«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ: ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΓΕΝΑΡΗ

 

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΓΕΝΑΡΗ

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις κατασκευές, απεργούμε στις 31 Γενάρη πανελλαδικά για να εκφράσουμε την ανάγκη να ζούμε πιο ανθρώπινα, για να λυθούν τα δίκαια αιτήματα μας, ενάντια στην φτώχεια και την ανεργία τα χαμηλά μεροκάματα την ανασφάλιστη εργασία. Ζητάμε τα υπέρ αγνώστων ένσημα, να ενισχυθούν τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής κ.α.

Τα τελευταία χρόνια άρχισε δειλά  να επανέρχεται η ανοικοδόμηση κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, στην πρωτεύουσα και λιγότερο στην επαρχεία. Ενώ οι εργαζόμενοι είναι λιγότεροι, τα μεροκάματα παραμένουν πολύ χαμηλά πατώντας πάνω στην υπογραφή της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο που υπογράφηκε τα προηγούμενα χρόνια. Είναι θετικό το γεγονός ότι έχει υπογραφεί σύμβαση μιας και στα χρόνια της πάνω από 10ετης κρίσης δεν υπήρχε, αλλά σήμερα οι ανάγκες είναι διαφορετικές. Η ακρίβεια με τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, στα τυροκομικά, στο κρέας, τις αυξήσεις των ενοικίων, στο ηλεκτρικό, στα καύσιμα, στη θέρμανση, εξανεμίζουν το μεροκάματο μόλις φτάνει στην τσέπη μας. Οι τιμές στα ακίνητα αυξάνονται συνεχώς, τα διαμερίσματα πωλούνται πανάκριβα (αύξηση αντικειμενικών αξιών), οι κατοικίες στο μέλλον θα αποτελούν προνόμιο μόνο των πλούσιων και μεσαίων στρωμάτων και μακρινό όνειρο για την εργατική τάξη ενώ τα αρπακτικά παίρνουν τα σπίτια του κοσμάκη που δεν μπορεί να πληρώσει τις δόσεις τον δανείων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί το κοινωνικό τιμολόγιο στο ρεύμα ενώ οι εταιρίες αρπαγής της ΔΕΗ κερδοσκοπούν από τις συνεχόμενες ανατιμήσεις. Από την άλλη το marketpass και τα ψευτοεπιδόματα των 100 ευρώ κοροϊδεύουν τον κόσμο να καλύψει την ακρίβεια από την λεηλασία του εισοδήματος.

Νέοι εργαζόμενοι δεν έρχονται στον κλάδο για 30-35 ευρώ μεροκάματο, οι παλιοί συνταξιοδοτούνται με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη σε εργατικά χέρια. Οι συντάξεις των οικοδόμων είναι συντάξεις πείνας των 600 έως 900 ευρώ οι καλύτερες, ενώ οι οικοδόμοι που δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν τα 4.500 ένσημα περιμένουν την εθνική σύνταξη των 380 ευρώ στα 67 τους χρόνια. Η κυβέρνηση ψήφισε νόμο να δουλεύουμε και μετά την συνταξιοδότηση για να ζούμε δηλαδή δουλεύοντας μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Ζούμε τους δύο φριχτούς πολέμους Ισραήλ Παλαιστίνης και Ουκρανίας Ρωσίας. Η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται καθημερινά, βομβαρδίζονται νοσοκομεία, σχολεία, καταυλισμοί, ισοπεδώνονται τα κτήρια της Γάζας, με τους νεκρούς να ανέρχονται πάνω από 25χιλ. με τους περισσότερος νεκρούς να είναι παιδιά, γυναίκες και άμαχος πληθυσμός. Το Ισραήλ μας λέει ότι σκοτώνει τρομοκράτες και ο Μητσοτάκης το στηρίζει με αποστολή πολεμικών πλοίων και με δηλώσεις περί αυτοάμυνας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ακροδεξιάς) να συναινούν με την σιωπή τους στα εγκλήματα. 

Οργανώνουμε τον αγώνα μας για την μεγαλύτερη συμμετοχή στη απεργία και σε όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Ζητάμε:

·         Αύξηση στα μεροκάματα και του μισθούς με υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης το επόμενο διάστημα ,αφού η προηγούμενη λήγει, ικανοποιώντας τις ανάγκες για αξιοπρεπή διαβίωση.

·         Αυξήσεις στις συντάξεις, να μειωθεί ο χρόνος συνταξιοδότησης στα επίπεδα και των μεγαλύτερης ηλικιακά οικοδόμων ασφαλισμένων μετά το 93, όχι δουλειά μέχρι τα γεράματα.

·         Να γίνει διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων, η κράτηση τους αποτελεί κλοπή από το κράτος.

·         Να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής στον κλάδο καθώς μόνοτην προηγούμενη χρονιά είχαμε ρεκόρ στα εργατικά ατυχήματα.

·         Να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί στα σπίτια όσων δεν μπορούν να πληρώσουν, να ξανά συγκροτηθεί ο οργανισμός εργατικής κατοικίας για φθηνέ ςκατοικίες στο λαό.

·         Κατασκευή νοσοκομείων, σχολείων, αντιπλημμυρικών έργων, να μην ξαναζήσουμε φαινόμενα Θεσσαλίας, χρήματα για δημόσια υγεία και παιδία, όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια για μόρφωση των λίγων.

·         Να σταματήσει η γενοκτονία στην Παλαιστίνη, να δικαστούν οι εγκληματίες της κυβέρνησης Νετανιάχου, όχι άλλο αίμα για τα συμφέροντα του διεθνούς κεφαλαίου, καμία εμπλοκή της χωράς μας στα σχέδια τους.

 Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση του σωματείου μας Ένωση Οικοδόμων την Τετάρτη 31 Γενάρη και ώρα 10:30 π.μ.  στα γραφεία του ΕΦΚΑ στην εθνική οδό στο Αγρίνιο.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ