«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

«Για τα 77 χρόνια από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου»

Το Σάββατο 23/11/2019 χιλιάδες κόσμου, αγωνιστές, απόγονοι και φίλοι του ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δ.Σ.Ε., ανάμεσά τους και από το Αγρίνιο, παραβρέθηκαν και συμμετείχαν στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 77 χρόνια από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου.

          Για μας η διεξαγωγή, η παρουσία και η συμμετοχή σε παρόμοιες εκδηλώσεις δεν αποτελεί τυπικό ζήτημα αλλά σηματοδοτεί...
το χρέος μας απέναντι στους αγώνες και τις θυσίες, των μελών και στελεχών, των ανταρτών και καπεταναίων του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ που δε λούφαξαν, δε σώπασαν, δε λύγισαν, δεν έσκυψαν το κεφάλι.
          Αλλά αντίθετα αδιαφορώντας για τη ζωή τους, στους κάμπους, στις πόλεις, τα χωριά και τα βουνά της πατρίδας μας, σήκωσαν και κράτησαν ψηλά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την προσδοκία για λεύτερη πατρίδα.
          Αδιαφορώντας για τη ζωή τους, μπόρεσαν να απελευθερώσουν την πατρίδα από τους φασίστες και ναζί κατακτητές.
          Αυτοί, οι γονείς και οι προγονοί μας.
          Αυτοί, οι καρτσαπλιάδες, όπως τους αποκαλούσαν οι ομοτράπεζοι του κατακτητή και οι αστοί πολιτικοί που κατέφυγαν στην Αίγυπτο και προετοίμαζαν την επάνοδό τους.
          Αυτοί, οι αγράμματοι, οι άξεστοι, οι αγρότες, οι εργάτες, οι ασυμβίβαστοι των γραμμάτων και της τέχνης, σήκωσαν την πατρίδα ψηλά και τη λευτέρωσαν.
          Αυτοί, οι κομμουνιστές, τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, οι παράνομοι, «οι επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια», αυτοί οι εξόριστοι και φυλακισμένοι από τη Μεταξική δικτατορία που τους παρέδωσε στους κατακτητές, όσοι επέζησαν από τα βασανιστήρια, αποδράσανε, δεν παραδόθηκαν στους φασίστες κατακτητές και τις δοσιλογικές κυβερνήσεις, έσωσαν αρχικά το λαό από την πείνα και οργάνωσαν τον αγώνα για τη λευτεριά.
          Αυτοί γέννησαν και τον Άρη Βελουχιώτη τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ και του Λαϊκού Στρατού της Λευτεριάς.