«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ


ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ  20-11-2011  ΩΡΕΣ: 6.30 - 9   &  9 – 11.30  μ.μ.
ΔΕΥΤΕΡΑ  21-11-2011  ΩΡΕΣ: 6.30 - 9   &  9 – 11.30  μ.μ.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ

EL SECRETO DE SUS OJOS

Κοινωνική, Δραματική, Αστυνομική, Μυστηρίου, Αισθηματική
Διανομή: Filmtrade
Διάρκεια: 129'

Σκηνοθεσία: Χουάν Χοσέ Καμπανέλα
Ηθοποιοί: Ρικάρντο Νταρίν, Σολεδάδ Βιλαμίλ, Πάμπλο Ράγκο, Χαβιέ Γκοντίνο
Γκιγέρμο Φρανκέλα.

Oscar Ξενόγλωσσης Ταινίας 2010
13 Βραβεία Premio Sur
2 Βραβεία Γκόγια
Επίσημη συμμετοχή στα Φεστιβάλ Τορόντο & Σαν Σεμπαστιάν

Μπουένος Άιρες, Ιούνιος 1974: ο Μπενχαμίν Εσπόζιτο αναλαμβάνει τη διαλεύκανση της βάναυσης δολοφονίας μιας νεαρής γυναίκας...
Ο σύζυγός της είναι συγκλονισμένος και πιέζει τον Εσπόζιτο να του ορκιστεί ότι θα βρει τον δράστη και θα τον οδηγήσει στη δικαιοσύνη. Ο Μπενχαμίν στηρίζεται στη βοήθεια της νεαρής γοητευτικής προϊσταμένης του Ιρένε, και του συναδέλφου και φίλου του Πάμπλο. Οι τρεις τους καταφέρνουν και συλλαμβάνουν τον ύποπτο Ισίντορο Γκόμεζ και τον οδηγούν στην ανάκριση. Οι διασυνδέσεις όμως του Γκόμεζ με το παρακράτος των μυστικών υπηρεσιών, στέκονται εμπόδιο στο έργο τους και τους αναγκάζουν να αρχειοθετήσουν την υπόθεση.
25 χρόνια αργότερα, ο Εσπόζιτο επιστρέφει στο Μπουένος Άιρες, συναντά την Ιρένε και ζητά τη βοήθειά της προκειμένου να γράψει ένα βιβλίο για την υπόθεση που ακόμα τον στοιχειώνει...
Αριστουργηματική ταινία, απλά! Το γεγονός πως είναι Αργεντίνικη την καθιστά ακόμα πιο εντυπωσιακή καθώς αν ήταν Αμερικάνικη θα χανόταν - σίγουρα - κάπου στη πορεία. Δικαίως κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Καλογυρισμένη, αποδεικνύει περίτρανα πως ακόμα και με χαμηλό κόστος, μπορείς να κάνεις "θαύματα" αν είσαι γνήσιο ταλέντο. Εξαιρετικά πλάνα με αποκορύφωμα την πρώτη σκηνή στο τρένο, αλλά και την σκηνή του γηπέδου όπου η αναταραχή που επικρατεί στο γήπεδο αποδόθηκε με κάμερα στο χέρι. Μικρές λεπτομέρειες που όμως συνθέτουν το πάζλ μιας εξαιρετικής ταινίας σε όλα τα επίπεδα. Σκηνοθεσία υποδειγματική, μουσικά άκρως ατμοσφαιρική, άρτιο σενάριο και ηθοποιοί που ξέρουν να μεταφέρουν τα συναισθήματά τους στον θεατή. Για τους άπιστους αυτού του κόσμου να πούμε πως η ταινία βρέθηκε στην κορυφή του Box office στην Αργεντινή για 3 μήνες. Για πόσες εγχώριες ταινίες μπορούμε να πούμε το ίδιο?!
Στα του έργου…
Το έργο είναι γυρισμένο σε 2 χρόνους, που ενισχύει την δυναμικότητα της ιστορίας. Ίσως αν κυλούσε κανονικά να μην ήταν τόσο δυνατό. Μια ιστορία αγάπης που τελείωσε απότομα αλλά δεν ξεχάστηκε, και μια ιστορία αγάπης που δεν τελείωσε ποτέ. Όλα αυτά με φόντο το αίμα και το κυνήγι του δολοφόνου που στέρησε την αγάπη από έναν άνδρα σκοτώνοντας τη γυναίκα του. Η μη εγκατάλειψη της υπόθεσης φέρνει πιο κοντά το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, έναν ερευνητή και μια κόρη εισαγγελέα. Μια ταινία που σου ξαναγεννά την πίστη στην αγάπη, και την αφοσίωση μεταξύ των ανθρώπων σε όλες τις σχέσεις, είτε ερωτικές, είτε φιλικές. Ωστόσο δεν πρόκειται για μια γλυκανάλατη ταινία αγάπης, αλλά για ένα δυνατό θρίλερ όπου η σεναριακή ανατροπή στο τέλος λειτουργεί σαν κάθαρση στον θεατή.
Πηγή: my film.gr της Τατιάνας Τζινιώλη