«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Τραυματίστηκε Καινουργιώτης τεχνίτης της ΔΕΗ στο Αγρίνιο!

 Τεχνίτης της ΔΕΗ, που προσπαθούσε να αποκαταστήσει μια βλάβη του δικτύου στο Αγρίνιο κι ενώ ήταν πάνω σε σκάλα, παρασύρθηκε αυτή από διερχόμενο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος ο εργαζόμενος και να τραυματιστεί!
Με βαριά καρδιά, πίκρα κι απογοήτευση αραδιάζω παρακάτω ότι ξέρω και ότι νιώθω!

Οι τεχνικοί της ΔΕΗ οι επικίνδυνα και με αυτοθυσία εργαζόμενοι είναι… ακάλυπτοι!!
Ναι είναι ακάλυπτοι από κάθε υποστήριξη. Πολλές φορές τους βλέπω μόνους …έναν σε κάθε αυτοκίνητο, να τρέχουν όλο το εικοσιτετράωρο, ο καθένας στη βάρδια του, να επιδιορθώσουν κάθε βλάβη του δικτύου ηλεκτροδότησης!
Ποιος αναρωτήθηκε ποτέ απ’ τη διεύθυνση της επιχείρησης, αν έστω και για συντροφιά, ότι είναι απαραίτητο κι αναγκαίο να επιλαμβάνονται των βλαβών και της όποιας υπόθεσης, τουλάχιστον δύο άτομα;
 Τόσοι αδιάφοροι είναι οι προϊστάμενοί τους και η διεύθυνση της ΔΕΗ, ώστε να μην τους νοιάζει αν θα πάει και θα γυρίσει ο κάθε εργαζόμενος;
Δεν είναι μηχανές παραγωγής κύριοι, είναι άνθρωποι επικίνδυνα εργαζόμενοι και τους περιμένουν οικογένειες!
Αν αυτοί δεν τα λένε …κι αν τα λέγανε ποιος θα τους άκουγε; Τα λέμε εμείς!
Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν δικαιολογεί ούτε ένα λάθος!
Δεν είναι υδραυλικοί, που κι αυτοί είναι απαραίτητοι όπως ο κάθε εργαζόμενος,  να σπάσει ο σωλήνας ύδρευσης και να γίνουν μούσκεμα! Καταχείμωνο να ’ναι θα πάνε ν’ αλλάξουν ρούχα να στεγνώσουν και δεν τρέχει τίποτα! Κάθε εργασία έχει τον δικό της βαθμό επικινδυνότητας.
Με τα volt όμως δεν παίζεις, δε ρισκάρεις!!
Απ’ την εποχή που έβγαιναν πολυμελή συνεργεία της ΔΕΗ για μια εργασία, δύο ήταν «επί το έργον» και οχτώ ήταν «επιστάτες», περάσαμε στο σήμερα …στην εποχή των μοναχικών τεχνικών!
Πάνε χρόνια, που είχα επισημάνει το πρόβλημα των τότε πολυμελών συνεργείων και είχα θέσει ερώτημα στον περιφερειάρχη της ΔΕΗ τον κύριο Οικονόμου γι’ αυτό το φαινόμενο. (Υπάρχει video στο αρχείο μου και είναι στη διάθεση οποιουδήποτε) Θυμάμαι πως ο τότε περιφερειάρχης παραδέχτηκε πως υπάρχει πρόβλημα στην κατανομή του τεχνικού προσωπικού και υποσχέθηκε πως θα φροντίσει να το επιλύσει!
Μάλιστα στο τέλος της ομιλίας του και συγκέντρωσης τύπου, που είχε γίνει στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αγρινίου με πλησίασε ο τότε προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας της ΔΕΗ Αγρινίου να δικαιολογήσει τ’ αδικαιολόγητα.
Μου είπε συγκεκριμένα «μήπως κάνετε λάθος και δεν είναι δικά μας συνεργεία αλλά ..άλλων;»
Του απάντησα όχι κύριε δικά σας είναι! Κυριολεκτώ!! Κι όταν ρωτάω ξέρω πολύ καλά τι ρωτάω!!!
Από κείνη την κατάσταση έφτασε η συγκεκριμένη επιχείρηση να στέλνει σε κάθε βλάβη έναν τεχνικό που κάνει και τον οδηγό μόνο του έρημο κι απροστάτευτο σε κάθε βλάβη.
Στο βωμό της σκοπιμότητας που δεν είναι άλλη απ’ την εξοικονόμηση πόρων, ας μην θυσιάζονται άλλο οι φιλότιμοι εργαζόμενοι.
Δεν νιώθω αυτόκλητος υπερασπιστής των δικαιωμάτων των τεχνικών της ΔΕΗ, ας βγει το σωματείο τους να αναλύσει και να κοινοποιήσει εκτενέστερα τα προβλήματα και τα  αιτήματά τους, με αφορμή όμως αυτό το ατύχημα αισθάνομαι την ανάγκη να πω κάποιες δικές μου αλήθειες.
Εδώ σταματώ προς το παρόν…πριν κλείσω όμως το θέμα, θα τονίσω «ευθαρσώς και ειλικρινώς» πως τούτα τα λόγια τα γράφω «προκατειλημμένος» και με περίσσια οργή, επειδή ο τραυματίας τεχνικός είναι αδερφικός μου φίλος!
Καλή ανάρρωση Σωτήρη!

Δημήτρης Ντόκας