας και για την παροχή οποιασδήποτε διευκρίνισης προς την κατεύθυνση της επίλυσης ενός τόσο χρόνιου και ουσιαστικού προβλήματος.

Με τιμή

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

***

Η δράση "Πόλη με ποδήλατα – Όμορφη Πόλη" στο Αγρίνιο.

 

Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου το Αγρίνιο ζει μια μέρα γεμάτη ποδήλατο!

Στάση στο Αγρίνιο  κάνει η  δράση Εταιρικής Υπευθυνότητας "Πόλη με Ποδήλατα – Όμορφη Πόλη" από τα Mymarket με τη συνεργασία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Το πρόγραμμα "Πόλη με ποδήλατα – Όμορφη Πόλη" έχει ταξιδέψει ήδη σε 19 πόλεις προωθώντας τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και τη χρήση του ποδηλάτου για κοντινές μετακινήσεις μέσα στην πόλη,  για άθληση αλλά και ψυχαγωγία. Στόχοι της πρωτοβουλίας είναι να αυξηθεί το ενδιαφέρον για το ποδήλατο, να λυθούν απλές, καθημερινές απορίες σχετικά με την επιλογή ποδηλάτου, την ασφάλεια στιςπόλεις, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες προς το ποδήλατο, ως το πιο φιλικό μέσο μετακίνησης.

Η δράση  θα γίνει στην πλατεία  Δημοκρατίας Αγρινίου από τις 11:00 το πρωί ως τις 20:00 το βράδυ και περιλαμβάνει , μεταξύ άλλων, δωρεάν έλεγχο ποδηλάτου. Ένας εξειδικευμένος τεχνικός ελέγχει το ποδήλατο σας και δίνει συμβουλές για πιθανές αναβαθμίσεις, μικρορυθμίσεις ή αλλαγές που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαδικασία της ποδηλασίας ακόμα πιο απολαυστική. 

Ακόμη θα δίνεται δίπλωμα ποδηλάτου για παιδιά δημοτικού ως μια  συμβολική ενέργεια για να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά αλλά και τους γονείς σχετικά με τη σημασία του ποδηλάτου για τη ζωή μας, τους βασικούς κανόνες ασφαλείας αλλά και το γεγονός πως ο ΚΟΚ ισχύει για όλους μας,  και για τα ποδήλατα. Για να μοιραζόμαστε όλοι τους δρόμους με ασφάλεια. Η ενέργεια υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ελάτε να γνωριστούμε, να τσεκάρουμε το ποδήλατό σας και να μιλήσουμε για ποδήλατο!

 

Παράλληλα, στη διάρκεια της εκδήλωσης, θα μπορεί κανείς να δοκιμάσει εναλλακτικούς τύπους ποδηλάτων για αστική μετακίνηση  όπως ηλεκτρικό πόλης και ηλεκτρικό trekking. 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ