«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου για την ενίσχυση του Πανεπιστημίου Δ. Ελλάδας

Ψήφισμα υπέρ της ενίσχυσης της αυτονομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με τη δυνατότητα οργάνωσης νέων τμημάτων εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού με αφορμή τη διαβούλευση για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου αποφάσισε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος και...
την αποστολή του στο Υπουργείο Παιδείας.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας αποτελεί τον καρπό μακρόχρονης, επίμονης και συστηματικής προσπάθειας του λαού και των φορέων της περιοχής.
Η πρόοδος που σημειώθηκε, οδήγησε την πολιτεία στην απόφαση αυτονόμησή του από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ώστε να προωθηθεί χωρίς κωλύματα και περιορισμούς η ανάπτυξή του.
Στο μικρό διάστημα της αυτόνομης λειτουργίας του, παρότι συνέπεσε με την πρωτοφανή κρίση που βιώνει η χώρα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας – χάριν της προσπάθειας της Πανεπιστημιακής Κοινότητας (Διοικούσα Επιτροπή, μέλη ΔΕΠ, Εργαζόμενοι, φοιτητές) – έχει να επιδείξει εξαιρετικά υψηλό ακαδημαϊκό έργο, ενώ η συνολική δραστηριότητά του καταγράφει σημαντικά αποτελέσματα στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου.
Ζητούμε και διεκδικούμε από το Υπουργείο Παιδείας
1.      Ενίσχυση της αυτονομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, με την δυνατότητα οργάνωσης νέων Τμημάτων στην κατεύθυνση των αναπτυξιακών αξόνων που έχει ορίσει και μας είναι απαραίτητη
2.      Εξέλιξη του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος
3.      Δημιουργία Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομίας Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων για την ενίσχυση του υπάρχοντος Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων σε δραστηριότητες κρίσιμες για την ανάπτυξη της περιοχής
4.      Απονομή όλων των επαγγελματικών δικαιωμάτων που έχει αιτηθεί το Πανεπιστήμιο για τους αποφοίτους του, ώστε να υπάρξει η δίκαιη αναγνώριση της προσπάθειας του ιδρύματος και των αποφοίτων του
5.      Ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας των φοιτητών του, λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης των οικογενειών πολλών φοιτητών
6.      Άμεση συνδρομή του Υπουργείου Παιδείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην ολοκλήρωση της προκήρυξης του ΣΔΙΤ για την ανέγερση των κτιρίων του Πανεπιστημίου στους χώρους του παλαιού αεροδρομίου Αγρινίου
Δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν τρόπο την ύπαρξη και λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Οποιαδήποτε προσπάθεια συρρίκνωσης, περιορισμού της αυτονομίας του ή υποβάθμισης του επιπέδου των σπουδών του είναι προσπάθεια που θα μας βρει αντίπαλους σε κάθε βήμα.
Ο μεγαλύτερος Νομός της χώρας δικαιούται αυτό το Πανεπιστήμιο, που λειτουργεί αποτελεσματικά και συμπληρωματικά στα άλλα ΑΕΙ της χώρας.
Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να προασπίσει στο εθνικό συμφέρον και να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα της ύπαρξης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας στο Αγρίνιο, ορίζοντας στα πλαίσια του σχεδίου ΑΘΗΝΑ την ενίσχυσή του και δημιουργώντας τις συνθήκες για την επίλυση των προβλημάτων του και την απρόσκοπτη συνέχιση της αναμφισβήτητα σημαντικής προόδου του.
Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια του Πανεπιστημίου για επίλυση όλων των προβλημάτων του, από τη φοιτητική μέριμνα μέχρι την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας με όλους τους δυνατούς τρόπους, από οικονομικούς μέχρι χωροταξικούς.