«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Έλλειψη προσωπικού στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών μετά την 31η Δεκεμβρίου;

ΣΥΡΙΖΑ-ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αγρίνιο 11-11-2009

Κίνδυνος αναστολής λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών
Ερώτηση Γρ. Ψαριανού προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας Κυβέρνησης στη Βουλή των Ελλήνων, στις 16 Οκτωβρίου 2009, εξαγγείλατε τη «μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη» και τη «θεσμική κατοχύρωση των δασών και των προστατευόμενων περιοχών». Όπως επαναλάβατε σε πρόσφατη εκδήλωση για το κλίμα της ΜΚΟ Μεσόγειος SOS, η «διατήρηση της βιοποικιλότητας» αποτελεί μία από τις μεγάλες προτεραιότητες του Υπουργείου.
Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της προσπάθειας θα πρέπει να αποτελέσουν οι 29 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, για την αποτελεσματική λειτουργία των οποίων είναι απαραίτητη η στελέχωσή τους από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό. Οι περισσότεροι Φορείς ήδη διαθέτουν προσωπικό που με την πάροδο του χρόνου έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών. Όμως:
• Στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 λήγουν όλες οι συμβάσεις εργασίας ή έργου που αφορούν το προσωπικό ή τους συνεργάτες των Φορέων Διαχείρισης, οδηγώντας τους ουσιαστικά σε αναστολή της λειτουργίας τους.
• Η διάθεση των δεσμευμένων για τους Φορείς Διαχείρισης κονδυλίων του ΕΣΠΑ θα καθυστερήσει, καθώς δεν έχει πιστοποιηθεί η προαπαιτούμενη διαχειριστική επάρκεια και ούτε έχουν υποβληθεί Τεχνικά Δελτία Έργου, διαδικασίες που είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρες (υποβολή σχεδίων, ενσωμάτωση παρατηρήσεων, τελική έγκριση, ανακοίνωση προκηρύξεων κ.α.).
• Σε αρκετούς Φορείς Διαχείρισης εκκρεμεί η συγκρότηση / ανανέωση των Διοικητικών Συμβουλίων που έχει λήξει η θητεία τους, δυσχεραίνοντας έτσι την εύρυθμη λειτουργία των Φορέων.
Τέλος, μετά και την υπ’ αριθμ. 5669/27-10-2009 πρόσφατη Εντολή σας, η οποία αναστέλλει τη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων των Φορέων Διαχείρισης, καθίσταται προβληματική η λειτουργία των Φορέων στο σύνολό της.
Ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών έχει ζητήσει επανειλημμένως συνάντηση μαζί σας για να συζητηθούν τα παραπάνω θέματα, όμως μέχρι σήμερα η συνάντηση δεν έχει καταστεί δυνατή, με αποτέλεσμα να στενεύουν τα χρονικά όρια και λύση να μη διαφαίνεται άμεσα.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:
• Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος έλλειψης προσωπικού στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών μετά την 31η Δεκεμβρίου;
• Ποια είναι τα σχέδια της Κυβέρνησης για τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης εν γένει;
• Εξετάζεται το ενδεχόμενο στελέχωσης των Φορέων Διαχείρισης με μόνιμο προσωπικό;

Ο ερωτών βουλευτής
Γρηγόρης Ψαριανός