«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από το ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΤΜΗΜΑ Γ.Σ.Ε.Ε.
Ελ. Βενιζέλου 13- ΑΓΡΙΝΙΟ Τηλ.: (26410) 22 325 FAX : (26410)46 515

Αγρίνιο  28  – 01  - 2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ε.Κ.Α.
Η Εφορευτική Επιτροπή  του Ε.Κ.Α. που εκλέχτηκε από το 33ο Συνέδριό του,  σε συνεδρίαση αμέσως μετά την εκλογή της,  αποφάσισε ότι  οι  αρχαιρεσίες  για την ανάδειξη Δ.Σ , Εξελεγκτικής Επιτροπής και εκλογή Αντιπροσώπων στη Γ.Σ.Ε.Ε θα γίνουν  την Κυριακή 2 Φλεβάρη 2020  και από ώρα 11:00  έως 17:00 στο Ε.Κ.Α
Υποψηφιότητες θα γίνονται  δεκτές  την Τετάρτη 29/1/2020  και...
την Πέμπτη 30/1/2020  και  από ώρες 18:00 – 19:00 στο Ε.Κ.Α.
Οι αντιπρόσωποι  πρέπει να έχουν  μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα και την κάρτα αντιπροσώπου.

Η ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΗΛΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΚΟΥΤΣΑΥΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΜΑΣΤΑΥΡΑΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

***
 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Αποφάσεις διευρυμένου Δ.Σ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ  Ι.Κ.Α ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ΕΔΡΑ ΑΓΡΙΝΙΟ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 13 ΤΗΛ : 6976699822
Αγρίνιο 24/ 01/ 2020

Συνεδρίασε την Τετάρτη 22/01/2020 ώρα 10:00 στο Αγρίνιο, στο Εργατικό Κέντρο,  με διευρυμένη σύνθεση , το Διοικητικό Συμβούλιο  του Σωματείου Συνταξιούχων  Ι.Κ.Α Νομού Αιτωλ/νίας . Στη συνεδρίαση  συμμετείχαν τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής , οι Διοικούσες  Επιτροπές των Παραρτημάτων  από την  Αμφιλοχία, το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο, καθώς  και ο Πρόεδρος  της Ομοσπονδίας  Συνταξιούχων του Ι.Κ.Α. , συνάδελφος Δήμος Κουμπούρης.
Μετά την ενημέρωση  από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας    και τον Πρόεδρο του Σωματείου , αλλά  και τη συζήτηση  που ακολούθησε,  το Συμβούλιο  αποφάσισε  τα παρακάτω :
Ø Να εκφράσει την απόλυτη  αντίθεσή του  στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό που κατέθεσε προς ψήφιση  το Υπουργείο Εργασίας. Οι αλλαγές  που  προτείνονται  ολοκληρώνουν την κατεδάφιση του Δημόσιου  και υποχρεωτικού  συστήματος κοινωνικής ασφάλισης . Ό,τι άφησε  μισό ο νόμος «Κατρούγκαλου» , ολοκληρώνεται τώρα  με το νομοσχέδιο  «Βρούτση» .
Ø Το Σωματείο μας θα προχωρήσει σε καμπάνια  ενημέρωσης  των μελών μας  αλλά και των άλλων συνταξιούχων του νομού,  και σε κοινό αγώνα με το λαϊκό κίνημα  να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να  αποσύρει το νομοσχέδιο.  Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει , να στηρίξουμε την απεργία  του εργατικού κινήματος  όποτε αυτή  εκδηλωθεί.
Ø Να στηρίξουμε  τις όποιες αγωνιστικές δράσεις  των αγροτών του νομού.
Ø Να εκφράσουμε την αντίθεσή μας  και να συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια που θα  γίνουν  από τους φορείς του νομού την Πέμπτη 30/01/2020  ενάντια  στην ψήφιση  της νέας συμφωνίας  για  τις Αμερικανικές βάσεις  από την κυβέρνηση .
Ø Να προχωρήσουμε  σε περιοδείες στις πόλεις  αλλά και σε μεγάλα  χωριά του νομού , σε μέρη που συχνάζουν συνταξιούχοι για ενημέρωση γύρω από το ασφαλιστικό , γενικότερα  για τις εξελίξεις  και για την παραπέρα μαζικοποίηση  του Σωματείου μας.
Το σωματείο καλεί τα μέλη του  και τους συνταξιούχους  της Αιτωλ/νίας να παλέψουν  ενωτικά για ότι μας έχει αφαιρεθεί, για  κατάργηση του νόμο  4387/16 ( Νόμος Κατρούγκαλου) , για απόσυρση του νομοσχεδίου «Βρούτση»  που ολοκληρώνει τη διάλυση του Δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  

***
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΚΑ
& ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Αθήνα 24/1/2020
Η Κυβέρνηση διατηρεί όλες τις αντιασφαλιστικές διατάξεις και ολοκληρώνει το καταστροφικό έργο προσθέτοντας νέες.
Αφού προεκλογικά κορόιδεψε τους συνταξιούχους και τους πήρε την ψήφο με την υπόσχεση ότι θα καταργήσει τον νόμο 4387/16 του Κατρούγκαλου, τώρα όχι μόνο δεν τον αλλάζει αλλά έρχεται να τον εφαρμόσει με το πιο επιθετικό τρόπο.
Με ψέματα και μισές αλήθειες εφαρμόζει όλες τις αντιασφαλιστικές νομοθετικές διατάξεις που μέχρι σήμερα έχουν ψηφισθεί, ισχύουν στο ακέραιο και προσθέτει νέες.
Είμαι γνωστό και το βιώνουν όλοι οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι ότι την 10ετία 2010 – 2020 από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων υπέστησαν μείωση των εισοδημάτων τους από 20% - 60%, πάνω από 80 δις πήραν από τους συνταξιούχους.
Ψηφίστηκαν αρκετοί ασφαλιστικοί νόμοι και χιλιάδες ερμηνευτικοί εγκύκλιοι, όλες όπως έλεγαν για να μπορούν σε βάθος χρόνου να πάρουν όλοι σύνταξη, να σώσουν το ασφαλιστικό. 
Οι εκάστοτε κυβερνήσεις ψήφισαν νόμους και η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε ό,τι θα τους καταργήσει, σαν γίνει κυβέρνηση αυτό γίνεται και σήμερα.
Έτσι έγινε με τους  ν. 3863/10 – 4024/11 - 4051/12 – 4093/12 που βασικά μείωσαν τις Κύριες και Επικουρικές συντάξεις, κατήργησαν την 13η και 14η σύνταξη (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κλπ με Υπουργό Εργασίας τότε τον κ. Βρούτση).
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν τους κατήργησε, αλλά ψήφισε και τον ν. 4387/2016 (Κατρούγκαλου) με σφαγή στις συντάξεις κύρια στις Επικουρικές.
Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε ό,τι θα καταργήσει το ν. Κατρούγκαλου. Το χρονικό διάστημα που κυβερνά όχι μόνο δεν τον κατήργησε αλλά φέρνει νέο ασφαλιστικό νόμο που διατηρεί όλες τις αντιασφαλιστικές περικοπές. Καταργεί τον όποιο δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Συνεχίζει την στρατηγική της Ευρ. Ένωσης και του κεφαλαίου, ώστε να απαλλαχτούν σταδιακά το κράτος και οι μεγαλοεργοδότες από το λεγόμενο «κόστος στην κοινωνική ασφάλιση» και την δημιουργία των τριών πυλώνων (σχέδιο Πινοσέτ)κεφαλαιοποιητικό σύστημα ξεκινώντας από τις Επικουρικές, αρχής γενομένης από το 2021.
Η δημοσίευση του νέου ασφαλιστικού περιλαμβάνει διατηρώντας τις αντιασφαλιστικές περικοπές του ν. Κατρούγκαλου και των προηγούμενων νόμων.
Όπως
Η σύνταξη διαιρείται σε :
-          Εθνική.
-          Αναλογική.
-          Προσωπική διαφορά.
-          Αποδεκτές οι περικοπές που έγιναν με τους ν.4051-4093/12 και ισχύει σαν σύνταξη αυτή που έπαιρναν στις 31/12/2014.
-          Οι συντάξεις θα είναι 12 το χρόνο και όχι 14, άρα καταργείται η 13η και 14η.
-          Κατάργηση σταδιακά του ΕΚΑΣ με τερματισμό 31/12/2019.
-          Αναπηρικές ποσοστό αναπηρίας από 67% - 79,9% παίρνει το 75% της Εθνικής Σύνταξης, από 50% - 66,99% ποσοστό αναπηρίας παίρνει το 50% της Εθνικής Σύνταξης,  έως 49,99% παίρνει το 40% της εθνικής σύνταξης και μόνο με 80% ποσοστό αναπηρίας παίρνει όλη την Εθνική Σύνταξη.
-          Όποιος παίρνει από 2 κύριες συντάξεις και πάνω θα παίρνει μόνο μια εθνική σύνταξη.
-          Κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος 10% για σύζυγο 5% για κάθε παιδί μέχρι 18 ετών ή 24, εάν σπουδάζει.
-          Ο εργαζόμενος συνταξιούχος για όσο χρόνο εργάζεται μειώνεται η σύνταξη του κατά 60% με τον νέο νόμο θα μειώνεται κατά 30%, αλλά στο σύνολο των συνταξιούχων που εργάζονται.
-          Απαγορεύονται οι αυξήσεις στις συντάξεις μέχρι και το 2023 και μετά οι οποίες αυξήσεις θα δίνονται δεν θα είναι πάνω από το δείκτη τιμών καταναλωτή.
-          Αύξηση εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης στις κύριες συντάξεις από 4% σε 6%.Στις επικουρικές από 0% σε 6% και οι πεθαμένοι θα πληρώνουν περίθαλψη.
-          Ενοποίηση ασφαλιστικού ταμείου στον ΕΦΚΑ.
-          Ενοποίηση Επικουρικών Ταμείων στο ΕΤΕΑΕΠ.
-          Ο νέος νόμος ενοποιεί τον ΕΦΚΑ με το ΕΤΕΑΕΠ.
-          Επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων εξακολουθεί να ισχύει με συντελεστή 0,45 επί χρόνια ασφάλισης επί συντάξιμο μισθό.
Η προσωπική διαφορά περίπου το κόστος είναι 1,5 δις κάθε χρόνο για το 2019 – 2020 και 2021 θαενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μετά το νέο ασφαλιστικό δεν μπορεί να καλυφτεί με τα 920 εκατομ. με κίνδυνο όχι μόνο να μην δοθούν αυξήσεις αλλά να περικοπή και η προσωπική διαφορά.
Στήριγμα στους συνταξιούχους βάσει της αναλογιστικής μελέτης από τους σοφούς με 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, περίπου 920 εκατομ. ευρώ που θα αφορά τα αναδρομικά από την αύξηση του συντελεστή αναπλήρωσης, από την διόρθωση των επικουρικών συντάξεων πάνω από 1300 ευρώ άθροισμα Κύριας και Επικουρικής και τα υπόλοιπα ψίχουλα θα δίνονται για δαπάνη πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης,πρόνοιας, κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας και ό,τι απομείνει θα αποδοθούν σε μια μερίδα χαμηλοσυνταξιούχων.
Η προπαγάνδα κυβέρνησης – ορισμένων Μέσων Μαζικής ενημέρωσης έχει δώσει ελπίδα στους συνταξιούχους ό,τι δεν θα υπάρχουν μειώσεις στις συντάξεις, αλλά μόνο αυξήσεις. Το 2020 χιλιάδες μικροσυνταξιούχοι θα δουν μείωση του εισοδήματος του α). Από την κατάργηση του ΕΚΑΣ. β). Από την κατάργηση του φιλοδωρήματος ψίχουλα που δινόταν και γ). Από την αύξηση της τιμής σε είδη πρώτης ανάγκης και τα τιμολόγια της ΔΕΗ κλπ.
Οι λεγόμενες αυξήσεις αφορούν πολύ μικρή μερίδα συνταξιούχων από τις διορθώσεις στις Επικουρικές και τον συντελεστή αναπλήρωσης τους έχοντας πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.
Ο συντάξιμος μισθός αφορά το σύνολο των αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου και λογιστικά από το 2002 μέχρι την έξοδο από την εργασία, ενώ πριν κι από το νόμο Κατρούγκαλου ήταν η καλύτερη 5ετια της τελευταίας 10ετίας, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι συντάξεις με όλους αυτούς τους νόμους όσο και να αυξηθούν οι συντελεστές αναπλήρωσης είναι κατά πολύ μειωμένες π.χ. εργαζόμενος το 2002 με αρχικό μισθό 900 ευρώ το μήνα μετά από 40 χρόνια ο μέσος όρος συντάξιμος μισθός του θα είναι περίπου 2.000 ευρώ, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς θα ήταν 3.500 ευρώ, η όποια αύξηση του συντελεστή αναπλήρωσης με τον καινούργιο νόμο δεν θα μπορεί να καλύπτει αυτές τις απώλειες. Περιττό να πούμε ό,τι δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι με τις υπάρχουσες  εργασιακές σχέσεις – μισθούς – ανεργία που να έχουν αυτές τις προδιαγραφές.
Συνταξιούχοι κάτω από 30 χρόνια εργασίας (9.000 ένσημα) θα εξακολουθεί να έχει τις μειώσεις όλων των προηγούμενων νόμων, δεν θα παίρνουν αυξήσεις.
Συνταξιούχοι πριν από τον ν. Κατρούγκαλου με θετική προσωπική διαφορά, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων δεν θα δουν καμία αύξηση στο εισόδημα τους. 
Όχι άλλες αυταπάτες με την προπαγάνδα τους.
Όχι άλλες ελπίδες από τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Με κυβερνητικές αποφάσεις έγιναν οι περικοπές με κυβερνητικές αποφάσεις τα διεκδικούμε.
Μαζί με τα παιδιά μας, τους εργαζόμενους, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είμαστε σε ετοιμότητα και συνεχίζουμε τον αγώνα.
Διεκδικώντας :
-          Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα - κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων με  ανακεφαλαιοποίηση τους.
-          Να πληρώσουν το κράτος και επιχειρηματικοί όμιλοι.  Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, που θα σημάνει νέα μείωση του μισθού του εργαζόμενου στο τμήμα που πηγαίνει για τη σύνταξη και την Υγεία και απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας.
-          Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών,  μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης.
-          Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες ως τα βαθιά γεράματα. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτερο μισθό 751 ευρώ.
-          Να αποδοθούν άμεσα χωρίς προαπαιτούμενα, όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε  κύριες - επικουρικές συντάξεις.
-          Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και Επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης.  Άμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ.
-          Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Την δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
-          Την επαναλειτουργία όλων των δομών υγείας που έκλεισαν και  των μονάδων που καταργήθηκαν. Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.
-          Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
-          Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».
Για τη Διοίκηση

Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γεν. Γραμματέας

Δήμος Κουμπούρης                                              Παναγιώτης Πάλμος