«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Πλήθος κόσμου  στην παρουσίαση του βιβλίου της Βίκυς Φλέσσα «
Γιατί ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ;»

 Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσιάστηκε το βιβλίο της Βίκυς Φλέσσα με τίτλο «Γιατί ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ;».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τήρηση  ενός λεπτού σιγής για την Μαίρη Χρυσικοπουλου και μια τιμητική αναφορά για τη μεγάλη απώλεια από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου Κωνσταντίνο Ζώη...

Αμέσως μετά ο κ. Ζώης καλωσόρισε την συγγραφέα τονίζοντας: «Έχουμε την μεγάλη χαρά και την ιδιαίτερη τιμή να βρίσκεται μαζί μας η κ. Βίκυ Φλέσσα. Μια εξαιρετική δημοσιογράφος με πένα αιχμηρή, αλλά πάντα προσηλωμένη στην αλήθεια και τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Πράγματι η παρουσία σας είναι δεόντως τιμητική και ειλικρινά κρεμόμαστε από τα χείλη σας για να μας δώσετε μια απάντηση, Γιατί ψυχανάλυση κύριε Γιωσαφάτ. Βέβαια η συγγραφή και η ποίηση μεταξύ των τεχνών δίνουν τη δυνατότητα μέσα από την απαγγελία και την ανάγνωση του έργου ο δημιουργός να αναβιώσει, αλλά και εμείς να βιώσουμε διαδραστικά το συναίσθημα εκείνο που κίνησε τη γραφίδα του και τον ενέπνευσε να παράγει το έργο του. Και πάλι σας ευχαριστούμε για την τιμητική σας παρουσία σήμερα μαζί μας».

Στη συνέχεια η ιδιοκτήτρια του Βιβλιοπωλείου Βιβλιοτρόπιο κ.Ματίνα Δάμπλια καλωσόρισε στην πόλη μας τη Βίκυ Φλέσσα λέγοντας: «Ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας καθώς έτσι όλοι μαζί δημιουργούμε μία νοερή ζεστή αγκαλιά προς την ιδιαίτερη καλεσμένη μας.Ο διάσημος ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ απαντά και συζητά με τη Βίκυ Φλέσσα γύρω από καίρια ερωτήματα έχοντας ως βάση απορίες από την καθημερινότητά μας, τις σχέσεις μας με τους άλλους και τον ψυχικό μας βίο. Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ ξεκίνησε για το Μεγάλο του ταξίδι τον Ιούλιο του 2022, ένα μήνα μετά την έκδοση του βιβλίου αφήνοντάς μας παρακαταθήκη αυτή τη συνέντευξη μέσω της «αγγελιοφόρου» του Βίκυς Φλέσσα. Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Αγρινίου και τις Εκδόσεις Αρμός για τη συνεργασία. Ευχαριστούμε προσωπικά την πρώην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Μαρία Παπαγεωργίου που μέχρι τώρα όλα αυτά τα χρόνια είχαμε εξαιρετική και δημιουργική συνεργασία».


Η κ. Βίκυ Φλέσσα τόνισε πως η ιδέα για το βιβλίο ήταν του εκδότη των εκδόσεων Αρμός κ. Γιώργου Χατζηιακώβου, ο οποίος πρότεινε να κάνει μία μεγάλη συνέντευξη με τον Ματθαίο Γιωσαφάτ για να γίνει βιβλίο. Έτσι συναντήθηκε με τον αείμνηστο Ματθαίο Γιωσαφάτ 5 φορές και συγκεντρώθηκε ένα υλικό περίπου 18 ωρών.
Το βιβλίο αποτελεί ένα ταξίδι στην ψυχανάλυση με όχημα τις λέξεις και οδηγό έναν έμπειρο επιστήμονα. Όπως τόνισε η ίδια, «είναι ένα βιβλίο πάρα πολύ χρήσιμο, το οποίο είναι ένα λεξικό για τις ανθρώπινες σχέσεις. Στην πραγματικότητα ξεκινάει πριν οι δύο γονείς γίνουν γονείς και καταλήγει μέχρι το τέλος του βίου».
Γιατί ψυχανάλυση; «Αυτή η προσπάθεια να ανιχνεύουμε τα κίνητρα των πράξεών μας μάς βοηθάει να έχουμε μία καλύτερη ζωή. Πρώτον με τον εαυτό μας, γιατί όλοι έχουμε εσωτερικές συγκρούσεις, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον μας, και δεύτερον στις σχέσεις με τους γύρω μας» σημείωσε.
Όπως επισήμανε η ίδια ένας τρόπος ψυχοθεραπείας είναι και η πίστη: «Σε πολλούς ανθρώπους το μαξιλάρι της πίστης είναι πιο αναπαυτικό και προτιμούν την εξομολόγηση από έναν ψυχοθεραπευτή».
Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Ιωάννης Φαρμάκης, Ιωάννης Βασιλείου, Ανδρέας Σκαρτσάρης, Χρήστος Γούλας, Λάμπρος Σκουφής, Χρυσούλα Τασολάμπρου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας  Καλαντζής,  και Πρόεδροι Συλλογών και Φορέων του Αγρινίου.

 

***

Μία ομάδα, ένα σχολείο για όλους είναι το

 Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Αγρινίου και το απέδειξαν μία ακόμη φορά μέσα από το ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν.

 Η ταινία – ντοκιμαντέρ  «Ένα σχολείο στον Αγρό»  που δημιούργησαν οι μαθητές του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου - Λυκείου Αγρινίου υπό την καθοδήγηση της ντοκιμαντερίστιας Διονυσίας Κοπανά, επιλέχθηκε και συμμετείχε στην 23η Camera Zizanio Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας, μαζί με άλλες ταινίες παιδιών από όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους.

 

«Ένα σχολείο στον Αγρό»

Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Αγρινίου

ενCINEσθηση Νεανικό Πλάνο 2023


Ένα ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον που προβάλλει την καθημερινότητα των μαθητών στο σχολείο και πιο συγκεκριμένα στο μάθημα της Γεωπονίας καθώς το σχολείο βρίσκεται σε αγροτική περιοχή.


Δείτε την ταινία εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=ATn5DqZCe8s


Η μαθητική ταινία αποτελεί το δημιουργικό αποτέλεσμα του πενθήμερου κινηματογραφικού εργαστηρίου δημιουργίας μικρού μήκους ταινίας ντοκιμαντέρ στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.), υπό την καθοδήγηση της ντοκιμαντερίστιας Διονυσίας Κοπανά.


Το εργαστήριο υλοποιήθηκε από Δευτέρα 2- έως Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2023 στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ενCINEσθηση του Νεανικού Πλάνου, και αποτέλεσε μέρος των εκπαιδευτικών δράσεων μιας  "Εβδομάδας Κινηματογραφικής Παιδείας" στο Αγρίνιο.


Το πρόγραμμα ενCINEσθηση του Νεανικού Πλάνου τελεί υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, και στο Αγρίνιο και με τη συνεργασία του Δήμου Αγρινίου.

 

Δήμος Αγρινίου