«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Μήπως είναι μπάχαλο το σύστημα διεκπεραίωσης των Αγροτικών «ενιαίων ενισχύσεων»;

 Μήπως είναι μπάχαλο το σύστημα διεκπεραίωσης των Αγροτικών «ενιαίων ενισχύσεων» που ξεκινά από την  Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, πάει στον ΟΠΕΚΕΠΕ…και δεν ξέρω μέχρι που φτάνει;
Αμφιταλαντεύτηκα αν θα έπρεπε η όχι να δώσω δημοσιότητα σε τούτο το θέμα. Ένα είναι που άπτεται και του προσωπικού μου δικαιώματος και δεύτερο, καλοπροαίρετα σκεπτόμενος, πίστευα πως κάποιο μεμονωμένο λάθος θα έχει γίνει. Όταν όμως πληροφορήθηκα, πως κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν, ότι πολλοί δικαιούχοι έχουν παράπονα και διαμαρτύρονται για τις υπέρογκες κρατήσεις, διερεύνησα το θέμα…
Για να πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή. Καταθέτοντας σαν παράδειγμα τις εμπειρίες μου από την προσωπική μου υπόθεση.
Είμαι δικαιούχος «ενιαίας ενίσχυσης», από μεταβίβαση των δικαιωμάτων, κατέχω και καλλιεργώ τα απαιτούμενα στρέμματα ελιές.
Απευθύνθηκα στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αγρινίου που είναι ο φορέας που ανέλαβε να διεκπεραιώνει (επ’ αμοιβής) αυτό το έργο, της «Ενεργοποίησης των δικαιωμάτων».
Ενεργοποίησα τα δικαιώματά μου πληρώνοντας στην Ένωση για το 2008 το ποσό των 17,85 ευρώ.
Για το 2009 (χωρίς μεταβολές) διπλάσιο ποσό 35,70 ευρώ!
Για το 2010  (χωρίς μεταβολές) ξανά διπλάσιο περίπου ποσό 67 ευρώ!!
Μου καταβλήθηκε το ποσό των 260 περίπου ευρώ το 2008 και το 2009.

Αναφέρω το ποσό για πολλούς λόγους… κυριότερος αυτός: Τα τελευταία χρόνια έχουν εξαιρεθεί οι δικαιούχοι που εισέπρατταν κάτω από 200 ευρώ το χρόνο.
Ένας άλλος, κι αυτός: «Η φιλοσοφία μου και η αξιοπρέπειά μου, δεν μου επιτρέπει να διεκδικώ, τίποτε περισσότερο από αυτό που φρονώ ότι πραγματικά μου ανήκει».-
Το 2010 απευθυνόμενος στην  Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αγρινίου ενεργοποίησα τα δικαιώματά μου καταβάλλοντας το ποσό των 67 ευρώ, όπως φαίνεται στην απόδειξη.
 Τέλος του χρόνου (2010) διαπίστωσα, πως η αίτησή μου απορρίφθηκε και δεν έλαβα ούτε την πρώτη, ούτε την δεύτερη δόση (καταβάλλεται σε δύο δόσεις). Απευθύνθηκα στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αγρινίου όχι και λίγες φορές.
Μία διόρθωναν το ΑΦΜ μου, που το είχαν καταχωρήσει λάθος και έβγαινε άλλο όνομα …
Την άλλη διαπίστωνα ότι το πατρώνυμό μου ήταν λάθος καταχωρημένο …
Κατόπιν με πληροφόρησαν ότι έχει γίνει λάθος και κάποιες καταστάσεις έχουν σταλεί στην… Ανατολική Μακεδονία!!!
Και η «διόρθωση» εδώ κι ένα χρόνο συνεχίζεται…

Ούτε και φέτος μου κατέβαλαν το ποσό της «ενιαίας ενίσχυσης» που δικαιούμαι!
Μου κατέβαλαν όμως με τα ίδια στοιχεία… «τα λάθος στοιχεία», το ποσό των 35,58 ευρώ (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΦΚ πετρελαίου)!

Τα στοιχεία είναι λάθος για την μία περίπτωση και σωστά για την άλλη;
Ας βρεθεί κάποιος απ’ τους «εμπλεκόμενους διεκπεραιωτές» ν’ απαντήσει.

Επισκέφτηκα την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ), διαπίστωσα και από κει ότι τα στοιχεία μου είναι λάθος καταχωρημένα.

Απευθύνθηκα και τηλεφωνικά στον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα…Την περασμένη Πέμπτη 24 Νοέμβρη, μετά από πολλά επίμονα τηλεφωνήματα σε τμήματα του οργανισμού, τελικά μου απάντησαν πως είναι λάθος καταχωρημένα τα στοιχεία μου και με ξαναπαρέπεμψαν στην  Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αγρινίου…να τα διορθώσει.
Την επόμενη μέρα, την Παρασκευή, με πληροφόρησαν ξανά στην  Ένωση, που επαναλαμβάνω, επισκέφτηκα γι’ αυτό το θέμα για πολλοστή και στερνή φορά …Ότι η κατάσταση που εμπεριέχει τ’ όνομά μου είναι στην … Ανατολική Μακεδονία!!!

Όταν το Αγρίνιο φύγει απ’ την … Ανατολική Μακεδονία και κατηφορίσει κατά την Αιτωλ/νία ξανά, ελπίζω να γίνει η διόρθωση!!!

Μήπως είναι μπάχαλο το σύστημα διεκπεραίωσης των Αγροτικών «ενιαίων ενισχύσεων» που ξεκινά από την  Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, πάει στον ΟΠΕΚΕΠΕ…και δεν ξέρω μέχρι που φτάνει;
Υπάρχει κάποιος αρμόδιος να δώσει απάντηση;

Αν υπάρχει…
Δεν διεκδίκησα ποτέ και τίποτα, πέρα απ’ αυτά που δικαιούμαι.
Δε θα πάψω όμως ποτέ, να διεκδικώ μέχρι δικαίωσης, ότι μου πρέπει.
Όλα τα στοιχεία όσων ισχυρίζομαι κι ακόμα περισσότερα, είναι στην κατοχή μου και στη διάθεση όποιας αρμόδιας αρχής.

Πως τούτη η «ευνομούμενη πολιτεία» μου στέλνει να πληρώσω «χαράτσια και πανωχάρατσα» που εξ’ άλλου δεν τα χρωστάω, μου ζητάει να είμαι «συνεπής», όταν η ίδια, μέσα απ’ τους εξουσιοδοτημένους της φορείς, δεν είναι «συνεπής» απέναντί μου;

Η «Ιώβεια υπομονή μου» έχει και τα όριά της!
Κανείς μέχρι τώρα, δεν έκανε το «ατόπημα» να «με εμπαίξει προκλητικά»!!
Από δω και πέρα… «θα περάσουμε ωραία στην εξοχή»!!!  

Θα τα ξαναπούμε…

Δημήτρης Ντόκας