«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

«ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ-ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΙ»

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας,  η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

και ο Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε, πραγματοποιούν την παρουσίαση του προγράμματος 
«ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ-ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΙ» 
την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 18:30

στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας (Παπαστράτου 53 και Σμύρνης 1, Αγρίνιο) 
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ...



ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
«ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
των ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (II)»

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013

               
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
Ε.Π. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,  Π.Ε.Π. ΑΤΤΙΚΗΣ, Π.Ε.Π. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ,                                                  Π.Ε.Π. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ, Π.Ε.Π. ΚΡΗΤΗΣ & ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ

1.             ΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (II)» εντάσσεται στα πλαίσια του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» (ΕΠ.ΑΝ.ΙΙ) και αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Υπουργείου Ανάπτυξης και  Ανταγωνιστικότητας (ΥΠΑΑν.) προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της εξωστρέφειας των Ελληνικών Επιχειρήσεων. Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία αποτελεί συνέχεια των πρωτοβουλιών της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (ΓΓΒ) για την Εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, στοχεύει:
Ø      Στην ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας νέων και υφιστάμενων κυρίως μεταποιητικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και υπό προϋποθέσεις μεγάλων επιχειρήσεων, ως βασικής επιλογής για την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ποιότητα, περιβαλλοντική ευαισθησία και ενσωμάτωση γνώσης και καινοτομίας.
Ø      Στην αύξηση της εξωστρεφούς επιχειρηματικής δραστηριότητας και της προβολής των ελληνικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές.
Ø      Στον αναπροσανατολισμό της παραγωγής προς κλάδους και προϊόντα ψηλότερης προστιθέμενης αξίας που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξωστρεφούς ανταγωνιστικότητας τους μέσω της τόνωσης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και της σύναψης διεθνών συνεργασιών.
Ø      Στην ανάπτυξη συνεργασιών/συνεργιών βιομηχανίας – εμπορίου – υπηρεσιών και δεσμών συνεργασίας Ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.

2.             ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
O συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος (Δημόσια Δαπάνη) ανέρχεται στο ποσό των τριάντα εκατομμυρίων (30.000.000,00) ευρώ και χρηματοδοτείται μέσω των ακόλουθων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ως εξής:

1. Ποσό 7.800.000,00 € από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα»
2. Ποσό 10.850.000,00 € από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής
3. Ποσό 8.000.000,00 € από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης (Κεντρική Μακεδονία)
4. Ποσό  1.600.000,00 € από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης (Δυτική Μακεδονία)
5. Ποσό 1.600.000,00 € από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου (Στερεά Ελλάδα)
6. Ποσό 150.000,00 € από το από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου (Νότιο Αιγαίο)


3.      ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα – Εξωστρέφεια των Επιχειρήσεων ΙΙ» υλοποιείται από τη Διεύθυνση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (Δνση ΜΜΕ) της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και τον Ενδιάμεσο Φορέα του ΕΠΑΕ (ΕΦΕΠΑΕ). Οι δύο αυτοί φορείς θα λειτουργήσουν ως Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης (ΕΦΔ) με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

4. ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιλέξιμες προς χρηματοδότηση θεωρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων, οι οποίες κατ’ αρχήν πρέπει τηρούν τις ακόλουθες:
Α) Γενικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας:
Ι) Ως προς το μέγεθος και την έναρξη λειτουργίας:
Όλες οι νέες και οι υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται νόμιμα εντός της Ελληνικής Επικράτειας, έχουν ιδρυθεί και έκαναν έναρξη δραστηριοτήτων μέχρι και την 01-08-2012 και έκτοτε λειτουργούν αδιαλείπτως μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων.
Για τις ανάγκες του παρόντος οδηγού, ως ημερομηνία σύστασης / έναρξης δραστηριοτήτων (λειτουργίας) της επιλέξιμης επιχείρησης/δραστηριότητας νοείται η ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας, που αναγράφεται στη σχετική Βεβαίωση Έναρξης Δραστηριότητας της οικείας Δ.Ο.Υ. Επίσης, για τις ανάγκες του παρόντος οδηγού, χαρακτηρίζεται ως νέα, μια επιχείρηση, η οποία κατά την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος, έχει κλείσει έως και πέντε (5) πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις. 
ΙΙ) Ως προς την εταιρική μορφή της επιχείρησης:
Επιλέξιμες θεωρούνται: 
1) οι εταιρικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις (Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία, Ετερόρρυθμη Εταιρία, Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία),
2) οι ατομικές επιχειρήσεις και
3) οι συνεταιρισμοί κερδοσκοπικού χαρακτήρα,
που τηρούν βιβλία Β ή Γ κατηγορίας (απλογραφικό και διπλογραφικό λογιστικό σύστημα αντιστοίχως, σύμφωνα με τον ισχύοντα ΚΦΑΣ),  με δραστηριότητα που αντιστοιχεί τουλάχιστον σε έναν από τους επιλέξιμους κατά περίπτωση και κατά αναλογία ως κάτωθι ορίζεται κωδικούς οικονομικής δραστηριότητας.
ΙΙΙ) Ως προς την κλάδο οικονομικής δραστηριότητας
Επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών και επιλεγμένων δραστηριοτήτων του εμπορίου και των υπηρεσιών και οι οποίες ταξινομούνται, είτε με βάση την κύρια, είτε με βάση τη δευτερεύουσα ενεργή δραστηριότητά τους σε έναν από τους επιλέξιμους κλάδους του Προγράμματος, όπως περιγράφονται στον πίνακα των επιλέξιμων κλάδων ΚΑΔ-NACE 2008[1] του Παραρτήματος VI του οδηγού του προγράμματος.
Επίσης, τηρουμένων των όρων και προϋποθέσεων του παρόντος δύναται να είναι επιλέξιμες και επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνταν σε μη επιλέξιμο ΚΑΔ, και επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε επιλέξιμη για το πρόγραμμα δραστηριότητα. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε, πριν την καταληκτική ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολή της πρότασης, να έχουν κάνει έναρξη τουλάχιστον σε μία εκ των επιλέξιμων δραστηριοτήτων του Προγράμματος,
Στην κατηγορία αυτή θα εμπίπτουν ως επιλέξιμες και υφιστάμενες επιχειρήσεις με επιλέξιμο ΚΑΔ, ο οποίος όμως ήταν ανενεργός ΑΛΛΑ τεκμηριωμένα έγινε έναρξη δραστηριοτήτων (ενεργοποίηση)  πριν την ηλεκτρονική υποβολή της πρότασης.
Οι επιλέξιμοι κωδικοί οικονομικής δραστηριότητας (Κ.Α.Δ., NACE 2008, αναθεώρηση 2 όπως ισχύει), θα πρέπει να  αναγράφονται στην άδεια λειτουργίας της μονάδας, τη βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος, στα έντυπα φορολογικής δήλωσης (Ε3) ή σε άλλο στοιχείο ισοδύναμης αποδεικτικής αξίας.

Β) Ειδικές Προϋποθέσεις Επιλεξιμότητας:
1) Μεμονωμένες Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στους τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών και επιλεγμένων υπηρεσιών (Παράρτημα VI) οι οποίες υποβάλλουν προς αξιολόγηση διακριτό και μεμονωμένο επενδυτικό σχέδιο χωρίς συνεργασίες ΑΛΛΑ με χαμηλότερο ποσοστό επιχορήγησης όπως αναλυτικά αναφέρεται στο Κεφ. 7 του οδηγού.

2) Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στον τομέα του εμπορίου (βλέπε επιλέξιμους κωδικούς στο Παράρτημα VI του οδηγού του προγράμματος), οι οποίες:
ΕΙΤΕ:
·         Υποβάλουν προς αξιολόγηση και ένταξη εκτός από δικό τους διακριτό επενδυτικό σχέδιο ΚΑΙ σύμφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος, με τουλάχιστον δύο επιλέξιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις των περιπτώσεων (Α) ανωτέρω, εκ των οποίων η μία τουλάχιστον μεταποιητική, με επιλέξιμη δραστηριότητα όπως περιγράφεται στο Παράρτημα VI του οδηγού του προγράμματος
ΕΙΤΕ:
·         Υποβάλλουν προς αξιολόγηση διακριτό και μεμονωμένο επενδυτικό σχέδιο χωρίς συνεργασίες ΑΛΛΑ με χαμηλότερο ποσοστό επιχορήγησης όπως αναλυτικά αναφέρεται στο Κεφ. 7 του οδηγού του προγράμματος

3) Μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στους τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών και επιλεγμένων υπηρεσιών (Παράρτημα VI του οδηγού του προγράμματος), οι οποίες:  



ΕΙΤΕ:
·         Υποβάλουν προς αξιολόγηση εκτός από δικό τους διακριτό επενδυτικό σχέδιο ΚΑΙ σύμφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος, με τουλάχιστον δύο (2) μικρομεσαίες επιλέξιμες επιχειρήσεις των περιπτώσεων (Α) ανωτέρω, εκ των οποίων η μία τουλάχιστον μεταποιητική, με επιλέξιμη δραστηριότητα όπως περιγράφεται στο Παράρτημα VI του οδηγού
ΕΙΤΕ:
·         Υποβάλλουν προς αξιολόγηση διακριτό και μεμονωμένο επενδυτικό σχέδιο χωρίς συνεργασίες ΑΛΛΑ με χαμηλότερο ποσοστό επιχορήγησης όπως αναλυτικά αναφέρεται στο Κεφ. 7 του οδηγού 

4) Ομάδες Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων (τουλάχιστον τριών (3)) επιχειρήσεων της Περίπτωσης (Α) οι οποίες υποβάλουν προς αξιολόγηση και ένταξη εκτός από το δικό τους διακριτό επενδυτικό σχέδιο ΚΑΙ σύμφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος. 

Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, δεν αποκλείονται οι επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν από μεταβίβαση, απορρόφηση, συγχώνευση ή/και μετατροπή επιχειρήσεων ακόμα και στην περίπτωση που οι ενέργειες αυτές έλαβαν χώρα μετά την 01/08/2012, και έκτοτε λειτουργούν αδιαλείπτως μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων. Για τον έλεγχο των παραπάνω ενεργειών είναι απαραίτητη η προσκόμιση στοιχείων και δικαιολογητικών που αποδεικνύουν τη συνέχιση του φορέα της επένδυσης [καταστατικό επιχείρησης, δημοσίευση ΦΕΚ, βεβαίωση έναρξης δραστηριότητας και βεβαίωση μεταβολών (όπου υφίσταται) από την οικεία ΔΟΥ] και ότι ο νέος φορέας προήρθε από φορείς που το αργότερο έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είχαν κλείσει τουλάχιστον μία πλήρη διαχειριστική χρήση. Η μεταβίβαση, απορρόφηση, συγχώνευση ή/και μετατροπή επιχειρήσεων εξετάζεται και ελέγχεται σύμφωνα με τους εν ισχύ κανόνες του εταιρικού δικαίου.

5. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ & ΠΟΣΟΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ
ενισχύονται έργα ύψους επένδυσης ως ακολούθως:
Ø      από  €20.000,00 έως €200.000,00 ευρώ για επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που ΔΕΝ εμπίπτουν στους κωδικούς οικονομικής δραστηριότητας 62, 63 και 70 -  70.22, 73 - 73.11.11, 74 – 74.10.1, 74.10.2, 91 (ΚΑΔ – NACE 2008).
Ø      από  €20.000,00 έως €100.000,00 ευρώ για επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που εμπίπτουν στους κωδικούς οικονομικής δραστηριότητας 62, 63 και 70 -  70.22, 73 - 73.11.11, 74 – 74.10.1, 74.10.2, 91 (ΚΑΔ – NACE 2008).

Σε κάθε περίπτωση, το ύψος του προϋπολογισμού του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου δεν δύναται να υπερβαίνει το 60% του Μέσου Όρου του Κύκλου εργασιών της τελευταίας τριετίας της επιχείρησης ή τουλάχιστον της μίας (1) δωδεκάμηνης πλήρους διαχειριστικής χρήσης που αποτελεί τυπική προϋπόθεση συμμετοχής στο παρόν Πρόγραμμα.  Η προϋπόθεση του ανωτέρω ποσοστού ισχύει για τις προτάσεις που υποβάλλονται από όλες τις επιχειρήσεις, είτε στο πλαίσιο μιας συνεργασίας είτε μεμονωμένα.
Το συνολικό ποσοστό ισοδύναμης Δημόσιας Χρηματοδότησης καθορίζεται από το μέγεθος της επιχείρησης και την σύναψη ή μη συνεργασιών και διαμορφώνεται ως εξής:
1) Για μεμονωμένα Επιχειρηματικά Σχέδια της περίπτωσης (Α)  του Κεφ. 6 του οδηγού και για όλες τις κατηγορίες των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων:
·         45% του επιλέξιμου  προϋπολογισμού για όλη την Επικράτεια.
2) Για την περίπτωση μεμονωμένων επενδυτικών σχεδίων χωρίς συνεργασίες, για όλες τις κατηγορίες των Μικρομεσαίων επιλέξιμων εμπορικών επιχειρήσεων και για τις μεγάλες επιχειρήσεις (περιπτώσεις (Β) και (Γ)) του Κεφ. 6 του οδηγού:
·         35% του επιλέξιμου προϋπολογισμού για όλη την Επικράτεια για την περίπτωση τις εμπορικές ΜΜΕ,
·         30% του προϋπολογισμού για όλη την Επικράτεια για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
3) Όλες οι κατηγορίες των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και στα πλαίσια σύναψης συνεργασιών είτε με επιλέξιμες εμπορικές επιχειρήσεις είτε με άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (περιπτώσεις (Β) και (Δ) του Κεφ. 6 του οδηγού):
·         55% του επιλέξιμου  προϋπολογισμού για όλη την Επικράτεια.
4) Για την περίπτωση των συνεργασιών με μεγάλες επιχειρήσεις  - συνεργασίες της
     περίπτωσης (Γ) του Κεφ. 6 του οδηγού:
·         45% του επιλέξιμου προϋπολογισμού για όλη την Επικράτεια για τις μεγάλες επιχειρήσεις  και,
·         55% του προϋπολογισμού για όλη την Επικράτεια για όλες τις κατηγορίες των  ΜΜΕ.

Τα ανωτέρω συνοψίζονται στον ακόλουθο πίνακα:
ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΜΕΜΩΝΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
Των κλάδων
Μεταποίησης, Επιλέξιμων Υπηρεσιών, Κατασκευών
Των επιλεγμένων κλάδων του
Εμπορίου
Συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων των κλάδων
Μεταποίησης, Κατασκευών, επιλέξιμων Υπηρεσιών
(τουλάχιστον τρεις)
Συνεργασίες με Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις των κλάδων του Εμπορίου ή με Μεγάλες Επιχειρήσεις
Δύο (2) μικρομεσαίες επιχειρήσεις των κλάδων Μεταποίησης, Κατασκευών, Επιλέξιμων Υπηρεσιών μαζί με:
·         Είτε  μία (1) μικρομεσαία επιλέξιμου κλάδου του Εμπορίου
·         Είτε μία (1) επιλέξιμου κλάδου Μεγάλη επιχείρηση 

Πολύ μικρή, μικρή και μεσαία (<250 span="">
45%
35%
55%
55%
Μεγάλη (≥250 άτομα)
30%
-
-
45%




6. ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Οι επιλέξιμες ενέργειες αφορούν νέα προϊόντα / υπηρεσίες ή εν γένει προϊόντα / υπηρεσίες σε νέες αγορές και περιλαμβάνουν επενδύσεις που εντάσσονται στις κατωτέρω γενικές κατηγορίες ενεργειών:
  • Μηχανολογικός Εξοπλισμός – Ειδικές Εγκαταστάσεις
  • Ενέργειες πληροφορικής / τηλεπικοινωνιών
  • Ενέργειες σχεδιασμού, πιστοποίησης και συμμόρφωσης προϊόντων / υπηρεσιών και συσκευασίας / ετικέτας. Ενέργειες ποιότητας και πιστοποίησης.
  • Ενέργειες (πλην μελετών) προβολής σε αγορές – στόχους.
  • Ενέργειες Τεχνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης.
  • Ενέργειες (πλην μελετών) προστασίας ή απόκτησης και χρήσης πατεντών, πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.   
  • Ενέργειες ανάπτυξης εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων (μόνο για νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις).
  • Λοιπές Ενέργειες (μόνο για νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις).

Υπογραμμίζεται ότι στην περίπτωση της σύναψης συνεργασιών, για τις ανάγκες του παρόντος οδηγού, από τις επιλέξιμες ενέργειες / πεδία που θα περιλαμβάνει η συνεργασία, εξαιρούνται οι ενέργειες που αφορούν τις κατηγορίες για   μηχανολογικό εξοπλισμό,  πληροφορική και λειτουργικές δαπάνες.  
Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος.
Κατ’ εξαίρεση για τις δαπάνες που εμπίπτουν στην κατηγορία «Λοιπές Ενέργειες / δαπάνες» ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών της κατηγορίας αυτής ορίζεται η ημερομηνία υπογραφής της Υπουργικής Απόφασης ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα.
Α/Α
Κατηγορία Ενέργειας (Δαπάνης)
Μέγιστο επιλέξιμο ποσοστό στον προϋπολογισμό του έργου
1.
Μηχανολογικός & Eργαστηριακός εξοπλισμός – Ειδικές Eγκαταστάσεις
  50% 
2.
Ενέργειες πληροφορικής/τηλεπικοινωνιών
   30 % 
3.
Ενέργειες σχεδιασμού και πιστοποίησης προϊόντων / υπηρεσιών και συσκευασίας /ετικέτας – Ενέργειες ποιότητας / πιστοποίησης διαχειριστικών συστημάτων
70% 
4.
Ενέργειες προβολής & επικοινωνίας σε αγορές – στόχους
60% 
5.
Ενέργειες Τεχνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης
30 % και μέχρι του ποσού των 40.000,0€
6.
Προστασία ή απόκτηση και χρήση πατεντών, πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας
50% 
7.
Ανάπτυξη εξειδικευμένου προσωπικού  και ανθρωπίνων πόρων (μόνο για νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις).
20% 
8.
Λοιπές Ενέργειες / Δαπάνες (μόνο για νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις).
10% 


7. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ
Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται αυστηρά σε 15 - δεκαπέντε μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της απόφασης ένταξης της επιχείρησης με δυνατότητα τρίμηνης (3) παράτασης, εφόσον το αίτημα υποβληθεί πριν την τυπική ημερομηνία ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου.

8. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 05-08-2013 μέχρι τις 10-10-2013 ώρα 14:00, δια μέσου του δικτυακού τόπου www.ependyseis.gr. Μετά τη λήξη της ημερομηνίας της ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων δεν γίνεται αποδεκτή καμία υποβολή προτάσεων. Οι προτάσεις που δεν έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά δεν θα αξιολογούνται, ενώ κατά την παραλαβή των φακέλων των προτάσεων θα ελέγχεται η τήρηση της υποχρέωσης της ηλεκτρονικής υποβολής.
Ο φυσικός φάκελος υποβάλλεται στο σημείο το οποίο ο επενδυτής δηλώνει στην ηλεκτρονική του υποβολή.
Τα επενδυτικά σχέδια (φάκελοι υποψηφιότητας) πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν και σε έντυπη μορφή (ένα αντίγραφο), το αργότερο σε δέκα (10) ημέρες (ημερολογιακές) μετά την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων, σε έναν από τους εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ ανάλογα με τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης, με βάση την περιφερειακή αρμοδιότητά του καθένα, καθώς και στα συνεργαζόμενα με τον ΕΦΕΠΑΕ Τραπεζικά Ιδρύματα και Αναπτυξιακούς Φορείς.

9. ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Α) Προκαταβολή
Μετά την υπογραφή της απόφασης ένταξης, είναι δυνατή η χορήγηση προκαταβολής, μέχρι και το 100% της δημόσιας χρηματοδότησης, εφόσον ο δικαιούχος προσκομίσει ισόποση εγγυητική επιστολή προκαταβολής από αναγνωρισμένο προς τούτο ίδρυμα, η οποία εκδίδεται υπέρ του ΕΦΕΠΑΕ με διάρκεια ισχύος μέχρι την παραλαβή του έργου από τον αρμόδιο για το σκοπό αυτό ΕΦΔ. 
Η εγγυητική επιστολή προκαταβολής δύναται να απομειώνεται σταδιακά με βάση ισόποσο συμψηφισμό με πιστοποιηθείσες δαπάνες του έργου και έπειτα από αίτημα του επενδυτή, στο οποίο θα καθορίζεται το ποσό το οποίο ζητεί να του καταβληθεί σε μετρητά και το ποσό τυχόν απομείωσης της εγγυητικής προκαταβολής. Η εγγυητική επιστολή επιστρέφεται στο δικαιούχο μετά τον πλήρη συμψηφισμό της με πραγματοποιηθείσες δαπάνες.
Επίσης, ανάλογα με το ύψος της εγγυητικής επιστολής, παρέχεται η δυνατότητα / επιλογή στον δικαιούχο, όταν καλύψει δαπάνες (ελεγμένες και πιστοποιημένες) ισόποσες με την εγγυητική επιστολή, να ζητήσει την διατήρηση του συνόλου της εγγυητικής επιστολής έναντι καταβολής νέας ισόποσης δημόσιας επιχορήγησης. Στην περίπτωση αυτή η εγγυητική επιστολή επιστρέφεται στο δικαιούχο μετά τον πλήρη συμψηφισμό της με πραγματοποιηθείσες δαπάνες στην ολοκλήρωση του έργου.
Χωρίς να παραβιάζονται οι όροι χορήγησης της προκαταβολής επιχορήγησης, ο δικαιούχος δύναται να κάνει χρήση εγγυητικής επιστολής ορισμένου χρόνου εγγυημένης από την ΕΤΕΑΝ Α.Ε.. Στην περίπτωση αυτή, είναι δυνατόν, προ της λήξης της εγγυημένης από την ΕΤΕΑΝ Α.Ε εγγυητικής επιστολής, να προσκομισθεί άλλη εγγυητική επιστολή για το τυχόν υπολειπόμενο χρονικό διάστημα διατήρησης της προκαταβολής.
Η σχετική αίτηση στην ΕΤΕΑΝ Α.Ε. θα πρέπει να υποβληθεί το αργότερο μέχρι τις 30-11-2013 και μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων. Η όποια προμήθεια / επιβάρυνση προκύπτει από αυτή τη διαδικασία αυτή δεν αποτελεί επιλέξιμο κόστος / δαπάνη για το πρόγραμμα.
Β) Ενδιάμεσες καταβολές
Πραγματοποιούνται έπειτα από υποβολή Ενδιάμεσης Έκθεσης Προόδου από πλευράς δικαιούχου και πιστοποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου από τον ΕΦΕΠΑΕ όπου και προσδιορίζεται το ύψος των επιλέξιμων δαπανών του έργου μέχρι τη στιγμή της υποβολής της Έκθεσης, και η αναλογούσα δημόσια χρηματοδότηση. Στον δικαιούχο καταβάλλεται σύμφωνα με δηλούμενη επιθυμία του, είτε το σύνολο της αναλογούσας δημόσιας χρηματοδότησης χωρίς απομείωση της εγγυητικής προκαταβολής, είτε μέρος αυτής με απομείωση της εγγυητικής προκαταβολής κατά το υπόλοιπο.
Ενδιάμεσες Εκθέσεις Προόδου είναι δυνατόν να υποβληθούν δύο το πολύ, μετά την εκτέλεση τουλάχιστον του 30% του συνολικού οικονομικού αντικειμένου (συμπεριλαμβανομένων προκαταβολών) του έργου.
Πραγματοποιείται έπειτα από υποβολή Έκθεσης ολοκλήρωσης του έργου από πλευράς δικαιούχου και πιστοποίηση από τον αρμόδιο για το σκοπό αυτό ΕΦΔ (σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο Κεφάλαιο 13.2Γ του οδηγού του προγράμματος).
Κατά την παραλαβή του έργου, προσδιορίζεται το ύψος των επιλέξιμων δαπανών του,  η ημερομηνία ολοκλήρωσης του, πραγματοποιείται η λογιστική εκκαθάρισή του και καταβάλλεται στον δικαιούχο η τυχόν οφειλόμενη δημόσια χρηματοδότηση.

Το Έντυπο Υποβολής όπως και το πλήρες ενημερωτικό υλικό του προγράμματος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το αναζητήσουν στους παρακάτω δικτυακούς τόπους:
·         του ΥΑΑΥΜΔ (http://www.mindev.gov.gr/)
·         της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (www.ggb.gr )
·         της ΕΥΔ/ΕΠΑΕ (www.antagonistikotita.gr),
·          ( www.espa.gr, www.ependyseis.gr/mis )
·         του ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr )
·         της ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (www.diaxeiristiki.gr)
·         των Εταίρων του ΕΦΕΠΑΕ και των συνεργαζόμενων με τον ΕΦΕΠΑΕ Τραπεζικών Ιδρυμάτων (Καταστήματα Συνεταιριστικών Τραπεζών και Πανελλήνιας Τράπεζας), των συνεργαζόμενων Επιμελητηρίων και Αναπτυξιακών Φορέων,
να καλούν στον ΕΦΕΠΑΕ στο τηλ.: 210 6985210 και στο γραφείο πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑΕ στο τηλ.: 801 11 36 300, στην ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ στο τηλ. 2610 622711,622714,622719 καθώς και στα κατά τόπους Επιμελητήρια.