«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

ΚΚΕ - Να μην συγχωνευθούν Πρωτοδικεία, στελέχωση με δικαστικούς υπαλλήλους!

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ

Να μην συγχωνευθούν τα Πρωτοδικεία, Αγρινίου και Μεσολογγίου, αλλά να στελεχωθούν με δικαστικούς υπαλλήλους

 

Με την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας, του δικαστικού «Καλλικράτη» που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ το αμέσως επόμενο διάστημα, προχωρά η συγχώνευση των δύο Πρωτοδικείων της Αιτωλοακαρνανίας και η μετατροπή του ενός σε παράρτημα του άλλου, με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο ένα Πρωτοδικείο...

Όλοι οι εμπλεκόμενοι κατανοούν ότι το "Περιφερειακό Πρωτοδικείο" (Παράρτημα) στο οποίο θα μετατραπεί το ένα από τα δύο Πρωτοδικεία, αποτελεί μία προσωρινή λύση, για να αποφευχθούν σε αυτή τη φάση οι αντιδράσεις. Το οποίο σε επόμενη φάση, όπως έχει γίνει σε πάμπολλες αντίστοιχες περιπτώσεις συγχωνεύσεων υπηρεσιών, θα κλείσει οριστικά.

Δεδομένου ότι η αναμόρφωση γίνεται στα πλαίσια των προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή του νέου Υπερμνημονίου της Ε.Ε., οι φραστικές αντιδράσεις των κομμάτων που υπερασπίζονται αυτόν τον αντιδραστικό μηχανισμό με κάθε τρόπο (δηλαδή των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) είναι υποκριτικές.

Στόχος της ΕΕ και των κυβερνήσεων των επιχειρηματικών ομίλων είναι η εξοικονόμηση πόρων και από τη δικαιοσύνη, με την περαιτέρω μείωση προσωπικού, στη λογική του κόστους – οφέλους. Μία διαδικασία η οποία καθιστά την πρόσβαση των απλών ανθρώπων σε αυτή ολοένα πιο δύσκολη και ακριβή. Το γεγονός ότι πλήττονται ιδιαίτερα τα περιφερειακά δικαστήρια της χώρας, όπου κατά κανόνα ισχύουν πιο σύντομοι χρόνοι εκδίκασης, ανατρέπει το κυβερνητικό επιχείρημα περί “επιτάχυνσης της δικαιοσύνης”.

Με απλά λόγια, οι κάτοικοι θα υποχρεώνονται να διανύουν τεράστιες αποστάσεις για να έχουν πρόσβαση στα δικαστήρια, ενώ σε μεγάλη περιπέτεια και ταλαιπωρία θα υποβάλλονται καθημερινά οι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι της περιοχής.

Είναι επικίνδυνο το παιχνίδι του τοπικισμού που καλλιεργούν διάφοροι, για άλλη μία φορά, με λογικές όπως: "Το νομοσχέδιο θα περάσει, οπότε να μείνει το πρωτοδικείο εδώ ή να πάει εκεί», αναλόγως σε ποια πόλη απευθύνονται. Πολύ απλά, δε μας φταίει τάχα το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλά η άλλη πόλη και οι κάτοικοι της. Με την ίδια λογική, κι ενώ είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει με κάθε τρόπο παρασκηνιακές συναντήσεις για να μειώσει τις εύλογες αντιδράσεις, οι δυνάμεις της ΝΔ στην τοπική διοίκηση καθυστερούν τον αναγκαίο συντονισμό των φορέων για να οργανωθούν μαζικές κινητοποιήσεις απέναντι στο άδικο νομοσχέδιο.

Το ΚΚΕ έχει αναδείξει το συγκεκριμένο πρόβλημα και μέσα στη βουλή, με αντίστοιχη ερώτηση.

Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς σε άμεσες και συντονισμένες κινήσεις, ώστε να εκφραστεί μαζική αντίδραση απέναντι στα απαράδεκτα κυβερνητικά σχέδια και να μην καταργηθούν - συγχωνευθούν τα Πρωτοδικεία αλλά και να στελεχωθούν με δικαστικούς υπαλλήλους τα κενά που υπάρχουν στα δικαστικά καταστήματα.

 

ΚΚΕ - Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας