«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Ακίνητα και Δήμος Πατρέων

Δήμος και ΔΕΥΑΠ: Βήματα στο μέλλον με σύμμαχο σημαντικές εφαρμογές


Ο Δήμος Πατρέων  διαθέτει εφαρμογές που μπορούν να  κατατάξουν την Πάτρα ως  μια «έξυπνη» πόλη. Δεν διαθέτει ωστόσο την εξωστρέφεια προκειμένου οι απλοί πολίτες να τις χρησιμοποιήσουν. Το κενό ενημέρωσης κάλυψαν από κοινού ο Δήμος Πατρέων και η ΔΕΥΑΠ κατά την διάρκεια της εκδήλωσης του 22ου Forum Ανάπτυξης παρουσιάζοντας τις δράσεις τους. Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ανέφερε ότι...
ο Δήμος έχει κάνει ουσιαστικά βήματα για να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες τους και σκοπεύει να κάνει ακόμη περισσότερα για να τις αναβαθμίσει, ενώ ο Νίκος Ασπράγκαθος, αντιδήμαρχος προγραμματισμού επεσήμανε πόσα σημαντικά εργαλεία διαθέτει ο πολίτης για να μεταφέρει τα προβλήματά του στις δημοτικές υπηρεσίες.

Ο  Γεράσιμος Φεσσιάν, Υπεύθυνος λειτουργίας του Γραφείου Εξυπηρέτησης του Πολίτη - 15190 powered by Sensecity (Δήμος Πατρέων), τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα μέσω υπολογιστή να δηλώσει ο εκάστοτε πατρινός ποια προβλήματα αντιμετωπίζει στην περιοχή του και να ζητήσει την παρέμβαση της  ανάλογης δημοτικής υπηρεσίας.
 Ο Βασίλειος Δαρσινός, Υπάλληλος Τμήματος Η/Μ Έργων (Δήμος Πατρέων), μίλησε για το πόσο αναβαθμισμένο είναι το σύστημα τηλεδιαχείρισης και εποπτείας  του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Πατρέων, αφού είναι από τα πιο σύγχρονα της χώρας και επεσήμανε σε ποια σημεία έχουν γίνει παρεμβάσεις.

Ο  Αλέξανδρος Λασκαρίδης, Υπάλληλος Τμήματος Αρχείου και Γεωπληροφορικής (G.I.S.) (Δήμος Πατρέων), μίλησε για τις εφαρμογές GIS που αφορούν την Πάτρα. Σημείωσε οτι η πόλη διαθέτει έναν πλούτο από χάρτες που δεν μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει γιατί δεν υπήρχε η δυνατότητα ψηφιοποίησης.
Η  Αικατερίνη Κούρου, Προϊσταμένη Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικός Οργανισμός) και Βασιλική Λάζαρη, Υπάλληλος Τμήματος Σχεδιασμού και Μελετών (Δήμος Πατρέων), περιέγραψαν πως φθάσαμε σήμερα στην ψηφιοποίηση των  Συλλογών Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών.
Ενώ η Ειρήνη Καραθανάση, Προϊσταμένη Τμήματος Διαχείρισης Νερού (ΔΕΥΑΠ), περιέγραψε πόσο σύγχρονο είναι το σύστημα ελέγχου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης της Πάτρας, το οποίο εκτός από τις διαρροές και την άμεση παρέμβαση, δίνει και τη δυνατότητα ελέγχου της πίεσης του νερού στα σπίτια, κάτι που είναι εξίσου κρίσιμο για ένα σύγχρονο σύστημα ύδρευσης.

Ο  Πέτρος Γανός, Προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού και Μελετών (Δήμος Πατρέων), απαρίθμησε μια σειρά από εφαρμογές που θα λειτουργήσουν σύντομα και θα δώσουν τη δυνατότητα διαδραστικής παρέμβασης των πολιτών στα προβλήματα της Πάτρας.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ανδρέας Παπανικήτας τόνισε ότι πλέον η υπηρεσία δεν διαθέτει αρκετό προσωπικό, λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων  και εξήγησε οτι χωρίς τη συγκεκριμένη υπηρεσία «η Πάτρα δεν μπορεί να ζήσει».

***

Εξήγγειλε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Γεωργαντάς
Λιγότερη γραφειοκρατία
για τις συναλλαγές στο Δημόσιο

Μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές επί ακινήτων και την διευκόλυνση των ιδιοκτητών, παράλληλα με τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την διασύνδεση των υπηρεσιών του Δημοσίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς από το βήμα του οικονομικού πολυσυνεδρίου «FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – 22ο MONEY SHOW ΠΑΤΡΑΣ».
Ο κ. Γεωργαντάς μίλησε στην εκδήλωση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων νομού Αχαΐας με θέμα «Έξυπνες λύσεις και στην Ακίνητη Περιουσία», το μεσημέρι της Κυριακής 24/11, παρουσία εκπροσώπων αρχών, φορέων και πλήθους ιδιοκτητών ακινήτων της Αχαΐας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε τα εξής:
1ον) Θα παρακρατείται από τον συμβολαιογράφο κατά την μεταβίβαση ακινήτου και θα αποδίδεται αυτόματα στο Δημόσιο τυχόν οφειλή του πωλητή από ΕΝΦΙΑ. Έτσι, ο ιδιοκτήτης που αναγκάζεται να πουλήσει ένα ακίνητο δεν θα υποχρεώνεται – όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα - να ρυθμίζει την οφειλή ή να δανείζεται για να την εξοφλήσει. Η ρύθμιση αυτή, που αποτελούσε αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ, θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εξυπηρετεί τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και το Δημόσιο που θα εισπράττει άμεσα το ποσό του φόρου.
2ον)Τίθεται σε λειτουργία εντός του 2020 σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου που θα καλύπτει τις δηλώσεις φόρων μεταβίβασης ακινήτου, δωρεών - γονικών παροχών, κληρονομιών, χρηματικών δωρεών και κερδών από τυχερά παίγνια. Από το ίδιο σύστημα θα εκδίδονται τα πιστοποιητικά περί μη οφειλής φόρου κληρονομιάς – δωρεάς και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις Δ.Ο.Υ. τα συμβόλαια μεταβίβασης αντί της ταχυδρομικής αποστολής τους.

Τα μέτρα αυτά, τόνισε ο υφυπουργός προστίθενται σε όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί για αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις και του ΦΠΑ στην οικοδομή, δυνατότητα εξόφλησης του φόρου κληρονομιάς έως και σε 48 δόσεις και έκπτωση των δαπανών αναβάθμισης των ακινήτων.
Ανακοίνωσε, ακόμα πως η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων μέσα στο 2020 θα ανακοινώνει διασυνδέσεις μητρώων ώστε να εκλείψουν οι υποχρεώσεις της αυτοπρόσωπης παρουσίας στις Δημόσιες Υπηρεσίες.
Βασική στόχευση της στρατηγικής ψηφιακού μετασχηματισμού, τόνισε, πως είναι αφενός ο πολίτης να μπορεί να αντλεί από τα αρχεία του Δημοσίου οποιοδήποτε στοιχείο τον αφορά και αφετέρου η εκάστοτε υπηρεσία του Δημοσίου να μην ζητά από τον πολίτη έγγραφα και δεδομένα που διαθέτει ήδη μια άλλη υπηρεσία αλλά να είναι υποχρεωμένες οι υπηρεσίες να συνομιλούν μεταξύ τους.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Αχαΐας Κυριακή Αθανασιάδη στην εισαγωγική της τοποθέτηση τόνισε ότι για την σύνταξη ενός συμβολαίου απαιτούνται σήμερα 23 πιστοποιητικά από δεκάδες φορείς και χρονική διάρκεια μέχρι έξι μήνες με αποτέλεσμα πολλές φορές να ματαιώνεται η συναλλαγή. Υπογράμμισε ότι η επιβάρυνση των ιδιοκτητών με ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο είναι άδικη και ανέφερε χαρακτηριστικά περίπτωση ιδιοκτήτη στην Πάτρα που καλείται να καταβάλει συμπληρωματικό φόρο 7 φορές υψηλότερο από τον κύριο. Κάλεσε εξάλλου το Δημόσιο να πάψει να χρησιμοποιεί την διαδικασία μεταβίβασης ως μέσο για τη συγκέντρωση στοιχείων για το ακίνητο. «Ζητάμε έξυπνες, πρακτικές και δίκαιες λύσεις για τη ακίνητη ιδιοκτησία», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς αναγνώρισε την άμεση ανταπόκριση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ για μείωση της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές επί ακινήτων. Τόνισε, όμως, ότι οι ιδιοκτήτες περιμένουν από την σημερινή κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση κατά 30 % του ΕΝΦΙΑ και σε κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, καθώς και να κατανείμει το βάρος δίκαια σε όλους τους ιδιοκτήτες.
Ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης ανέπτυξε τις βασικές ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ο υπεύθυνος του προγράμματος ασφάλισης κτιρίων μελών ΠΟΜΙΔΑ  Νίκος Κεχαγιάογλου κάλεσε τους ιδιοκτήτες να «θωρακίσουν» τις ιδιοκτησίες τους καθώς οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί.
Ο συμβολαιογράφος και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΜΙΔΑ Αθανάσιος Καρκατζούλης, αναφέρθηκε στη γραφειοκρατία που διέπει την σύνταξη συμβολαίων.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Αθανάσιος Ζούπας σημείωσε ότι η ακίνητη περιουσία έχει δεχθεί πόλεμο τα τελευταία χρόνια επειδή είναι εύκολος στόχος.
Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Νίκος Παπάκος αναφέρθηκε στα ήδη θετικά αποτελέσματα από την αποστολή email και SMS από το Κτηματολόγιο στους ιδιοκτήτες που δεν έχουν υποβάλλει τις δηλώσεις τους ενημερώνοντάς τους ότι εκπνέει η προθεσμία για την Αχαΐα στις 29 Νοεμβρίου 2019.

 Ο πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών και του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος αναφέρθηκε στην άνοδο των τιμών και μισθωμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω κυρίως της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» και των μισθώσεων τύπου AirBNB. Αντίρροπα λειτουργεί η μείωση του πληθυσμού, η συρρίκνωση των εισοδημάτων λόγω της κρίσης, η πιστωτική συρρίκνωση, η αύξηση της προσφοράς με την διάθεση στην αγορά των ακινήτων που έχουν κατάσχει οι τράπεζες κ.α.
Τις εργασίες της εκδήλωσης έκλεισε ο κ. Γεωργαντάς, ο οποίος απάντησε στα ερωτήματα του κοινού και δεσμεύτηκε ότι του χρόνου θα έχουν γίνει περισσότερα βήματα στην ψηφιακή διακυβέρνηση καθώς αποτελεί προτεραιότητα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ.
Στο τέλος της εκδήλωσης εξελέγη το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας, το οποίο απαρτίζουν οι: Ευάγγελος Καρκούλιας, Περικλής Καραγεωργόπουλος, Νικόλαος Παπάκος, Χρήστος Καποτάς, Εύη Τόλια – Ζούπα, Μαργαρίτα Αγραπίδη, Κυριακή Αθανασιάδη. Στην Εξελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν οι: Ελένη Ρουτήρη, Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου και Βασίλειος Παπαδόπουλος.