«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

ΚΚΕ - ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ!

 

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ!

Αυτές τις ημέρες οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, ξεπερνώντας το κλίμα αναμονής και τις πιέσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ και τους παρατρεχάμενούς της, οργανώνουν τον αγώνα τους με πρώτο μεγάλο σταθμό την ταυτόχρονη κινητοποίηση της Δευτέρας 22 Γενάρη σε Αγρίνιο και Βόνιτσα στο νομό μας, που είναι μια μόνο από τις δεκάδες κινητοποιήσεις που οργανώνονται σε όλη τη χώρα...

Αυτό που βγάζει τους αγρότες στους δρόμους είναι η πολιτική της κυβέρνησης, της σημερινής και των προηγουμένων, της ΕΕ και της ΚΑΠ. Κανείς δεν μένει αλώβητος, όσο για πυξίδα θα είναι οι κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Όσο δεν θα υπάρχουν εγγυημένες τιμές για όλα τα προϊόντα, τόσο θα γίνονται έρμαια των εμποροβιομηχάνων οι αγροτοκτηνοτρόφοι, όπως έχει γίνει με χιλιάδες παραγωγούς διαφορετικών προϊόντων τα προηγούμενα χρόνια, με κατρακύλισμα των τιμών, σήμερα πιο έντονα με την τιμή του γάλακτος, όπου οι γαλακτοβιομήχανοι πιέζουν και κατεβάζουν την τιμή αγοράς του από τον κτηνοτρόφο, όταν την ίδια ώρα η φέτα είναι στα ύψη, αυξάνοντας τα κέρδη τους κατακόρυφα. Παράλληλα εξασφαλίζουν τεράστιες ποσότητες γάλακτος από το εξωτερικό, ασκώντας παραπάνω πίεση στους κτηνοτρόφους, για να επιβάλλουν νέες μειώσεις στην τιμή.

Διαχρονικά οι βιοπαλαιστές αγρότες παραμένουν απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές, αφού τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια της παραγωγής δεν υλοποιούνται με ταχύτητα, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο, ενώ το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος. Ταυτόχρονα εδώ και χρόνια ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ τα όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ακαρπία στην ελιά, που στο νομό ξεπερνά το 80% της παραγωγής, που δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, με τους παραγωγούς να μένουν χωρίς εισόδημα και την κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα.

Και όλα αυτά, όταν το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό, όταν η “Βασική Ενίσχυση” έπεσε στα 488 εκατομμύρια, όταν πέρυσι ήταν 657 εκατομμύρια ευρώ, απόρροια της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, με την κυβέρνηση όμως να μην έχει κανένα πρόβλημα να μοιράζει δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας, με τη μορφή επιδοτήσεων στους λογαριασμούς, και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ.

Αυτήν την πολιτική πληρώνει συνολικά ο λαός, που βλέπει να μένουν αναξιοποίητες οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για την τροφοδοσία των λαϊκών στρωμάτων με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Είναι άλλος ένας λόγος γιατί ο αγώνας επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών χρειάζεται να στηριχτεί ακόμα πιο πολύ αυτές τις μέρες από εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς και όλο το λαό της περιοχής.

Τα αιτήματά τους για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής και κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, είναι αυτά που μπορούν να τους εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν πείρα και πρέπει να την αξιοποιήσουν, ότι μόνο ο οργανωμένος και πανελλαδικά συντονισμένος αγώνας σε κατεύθυνσή σύγκρουσης με τους αντιπάλους τους, που είναι οι έμποροι, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, το κράτος, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών και στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους:

  • Καμία μείωση στην τιμή, στο γάλα. Εγγυημένες τιμές, πάνω του κόστους παραγωγής, σε κάθε προϊόν, που να εξασφαλίζει εισόδημα επιβίωσης σε κάθε κτηνοτρόφο, σε κάθε αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων μας στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Να δοθούν άμεσα τα παρακρατηθέντα χρήματα από τις ενισχύσεις σε όλους τους κτηνοτρόφους και αγρότες. Να πληρωθούν με ευθύνη της κυβέρνησης όλες οι εξισωτικές ενισχύσεις με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τον αριθμό των ζώων.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 0,07 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, επιδότηση ζωοτροφών.
  • Την καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα στην ελιά, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής από την ακαρπία.
  • Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή. Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα.


ΚΚΕ - Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας