«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ: ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


 ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ: ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Στις 25/11 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων». Το άρθρο 31, που αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ. Η επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην προσπάθειά της να πείσει ότι νομοθετεί υπέρ των εργαζομένων, πλασάρει το συγκεκριμένο μέτρο ως αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα αποτελεί ακόμα ένα χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία και στο δικαίωμά μας για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ώρα που το δημόσιο αγαθό της υγείας είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, και απειλεί το επίδομα ανεργίας, ενώ τα ποσοστά των ανέργων έχουν εκτοξευθεί. Σχετίζεται άμεσα με:

α) «ψαλίδι» στα έσοδα του ΟΑΕΔ (μείωση κατά 1,85 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας). Έτσι οι ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να είναι μειωμένες κατά 650εκ. ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο που κατατέθηκε στον Προϋπολογισμό αυτή η διαφορά πρόκειται να καλυφθεί με κρατική «ένεση» μόνο εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ανάκαμψη της οικονομίας και μείωση της ανεργίας -κάτι που αντικειμενικά είναι αδύνατο να συμβεί.

β) παύση κάθε διαπραγμάτευσης για αύξηση του κατώτατου μισθού. Η διαδικασία, που ήδη είχε μετατεθεί για το 2021 με ΠΝΠ, θα αναβληθεί ακόμα μια φορά καθώς η μείωση του μικτού μισθού παρουσιάζεται από τα κυβερνητικά επιτελεία ως αύξηση του καθαρού μισθού.

γ) νέες «μεταρρυθμίσεις» στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό σύμφωνα με την Έκθεση- Μνημόνιο Πισσαρίδη (μείωση του ανώτατου πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών για τους μισθωτούς εργαζόμενους, αντικατάσταση της ποσοστιαίας εισφοράς υγείας των μισθωτών με ένα σταθερό ποσό).

Είναι ολοφάνερο πως οι νεοφιλελεύθεροι της ΝΔ κινούνται πιστά πάνω στις οδηγίες του 5ου Μνημονίου που θέλει να εισάγει το κεφαλαιοποιητικόσύστημα στις επικουρικές συντάξεις, να καταργήσει την πρόωρη συνταξιοδότηση, να αποσύρει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, να «επανασχεδιάσει» το επίδομα ανεργίας (6μηνο αντί 12μηνο, ίσο με 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη) και να «εξορθολογήσει» τη χρήση και το κόστος των υπερωριών, όπως έχει καταστήσει σαφές το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

Η κυβέρνηση απέδειξε μέσα στην πανδημία ότι είναι μια κυβέρνηση α(χ)ριστων. Αφού άφησε το δημόσιο σύστημα υγείας να καταρρεύσει, αφού οδήγησε στο θάνατο χιλιάδες, αφού τάισε ζεστό χρήμα τα τσιράκια της, έρχεται να εφαρμόσει ένα ακόμη σκληρό μνημόνιο με τη βοήθεια του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης.

Μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από την πανδημία, από τα ΜΑΤ και από την φτώχεια που θέλουν να μας επιβάλουν, αν στηριχτούμε στις δυνάμεις μας. Με τους αγώνες μας, την ενότητα και την αλληλεγγύη μας να ξεμπερδέψουμε μια και καλή μαζί τους και να επιβάλλουμε τις ανάγκες μας στην πράξη.

 ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

https://antepithesitonergazomenon.blogspot.com/2020/11/blog-post_28.html#more