«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Δ. Τραπεζιώτης: ΕΜΕΙΝΕ ΕΚΤΟΣ ΛΙΣΤΑΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 14

ΕΜΕΙΝΕ ΕΚΤΟΣ ΛΙΣΤΑΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

 

Του Δημήτρη Τραπεζιώτη

Δικηγόρου, π. Δημάρχου Θεστιέων


Στο Τακτικό Συνέδριο  της ΚΕΔΕ που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη (14-16 Οκτωβρίου 2021), ο Υπουργός Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε τη λίστα με τους 17 Δήμους της χώρας μας που θα λάβουν ενίσχυση 90 εκ. ευρώ για το Πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις» από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι Δήμοι που θα  χρηματοδοτηθούν  είναι:

Δήμος Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Ηρακλείου, Πειραιώς, Λαρισαίων, Βόλου, Περιστερίου, Ρόδου, Ιωαννιτών, Χανίων, Αχαρνών, Νίκαιας, Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Χαλκιδαίων, Ευόσμου, Καλλιθέας και τέλος, εκτός σειράς, χρηματοδοτήθηκε  ο Δήμος Τρικαίων ο οποίος υπερπήδησε οκτώ Δήμους. Και βεβαίως εκτός χρηματοδότησης βρέθηκε μεταξύ άλλων και ο Δήμος Αγρινίου.

Η  aftodioikisi.gr αναφέρει ότι μετά το δημοσίευμα της ιστοσελίδας για «ρουσφέτι» στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ο κ. Παπαστεργίου (Δήμαρχος Τρικαίων) “διαρρέει” ότι ο ίδιος δεν ήθελε αλλά πιέστηκε (;) από την Κομισιόν(!), γιατί ο δήμος του είναι πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα των «έξυπνων πόλεων».

Ωστόσο, δήμαρχοι με τους οποίους επικοινώνησε η aftodioikisi.gr, εξέφραζαν τις ισχυρές αμφιβολίες τους τόσο ως  προς το πρώτο όσο και ως προς το δεύτερο σκέλος των διαρροών, τονίζοντας «ότι αφενός δεν είναι συνήθης πρακτική της  απόλυτα τυπολατρικής  Κομισιόν να ζητά να ενταχθεί, εκτός σειράς κάποιος φορέας σε πρόγραμμα ευρωπαϊκών κονδυλίων και αφετέρου ότι τα Τρίκαλα –‘έξυπνη πόλη’ είναι περισσότερο επικοινωνιακό κατασκεύασμα, παρά πραγματικότητα». 

Παράλληλα, αναφέρει ηaftodioikisi.gr ότι τουλάχιστον ένας εξ αυτών ζητά από τον κ. Παπαστεργίου, να δώσει στη δημοσιότητα τα σχετικά έγγραφα, με το οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά στους 16 μεγαλύτερους δήμους να ενταχθούν από το “παράθυρο” τα Τρίκαλα.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου,κατ’ αντίθεση με τους συναδέλφους του που διαμαρτύρονται για την άνισηκαι προνομιακή μεταχείριση του Δήμου Τρικαίων και παρά το γεγονός ότι συχνά – πυκνά τονίζει ότι στόχος του είναι να καταστήσει το Δήμο Αγρινίου «Έξυπνη Πόλη», τελεί σε πλήρη αφωνία. Ουδεμία διαμαρτυρία εκ μέρους του. Υποδειγματική πειθαρχία και απόλυτη υποταγή στις κομματικές εντολές, ακόμη κι όταν αυτές είναι σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου Αγρινίου.

Αυτά συμβαίνουν όταν ο Δήμαρχοςυπεραμύνεται της κυβερνητικής πολιτικής  και μοιραία λειτουργεί ως εντολοδόχος του Κόμματος

Για το λόγο αυτό επαναφέρω την πρότασή μου που έχει θεσμικό χαρακτήρα ότιο Επικεφαλής οποιασδήποτε Δημοτικής Παράταξης  οφείλει αμέσως μόλις εκλεγεί να αναστείλει την κομματική του ιδιότητα όσο διαρκεί η θητεία του ώστε να μην καταλείπεται η παραμικρή υποψία ότι ενεργεί με κριτήριο τις κομματικές σκοπιμότητες. Οι δε υποψήφιοι που θα εκλεγούν ως δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα πρέπει  να κατέχουν θέσεις ευθύνης στο Δήμο Αγρινίου σε περίπτωση που κατέχουν ταυτόχρονα κομματικά ή κυβερνητικά αξιώματα ή είναι διορισμένοι έμμισθα ή άμισθα στη Διοίκηση Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου.