«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΗ

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΗ 2021

Συνάδελφοι οικοδόμοι συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ομοσπονδία οικοδομών και τα πρωτοβάθμια σωματεία, ενάντια στην ακρίβεια, την φτώχεια, στους μισθούς και τα μεροκάματα πείνας, την ανασφάλιστη εργασία, τα αντεργατικά νομοσχέδια Χατζηδάκη της κυβέρνησης  ΝΔ.

Στην πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα δυόμιση και πλέον χρόνια οι εργαζόμενοι δεν είδαν τίποτα θετικό όσον αφορά το εισόδημα τους και την ποιότητα ζωής τους, αντιθέτως η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται...

Η ανάκαμψη της οικονομίας, η ανάπτυξη των έργων υποδομής, που στον κλάδο μας θα μείωναν την  τα μεροκάματα και θα βελτίωναν τις συνθήκες διαβίωσης είναι άφαντα! Η οικονομική κρίση που άρχισε το 2009 ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί. Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων είναι ακόμα στις υποσχέσεις. Οι οικοδόμοι έχουμε να δούμε συλλογική σύμβαση από το 2009 όταν είχε υπογράψει η ομοσπονδία  την τελευταία με τα μεροκάματα να είναι τότε στα 55 ως 90 ευρώ, ενώ τώρα είναι στα 30 με 40 ευρώ. Έχουν ήδη περάσει 12 χρόνια ενώ το ίδιο ισχύει και για το ένσημο. Οι τραπεζίτες μαζί με τα ξένα συμφέροντα αρπάζουν τα σπίτια του κοσμάκη με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς , οι οποίοι το 2022 αναμένονται να είναι πολλαπλάσιοι από το 2021.

Οι οικοδόμοι ζούμε εδώ και χρ όνια στα επίπεδα της φτώχειας, μεγάλοποσοστό του κλάδου έχει αλλάξει επάγγελμα, άλλοι συνταξιοδοτήθηκαν με συντάξεις πείνας, νέοι άνθρωποι δεν μπαίνουν στον κλάδο βλέποντας ότι δεν υπάρχει δουλειά και σε λίγα χρόνια οι τεχνίτες και στην οικοδομή θα είναι δυσεύρετοι.

Δεν μας φτάνουν τα δικά μας προβλήματα, έχουμε και την κυβέρνηση με τις ανατιμήσεις, τις αυξήσεις στο ρεύμα, οι τιμές στα  είδη πρώτης ανάγκης είναι στα ύψη, το ίδιο και η τιμή στα καύσιμα με την βενζίνη να έχει φτάσει στο 1,80 η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,20 ευρώ  .

Ο Χατζηδάκης αναγγέλλει αύξηση στον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ ,τάζοντας  μιας και πλησιάζουν εκλογές, για να αντισταθμίσει δήθεν την ακρίβεια. Ενώ την ίδια ώρα καταργεί το δικαίωμα στην απεργία και το 8ωρο.

Υποβαθμίζεται η δημοσιά και δωρεάν παιδεία , δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, για να ευνοηθούν τα ιδιωτικά σχολεία και κολλέγια με τα μετρά της Κεραμέως για την παιδεία αφήνοντας χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών εκτός Πανεπιστημίων .

Υποβάθμιση της υγείας με τη μη πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μειωμένη χρηματοδότηση, την στιγμή που το σύστημα υγείας είναι στα όρια του λόγο της πανδημίας του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα δίνονται δις για εξοπλιστικά προγράμματα, αγορά Ραφάλ και φρεγατών μετά από συμφωνία με τους Γάλλους για πολεμικές εκστρατείες. Συμφωνία και με τους Αμερικάνους για παραχώρηση εδαφών για επέκταση των στρατιωτικών βάσεων σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Σούδα και όπου αλλού χρειαστεί χωρίς ανταλλάγματα, μόνο με υποσχέσεις. Αντιπαράθεση με την Τουρκία ποιος θα είναι ο επιτηρητής των ιμπεριαλιστών στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, την ώρα που η επιθετικότητα συνεχώς αυξάνεται μεταξύ των δύο χωρών και η πιθανότητα εμπλοκής μεγαλώνει.

Σε αυτή την δύσκολη κατάσταση οι εργαζόμενοι, οι οικοδόμοι, πρέπει να σηκώσουμεκεφάλι. Η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι μόνο όταν πάρουμε την τύχη στα χέρια μας, όταν συσπειρωθούμε και αγωνιστούμε μπορούμε να πέτυχουμε τις διεκδικήσεις μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

·        Επαναφορά της συλλογικής σύμβασης με 6ωρο πενθήμερο, 30 με 55 ευρώ κατώτατο μεροκάματο.

·        Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι Χατζηδάκη και όλοι οι προηγούμενοι.

·        Διεκδικούμε τα υπερ αγνώστων ένσημα.

·        Αύξηση των συντάξεων και μείωση του ορίου ηλικίας.

·        Επαναφορά του οργανισμού εργατικής κατοικίας, για κατασκευή σπιτιών, σχολείων, νοσοκομείων, αντιπλημμυρικών έργων για αποφυγή καταστροφών και ανθρωπίνων απωλειών σε κάθε νεροποντή.

Συγκέντρωση 10:30π.μ. Κεντρική Πλατεία Αγρινίου