«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Η μπρατσέρα... (Στίχοι: Δημήτρης Ντόκας)

Η μπρατσέρα

 ***

Κύμα το κύμα έσκισα

Κι αλήθειες δε σου είπα

Ήταν ξερά τα χείλη μου

Αρμύρα θαλασσιά.

 

Να σε πλανέψω δεν μπορώ

Βαΐζει η μπρατσέρα

Μπας η καρδιά δεν το βαστά

Που σίμωσε η ξέρα...

 

Φτερούγησα και μ’ άλλαξαν

Τη ρότα οι βοριάδες

Βυθίστηκα και σκλήρυναν

Οι κάβοι απ’ τις κάργες.

 

Ο μέγας άντεξε ιστός

Και ο πρωραίος τρίζει

Και τα ιστία φούσκωσαν

Στην κοσμοχαλασιά.

 

Βερέμι στην ψυχούλα μου

Κατάστρωμα βρεγμένο

Κι η συγνεφιά στην πλώρη μου

Γοργόνα μολυβιά.

 

 Καινούργιο 18 Οκτώβρη 2012 ώρα 4:35 π.μ.

 Στίχοι: Δημήτρης Ντόκας

 H Βρατσέρα ή Μπρατσέρα, από το ιταλικό Bracciera ή brazzera ήταν τύπος μικρού ιστιοφόρου πλοίου με δύο ιστούς (κατάρτια), τον πρωραίο με κλίση προς την πλώρη και τον μέγα με κλίση προς τη πρύμνη, με δύο τριγωνικά ιστία και δύο φλόκους στον πρόβολο (μπομπρέσο). Επίσης ο μέγας ιστός έφερε στο πάνω μέρος μικτό τετράγωνο ιστίο (δολωνίσκο ή κοινώς γαπιόνι).

Ο τύπος αυτού του ιστιοφόρου ήταν πολύ διαδεδομένος στην Αδριατική και στο Αιγαίο Πέλαγος ως επιβατηγό και αλιευτικό που παρέμεινε σε χρήση (με βενζινοκινητήρα) μέχρι την δεκαετία του 1950. Οι συνήθεις διαστάσεις του τύπου αυτού ήταν μήκους 49 πόδια, πλάτους 19 και βάθους κυτών 3 πόδια. Το κατάστρωμα είχε έντονη πλευρική κλίση (βερέμι). Το πηδάλιο φέρονταν εξωτερικά από την πρύμνη και χειριζόταν (μανουβράρονταν) με "οίακα" , όπως στις λέμβους.

Παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε και ως πολεμικό πλοίο. Το όνομα θεωρείται ακόμη και ως παραφθορά του ονόματος της αρχαίας Βραττίας.

Σημειώνεται ότι πριν τον καθορισμό του επίσημου ναυτικού ονοματολογίου πολλοί "ευπαίδευτοι" Έλληνες αξιωματικοί του άλλοτε ναυτικού προσπάθησαν να καθιερώσουν ως επίσημο όνομα, (στην καθαρεύουσα), αντί της Βρατσέρας την ονομασία γαυλίς (της γαυλίδος), πλην όμως αυτή η ονομασία περιέπεσε γρήγορα σε αχρηστία, όπου μόνο σε παλαιά ναυτικά λεξικά απαντάται.


ΥΓ: Μου είπε… Κάποτε… ένας Φίλος μου τραγουδιστής: «Δημήτρη μου... ΟΛΟ ΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ... ΓΙΑ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ… Γράφεις… Ναυτικός είσαι;;;»!!

«ΟΧΙ»… ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑ…  «ΣΤΕΡΙΑΝΟΣ ΕΙΜΑΙ… ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΠΑΝΙΟ…»!!!

ΓΟΥΡΛΩΣΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ… Με «Κοιτάζει ακόμα…»!!!

Δημήτρης Ντόκας Δημοσιογράφος - στιχουργός