«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας που συμμετείχε στην Διαμαρτυρία στον Περιφεριακό Διευθυντή Εκπαίδευσης στην Πάτρα, για τον άδικό χαμό των συναδέλφων του Γ/σίου Λεχαινών Ηλείας.

Δυναμική, στοχευμένη και περιεκτική ήταν η κινητοποίηση των πέντε ΕΛΜΕ Δυτικής Ελλάδος (Α΄ Αχαίας, Β΄ Αχαίας, Ηλείας, Α΄ Αιτωλοακαρνανίας, Β΄ Αιτωλοακαρνανίας). Παρών ήταν και ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, όπως και μέλη του ΔΣ του Συλλόγου των Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας.

Με κεντρικό σύνθημα στο πανό των εκπαιδευτικών σωματείων «ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΩΡΑ», διαδήλωσαν καθηγητές και δάσκαλοι μπροστά από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, στις 17.01.2020. Προχωρήσαμε μάλιστα σε συμβολικό αποκλεισμό της οδού και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκλιπόντων αδικοχαμένων συναδέλφων...


Εν συνεχεία στην συνάντηση των σωματείων με τον Περιφερειακό Διευθυντή κ. Γιαννόπουλο τέθηκαν τα φλέγοντα θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος με κορυφαίο το επίδικο θέμα της ασφάλειας των εκατοντάδων συναδέλφων που μετακινούνται σε πολλά σχολεία και σε μεγάλες αποστάσεις. Δυστυχώς αναγκάζονται, λόγω έλλειψης μέριμνας για την μετακίνησή μας  να χρησιμοποιούν ίδια μεταφορικά μέσα, να μετακινούνται  με δικό τους κόστος και  να ξοδεύουν  πολλές ώρες στο τιμόνι καθημερινά. Το καθεστώς ακριβώς που προκάλεσε τον άδικο χαμό των συναδέλφων.

Επισημάνθηκε ότι αυτό το πρόβλημα καθώς και όλα τα σημαντικά ζητήματα του κλάδου, όπως  τα κενά στα σχολεία λόγω των μη διορισμών επί μια δεκαετία με συνέπεια την μη πραγματοποίηση μεταθέσεων, η λειτουργία των σχολείων με χιλιάδες αναπληρωτές που αντικαθιστούν τον εαυτό τους, η υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων,  αλλά και οι δρόμοι «καρμανιόλες», έχουν κοινή ρίζα τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων.

Αναφέρθηκε επίσης από τους συναδέλφους που τοποθετήθηκαν ότι αυτού του είδους τα ατυχήματα είναι εργατικά ατυχήματα (διότι συντελούνται εν ώρα καθήκοντος)  και συμβαίνουν κατά την διάρκεια της προσέλευσης και αποχώρησης στον τόπο εργασίας και κακώς δεν το αναγνωρίζει αυτό η πολιτεία πράγμα που πρέπει να αλλάξει.

Ταυτόχρονα καταγγέλθηκε  η αναχρονιστική νομοθεσία (χρονολογείται πριν την γερμανική κατοχή) που υποχρεώνει τον εκπαιδευτικό να διαμένει στον τόπο εργασίας χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την μεγάλη ηλικία διορισμού, οικογενειακές υποχρεώσεις, δάνεια για πρώτη κατοικία, αποψιλωμένο μισθό.

Έτσι λοιπόν τα «εργατικά ατυχήματα», όπως το τραγικό δυστύχημα των συναδέλφων στα Λεχαινά Ηλείας οφείλονται στην κούραση από τις πολλές ώρες στην εργασία και στον δρόμο και διαπιστώνεται ότι έχουν μεγάλη συχνότητα εμφάνισης ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Ο Περιφερειακός διευθυντής, αφού μας άκουσε,  υποσχέθηκε ότι θα προτείνει.

1) Αλλαγή τη αναχρονιστικής νομοθεσίας που θέλει να θεωρείται έδρα του εκπαιδευτικού το σχολείο τοποθέτησης.

2) Δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση των εκπαιδευτικών με κάθε πρόσφορο τρόπο (Μίσθωση λεωφορείων, ΚΤΕΛ κ.α.).

Τέθηκαν επίσης τα περισσότερα αιτήματα των υπηρεσιακών μεταβολών, από τους εκπροσώπους των ΕΛΜΕ και των δασκάλων, καθώς και από παραβρισκόμενους συναδέλφους, κυρίως του ΠΥΣΔΕ Αχαΐας και τα οποία το εκπαιδευτικό κίνημα χρόνια τώρα διεκδικεί για την επίλυσή τους, τα οποία ταλαιπωρούν-απαξιώνουν - τους εκπαιδευτικούς και τα δημόσια σχολεία.

Τέλος στην σύσκεψη που ακολούθησε μεταξύ των εκπροσώπων των ΕΛΜΕ, των δασκάλων και του Προέδρου της ΟΛΜΕ, αποφασίστηκε νέα συγκέντρωση με το ίδιο πλαίσιο την Τετάρτη 22-0102020 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να απαιτήσουμε άμεση λύση με την δωρεάν μεταφορά των εκπαιδευτικών με υπηρεσιακά οχήματα, καθώς και την ελεύθερη μετακίνηση στα διόδια διότι μετακινούμαστε για υπηρεσιακούς λόγους προς τα σχολεία συγκεκριμένων περιοχών της περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και τα οποία θα παρουσιάσουμε στην παράσταση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης.

Αγρίνιο 18 – 01 - 2020



Από την Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας