«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ της (Ο.Ε.Σ.Β.Δ.Ε.Ν.)

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΝΗΣΩΝ
(Ο.Ε.Σ.Β.Δ.Ε.Ν.)
ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ  8  -  ΑΓΡΙΝΙΟ   Τ.Κ.  30132
Τηλ.-Fax: 2641057390
e-mail:omospondiaesbden@gmail.com 

Αγρίνιο:28-1-2020
Αρ.Πρωτ.: 2799

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Η κυβέρνηση της ΝΔ ανοίγει ξανά το ζήτημα του Ασφαλιστικού ετοιμάζοντας νέο νομοσχέδιο. Όπως παραδέχονται στελέχη της κυβέρνησης, το νέο νομοσχέδιο δεν θα μπορούσε να προκύψει εάν δεν είχε προηγηθεί ο νόμος Kατρούγκαλου, στο πνεύμα του οποίου πατάει και το νέο. Δίνεται συνέχεια και επέκταση με σκοπό το άνοιγμα του δρόμου για ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Χτυπιέται ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης και προκρίνεται ο ατομικός της χαρακτήρας. Το κράτος μειώνει τη συμμετοχή του, απεμπολεί την ευθύνη του και παίζουν πιο ενεργό ρόλο οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες...

Το νέο Ασφαλιστικό θα επηρεάσει προς το χειρότερο τις ήδη υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας. Πλευρές της Δημόσιας Υγείας ιδιωτικοποιούνται με πρόσχημα τη βελτίωση των παροχών Υγείας και αυτό το φαινόμενο θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Η ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Υγείας οδηγούν σε ένα δρόμο. Έχεις εργασία και εισόδημα; Έχεις ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εάν για κάποιο λόγο χάσεις τη δουλειά σου ή κλείσεις την επιχείρησή σου δεν έχεις τίποτα από τα δυο. Η ύπαρξη της Κοινωνικής Ασφάλισης και της δημόσιας και δωρεάν Υγείας εξασφαλίζει εμάς, τα παιδιά μας και όλη την κοινωνία από τη σκοπιά της αλληλεγγύης.
Απορρίπτουμε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την Ασφάλιση.
Καλούμε σε κινητοποίηση όλους τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και μικρέμπορους την ημέρα που θα έρθει αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο στη Βουλή.
Καλούμε τους Eμπορικούς Συλλόγους σε μαχητικές αποφάσεις με κλείσιμο των καταστημάτων για την συμμετοχή των συναδέλφων στις κινητοποιήσεις.

Διεκδικούμε:

§  Δημόσιο, υποχρεωτικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών, αυξήσεις σε συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Άμεση καταβολή του δώρου Χριστουγέννων.
§  Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, επαρκώς χρηματοδοτούμενο από το κράτος με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης υγείας, παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. Κατάργηση της εισφοράς υγείας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας και Φαρμάκου.
§  Κατώτερη σύνταξη που να διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης π.χ. στα 600 ευρώ σήμερα, εγγυημένη στο σύνολό της από το κράτος. Διπλασιασμός των σημερινών συντελεστών αναπλήρωσης.
§  Πλήρης σύνταξη στα 30 έτη εργασίας. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 60 έτη για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, στη βάση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί.
§  Όχι στην αύξηση της κατώτερης εισφοράς. Ασφαλιστική εισφορά διαμορφωμένη στο 13% του καθαρά φορολογητέου εισοδήματος, χωρίς τον συνυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτό. Αποσύνδεση της κατώτερης ασφαλιστικής εισφοράς από το βασικό μισθό.
§  Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του χρέους σε τράπεζες και εφορία για επαγγελματίες μέχρι 12.000 εισόδημα. Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός για όλους τους επαγγελματίες. Κατάργηση των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
§  Διαγραφή χρεών για την προσωπική ασφάλιση των α/α, των τόκων και των προστίμων, του ποσού που αντιστοιχεί στην εισφορά υγείας. Κατάργηση του πλαφόν χρέους για όσους πληρούν προϋποθέσεις σύνταξης. Άμεση έκδοση της σύνταξης και ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους χρωστούν στο 5% του πραγματικού τους εισοδήματος.
§  Προστασία της μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες, το ίδιο για τις αυτοαπασχολούμενες. Επίδομα μητρότητας για τις α/α γυναίκες, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ενημερότητας, στο ύψος του βασικού μισθού για δύο μήνες πριν και έξι μετά τον τοκετό. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. Τα παιδιά των α/α να πηγαίνουν δωρεάν σε σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις (π.χ. ασφαλιστική ενημερότητα).
§  Στους κλάδους που υπάρχουν βαρέα ανθυγιεινά, πέραν των μισθωτών, να εντάσσονται και οι αυτοαπασχολούμενοι. Σε αυτή την περίπτωση, σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 55 για τους άντρες και στα 50 για τις γυναίκες. Βελτίωση κατά 20% στους συντελεστές αναπλήρωσης με προσαύξηση του ασφαλίστρου κατά 10%.
§  Επίδομα ασθενείας ή εργατικού ατυχήματος για όλο το διάστημα που υποχρεώνεται ο ασφαλισμένος να μην εργάζεται. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για το ίδιο διάστημα.
§  Επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο 80% του βασικού μισθού. Ο χρόνος αυτός να θεωρείται συντάξιμος».

Μπορούμε να τους σταματήσουμε.
Οι αγώνες των συνταξιούχων και οι επιτυχίες τους δείχνουν τον δρόμο.



ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ε.Σ.Β.Δ.Ε.Ν.