«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Του Διομήδη τ’ άλογα!!!

 Σ’ αυτό «το σαθρό κι ερειπωμένο σύστημα, με την σαρακωμένη κλίμακα της αναξιοκρατίας και της κοινωνικοπολιτικής αδικίας», δύσκολη και μάταια η ανέλιξη, πόσο μάλλον η παραμονή σε θέσεις εξουσίας «ικανών και δικαίων».
Με παιάνες και τυμπανοκρουσίες, υποδέχτηκαν κάποιοι δημοσιογράφοι, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον ικανότατο κατά τα γραφόμενα, δεν αμφιβάλω ίσως έτσι να είναι, τον κ. Διομήδη Σπινέλλη, τον πρώην Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Τον κύριο που υποστήριξε πρόσφατα με δημόσιες δηλώσεις ότι: «οι εφοριακοί τα παίρνουν»!
Ανατρέχοντας κάποιος, στην πολιτική ιστορία της τελευταίας τριακονταετίας, πάμπολλα τέτοια φαινόμενα μπορεί ν’ απαντήσει!
Βίους και πολιτείες «πεφωτισμένων ανδρών», όχι μόνο σε διευθυντικές θέσεις, αλλά και σ’ όλη την πολιτική πυραμίδα μπορεί ο καθένας μας να παρατηρήσει. Αυτούς που μας φτάσανε, εδώ που μας φτάσανε. Ας ξεκινήσουμε από παλιά κι απ’ την κορυφή: Ανδρέας Γ. Παπανδρέου ο «χαρισματικός ηγέτης», αντιγράφοντας τίτλους, πολιτικά συνθήματα, φρασεολογία και σοσιαλιστικές θεωρίες, κυβέρνησε τον τόπο με «σοσιαλιστικό προσωπείο» και καπιταλιστικές πρακτικές. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «έμπειρος, εύστροφος και ικανότατος» πολιτικός, «φιλελεύθερος μανδύας» καπιταλιστικές οι πρακτικές. Κωνσταντίνος Σημίτης καθηγητής πανεπιστημίου, πορεύτηκε κι αυτός στην ίδια ρότα, σύμφωνα με τις πολιτικές επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Ο «καταλληλότερος» Κωνσταντίνος Καραμανλής διάδοχος και συνεχιστής της ίδιας πολιτικής…που «ξεπέζεψε μεσοστρατίς»! Γεώργιος Παπανδρέου…ξανάπιασε «τ’ αφηνιασμένο άτι» της εξουσίας, βρέθηκε στη «ράχη του» κι εκεί πάνω στην «ξέφρενη πορεία», του έφυγαν «τα γκέμια» και βρέθηκαν «στα χέρια κάποιων βαρβάρων που στρατοκαρτερούσαν»!!!
Ξύπνα ραγιά! Σ’ έβγαλαν στον πλειστηριασμό μαζί με την πολυθρόνα!! Θα σε κατασχέσουν μαζί μ’ αυτή!!!
Όσο για περιπτώσεις με αποτυχημένες «τεθλασμένες πορείες» και με χαμένες εξουσίες, «υπουργών, κτητόρων κι αυλικών», στην πατρίδα μας, «στ’ ομορφόσπιτο της απέραντης ακρογιαλιάς», αναρίθμητες όσες μπορεί ο καθείς μας ν’ αναφέρει. Οι ελπίζοντες, παραγκωνισμένοι κι αδικημένοι «ένοικοι» όμως… πάντα «πλήρωναν ακριβά τη λέζα»! Ναι ο απλός λαός!!
Λέει η λαϊκή ρήση «η στραβός είν’ ο γιαλός, η στραβά αρμενίζουμε»!
Ο γιαλός είναι αυτός που είναι…αλλού αμμουδιά στ’ ακροθαλάσσι, αλλού βραχώδεις ακτές, απέραντες ευθείες, κόλποι… όρμοι! Ατενίζοντας κατά τ’ ανοιχτά και πλέοντας άλλοτε μπονάτσες κι άλλοτε φουρτούνες απαντάς!!
Ο γιαλός είναι αυτός που είναι…εμείς στραβά ανέκαθεν αρμενίζουμε!!!
Γιατί επιλέγουμε, στηρίζουμε και ψηφίζουμε «ταγούς με ψευτοχείλια», που τάζουν λαγούς με πετραχήλια!
Για να ξανάρθω στην περίπτωση-ερέθισμα, που με ώθησε να παραθέσω τούτες τις σκέψεις, που δεν είναι άλλη από τη δήλωση του κ. Διομήδη Σπινέλλη ότι: «οι εφοριακοί τα παίρνουν»! φανέρωσε μάλιστα και το «σύστημα» που παραπέμπει σε στήσιμο ποδοσφαιρικής ομάδας «4-4-2»!!
Δηλαδή από το πρόστιμο που πρέπει να καταβάλει στην εφορία, κάποιος παραβάτης φορολογούμενος, γλυτώνει το 40%, λαδώνει τον ελεγκτή με το άλλο 40% και στα δημόσια ταμεία φτάνει μόνο το 20%!!
Γεννώνται άπειρα ερωτηματικά, λίγα απ’ αυτά:
Καταγγέλθηκαν, γνωστοποιήθηκαν ποτέ στους πολιτικούς προϊσταμένους του τα φαινόμενα αυτά και τι τύχη είχαν οι καταγγελίες;
Αν καταγγέλθηκαν, γιατί δεν καταγγέλθηκαν όσο ήταν εν ενεργεία ο νυν καταγγέλλων,  και γιατί δεν δημοσιοποιήθηκαν τότε;
Αν αυτό το φορολογικό σύστημα, που αποδείχτηκε σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ότι μπάζει…αέρα και βγάζει χρήμα, γιατί δεν τροποποιήθηκε;
Αν δημοσιεύονται τέτοιες βαρυσήμαντες και βαρύγδουπες δηλώσεις, δε θα πρέπει να είναι άμεση κι αποτελεσματική η επέμβαση της δικαιοσύνης;
Αν τόσα αν…. και κάμποσα γιατί; που θα μείνουν εσαεί μετέωρα κι αναπάντητα!
Γιατί αυτό «το σαθρό κι ερειπωμένο σύστημα, με την σαρακωμένη κλίμακα της αναξιοκρατίας» εξυπηρετεί στυγνά, ανελέητα και προκλητικά, από συστάσεώς του καπιταλιστικά συμφέροντα.
Όσο για το λαϊκό σύστημα…αν παίξει η ομάδα του λαού, με το τεράστιο κι άπαιχτο ρόστερ, με 1-4-5 φούλ αντεπίθεση! Τότε θα τρυπήσει δίχτυα!!
Τότε θ’ ανατρέψει το σε βάρος της σκορ!!!
Αλλιώς ο Ευρυσθέας λαός!  ας βρει… τον Ηρακλή του!!
Αυτός ξέρει να κουμαντάρει τα σαρκοβόρα άλογα!!!

Δημήτρης Ντόκας