«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Πραγματική Στήριξη στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τους Αυτοαπασχολούμενους με πρωτοβουλία της παράταξης Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο

Την υλοποίηση πολιτικών για την πραγματική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων φέρνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο η παράταξη Δυτική Ελλάδα Δικαίωμα στην Πρόοδο.

Με εισήγηση που υπογράφεται από τους εκλεγμένους συμβούλους της παράταξης, το Περιφερειακό Συμβούλιο καλείται άμεσα να αποφασίσει για την αλλαγή της φιλοσοφίας ασκούμενης πολιτικής από την πλευρά της Περιφερειακής αρχής, μέσω της άμεσης προκήρυξης νέου προγράμματος με δημόσια δαπάνη τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ευρώ, όπου θα περιλαμβάνονται όλοι οι ΚΑΔ και επιχειρήσεις, οι οποίες με το τρέχον πρόγραμμα δεν μπόρεσαν να χρηματοδοτηθούν, όπως και αυτές που έχουν λίγο ή καθόλου προσωπικό, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες κ.ο.κ,

με παράλληλη μείωση των ορίων των δικαιούμενων ποσών ανά επιχείρηση έως 8 χιλιάδες ευρώ δίνοντας την δυνατότητα να επιχορηγηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Κατά αυτήν την έννοια προκύπτει πραγματική διεύρυνση των ωφελούμενων αλλά και γενναία αύξηση του υφιστάμενου προϋπολογισμού.

 

Η Περιφερειακή αρχή οφείλει να κατανοήσει, έστω και τώρα, ότι σε κρίσιμες στιγμές όπως η τωρινή, η δαπάνη κάθε ευρώ πρέπει να γίνεται με τρόπο που να απαντά στις ανάγκες όσο το δυνατόν ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων και όχι μόνο τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο.

Πάτρα, 15-12-2020

 

Προς: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας,

κ. Παπαδόπουλο Παναγιώτη

 

Θέμα: «Εισαγωγή στην ημερήσια διάταξη, θέματος για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Ο εμπορικός κόσμος, οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής μας βρίσκονται σε απόγνωση, μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις “click-away’’ αγορές από τους πολίτες.

Μόλις το 17% του λιανικού εμπορίου διαθέτει e-shop, με αποτέλεσμα το συντριπτικό ποσοστό του τζίρου ως τις 31 Δεκεμβρίου (20 δις ευρώ) να καταλήξει στις αλυσίδες καταστημάτων, οι οποίες, καθόλου τυχαία, ξεκίνησαν επιθετική διαφημιστική καμπάνια.

 

Ο τζίρος των εορτών αποτελεί το 25% του ετήσιου τζίρου για τα καταστήματα του λιανεμπορίου, τα οποία είναι άγνωστο πότε θα ανοίξουν, ενώ έχουν ήδη υποστεί απώλεια τζίρου από το πρώτο lockdown. Η συνολική απώλεια τζίρου το 2020 στην αγορά υπολογίζεται σε 50-52 δις ευρώ.

 

Στην αρχική μορφή του προγράμματος, ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως προκηρύχθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις με προσωπικό λίγων ατόμων πρακτικά αποκλείονταν από τη χρηματοδότηση, αφού προκρίνονταν (λάμβαναν υψηλότερη βαθμολογία) οι επιχειρήσεις που απασχολούσαν πολλά άτομα.

Αυτή την αδικία διόρθωσαν κάποιες περιφέρειες όπως η Περιφέρεια Αττικής με την προσθήκη επιπλέον 50 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για τους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις με προσωπικό ως 9 άτομα, ώστε να λάβουν και αυτές κάποια ενίσχυση.

 

Μάλιστα, στους δικαιούχους συμπεριλήφθηκαν επιχειρήσεις όπως περίπτερα, ασφαλιστικοί σύμβουλοι, μεσιτικά γραφεία, έμποροι χονδρικής (τρόφιμα-ζαχαρώδη-κρέατα) που είχαν αποκλειστεί από την αρχική προκήρυξη.

 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αντί να κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση και παρ’ όλες τις παροτρύνσεις από όλους μας, ώστε να ενισχύσει τους πόρους του προγράμματος αλλά και να διευρύνει τους ΚΑΔ, εξήγγειλε ότι θα αυξήσει κατά 10 εκατ. τον προϋπολογισμό του προγράμματος (πράγμα που δεν έχει γίνει ακόμη) χωρίς και πάλι να ασχοληθεί επί της ουσίας με το πραγματικό πρόβλημα, δηλαδή με τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, αυτούς δηλαδή που δεν έχουν τη δυνατότητα οικονομικής στήριξης και κρίνεται αναγκαία, δεδομένου του δεύτερου κύματος της πανδημίας που διανύουμε και που αναμένεται δυστυχώς να συνεχιστεί.

 

Προέβλεψε όμως 6.000.000. ευρώ (!) για τη δημιουργία μηχανισμού “έγκαιρης προειδοποίησης’’ των επιχειρήσεων, μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες που δεν επέτρεψαν την υποβολή αρκετών προτάσεων.

 

Ο μηχανισμός “έγκαιρης προειδοποίησης’’ είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την ενημέρωση επιχειρήσεων και την πρόληψη της αφερεγγυότητας και εισήχθη στην εσωτερική έννομη τάξη με τα άρθρα 1-4 του Ν.4738/2020 (207 Α’) “Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις’’, γνωστό ως πτωχευτικό νόμο. Σκοπός του μηχανισμού αυτού είναι η παροχή συμβουλών και σχεδίου αναδιάρθρωσης σε επιχειρήσεις που βρίσκονται λίγο πριν τη φάση της αφερεγγυότητας, ώστε να αντιδράσουν άμεσα και να διορθώσουν την κατάσταση. Παρά το ότι κανείς δε διαφωνεί για τη σημασία αυτού του μηχανισμού, τα 6.000.000 ευρώ θεωρούνται υπερβολικά πολλά για τα δεδομένα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συγκρινόμενα με παρεμφερή προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες περιφέρειες.

 

Ενώ λοιπόν η Περιφερειακή αρχή είχε την ευχέρεια να τροποποιήσει τους όρους του προγράμματος σε διάφορους τομείς, σύμφωνα με τις ανάγκες και τα δεδομένα της Περιφέρειάς μας, όχι μόνο δεν το έπραξε αλλά επέλεξε να σπεύσει για επικοινωνιακούς λόγους, προφανώς, να το γνωστοποιήσει άμεσα, με απώτερο σκοπό να πείσει ότι έκανε τη δουλειά της. Δυστυχώς το μόνο που κατάφερε ήταν να αποκλείσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής μας.

 

Για τους παραπάνω λόγους εκτιμούμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο την άμεση προκήρυξη νέου προγράμματος με δημόσια δαπάνη τουλάχιστον 20.000.000 ευρώ, όπου να περιλαμβάνονται όλοι οι ΚΑΔ και όσες επιχειρήσεις, οι οποίες με το τρέχον πρόγραμμα δεν μπόρεσαν να χρηματοδοτηθούν, όπως και αυτές που έχουν λίγο ή καθόλου προσωπικό, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες κ.ο.κ, με παράλληλη να μείωση των ορίων των δικαιούμενων ποσών ανά επιχείρηση έως 8.000 ευρώ δίνοντας την δυνατότητα να επιχορηγηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Αυτή είναι στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην περιοχή μας και όχι να μοιράζουμε 50.000 ευρώ σε λίγες επιχειρήσεις.

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Η παράταξή μας πάντα πίστευε και πιστεύει, ότι έχει ιδιαίτερη αξία οποιαδήποτε προσπάθεια απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς και όχι με προσπάθειες εντυπωσιασμού διότι αυτές είναι εφήμερες και πολλές φορές, όπως στη προκειμένη, στη λάθος κατεύθυνση.

Για τους προαναφερθέντες λόγους ζητάμε με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας του Π.Σ να εισαχθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

Για την παράταξη Δικαίωμα στην Πρόοδο

Κατσιφάρας Απόστολος

Αγγελόπουλος Γεώργιος

Γεωργακοπούλου Μπάστα Δήμητρα

Δριβίλας Δημήτριος

Καπλάνης Διονύσιος

Καρπέτας Κων/νος

Κατσαρή Κωνσταντούλα

Κόντης Κων/νος

Κουσκουρή Αθανασία

Λύτρας Ιωάννης

Μητρόπουλος Κων/νος

Μπαλαμπάνης Νικόλαος

Μπράμος Παναγιώτης

Ρούση-Ντζιμάνη Αγγελική

Σκιαδαρέσης Σπυρίδων

Σώζος Βασίλειος

Χαροκόπος Αντώνιος