«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Δεσύλλα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας

Δημήτρης Δεσύλλας
 Τοποθέτηση της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας της 2/12/2011 για τον Προϋπολογισμό

Ο Προϋπολογισμός 2012 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έχει συνταχθεί «κατ’ εικόνα και κατ’ ομοίωση» του αντιλαϊκού – φορομπηχτικού Κρατικού Προϋπολογισμού του 2012. Προϋπολογισμού που η συναινετική συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ προώθησε εσπευσμένα για ψήφιση στη Βουλή, με βάση το Μνημόνιο Διαρκείας, το «μεσοπρόθεσμο» Προκρούστη και την ασφυκτική κηδεμονία, εποπτεία και επιτήρηση Μέρκελ – ΕΕ – ΔΝΤ.
Η συναινετική πλειοψηφία του...
Περιφερειακού Συμβουλίου, υποτάσσεται πλήρως και εφαρμόζει «κατά γράμμα» τις αντιλαϊκές κυβερνητικές οδηγίες, εντολές και εγκυκλίους για ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό! Αποδέχθηκε δηλαδή .... τη νέα μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), το μηδενισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και τον ταξικό προσανατολισμό του ΕΣΠΑ στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, των απαιτήσεων του ΣΕΒ, των Τραπεζών και της ΕΕ, την ώρα που τα λαϊκά προβλήματα έχουν οξυνθεί, η φτώχεια και η ανεργία παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις.
Οι συνολικές δαπάνες του Προτεινόμενου Προϋπολογισμού 2012 της Περιφέρειας ανέρχονται σε 130 εκατ. Ευρώ, έναντι 158 εκατ. Ευρώ που ήταν ο περσινός Προϋπολογισμός του 2011 και 215 εκατ. Ευρώ που ήταν ο συνολικός Προϋπολογισμός του 2010 των τριών Νομαρχιών (Αχαΐας, Ηλείας, Αιτ/νίας)! Για να έχουμε πλήρη συνείδηση και συναίσθηση των μεγεθών, πρόκειται μόλις για το μισό προϋπολογισμό του Δήμου Πάτρας (που είχε πέρυσι προϋπολογισμό 258 εκατ. ευρώ) !!! Αυτή είναι στην πράξη η «νέα αρχιτεκτονική» του Καλλικράτη, ο οποίος είναι η συγκολλητική ουσία της υπάρχουσας συναίνεσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Οι δαπάνες των 130 εκατ. Ευρώ του 2012, αντιστοιχούν σε περίπου 160 ευρώ ανά κάτοικο Δυτικής Ελλάδας. Επομένως είναι τουλάχιστον γελοίο να ισχυριστεί κάποιος ότι θα κάνει στοιχειώδη κοινωνική πολιτική με 160 ευρώ ανά κάτοικο της Δυτικής Ελλάδας. Γι’ αυτό συνιστά «κρύο ανέκδοτο» να ζητάει η πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου «αλληλεγγύη», «ομοψυχία», και «υπερψήφιση» του Προϋπολογισμού του 2012. Με όσα λέει πάντως η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Γεωργιόπουλου, με την παρακράτηση του 20% από το συνολικό ποσό των Επενδυτικών ΚΑΠ ανά Περιφερειακή Ενότητα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτ/νία), «εξασφαλίσαμε» για το 2012 την συντήρηση και το «άναμμα των φώτων» του Εθνικού Οδικού Δικτύου!
Σ’ αυτό το βαθύ σκοτάδι του Προϋπολογισμού του 2012, η μοναδική ελπίδα, διέξοδος και προοπτική βρίσκεται στους ενωτικούς και νικηφόρους λαϊκούς αγώνες, στην κοινή δράση της Αριστεράς, μέσα στο μαζικό κίνημα, στην αντικαπιταλιστική ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης και της μνημονιακής συγκυβέρνησης νεοδεξιάς – παλαιοδεξιάς – ακροδεξιάς (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ). Με αυτό το σκεπτικό ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ τον Προϋπολογισμό του 2012 και τη σχετική εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Γεωργιόπουλου.
Δημήτρης Δεσύλλας
Περιφερειακός Σύμβουλος
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ