«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΣΠΑ: Αγώνας δρόμου να μη χαθούν κονδύλια που δεν τα «αγγίζει» το Μνημόνιο

Μανώλης Αγγελάκας στην 5η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ε. Π. ΔΕΠΙΝ:
«ΕΣΠΑ: Αγώνας δρόμου να μη χαθούν κονδύλια που δεν τα «αγγίζει» το Μνημόνιο»
Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των έργων του ΕΣΠΑ, που εκτελούνται στις τρεις Περιφέρειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παρουσίασε, σήμερα, στη 5η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνια Νησιά 2007 – 2013», ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Μανώλης Αγγελάκας.

Στην αρχή της εισήγησής του ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι...
συνολικά, για όλη τη χώρα, υπάρχουν ακόμα αδιάθετα περίπου 9 δις ευρώ, για τα οποία πρέπει να γίνει «αγώνας δρόμου» προκειμένου να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα.

Για τη συνολική πορεία υλοποίησης του Ε.Π. ΔΕΠΙΝ, ανέφερε ότι, μέχρι σήμερα, έχει απορροφηθεί μόλις το 56,95% των συμβάσεων, συνολικής δαπάνης 523.047.122 ευρώ, επί προϋπολογισμού ενταγμένων έργων 1.670.868.228 ευρώ.

Ειδικότερα, για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Αγγελάκας ενημέρωσε ότι το ποσοστό απορρόφησης των πόρων της συνολικής χρηματοδότησης του Προγράμματος φθάνει, σήμερα, το 53,04%, που αντιστοιχεί στο ποσό των 224.000.281 ευρώ.
Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η απορρόφηση ανέρχεται σε ποσοστό 44,1%, ποσού 162.268.837 ευρώ, ενώ για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το αντίστοιχο ποσοστό είναι 48%, ποσού 136.778.004 ευρώ.

Για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, είπε ότι η χώρα έχει, ήδη, διασφαλίσει κονδύλια ύψους 20,4 δις ευρώ, τονίζοντας, χαρακτηριστικά ότι η συγκρότηση της νέας πρότασης για τη ΔΕΠΙΝ θα πρέπει, απαραίτητα, να βασίζεται:
- Στην αντικειμενική ανάλυση των πραγματικών αναγκών και στον κατάλληλο σχεδιασμό.
- Στη συμμετοχή των πραγματικά ενδιαφερομένων (πολίτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιμελητήρια) στη διαμόρφωση της πρότασης.
- Σε λίγα έργα, αλλά σωστά μελετημένα.
- Στην αξιοποίηση όλων των πόρων που δημιουργούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.
«Μόνο έτσι -συνέχισε- το νέο ΕΣΠΑ θα ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και θα υλοποιηθεί εντός του χρονοδιαγράμματος.

Ο Γενικός Γραμματέας, απευθυνόμενος, τέλος, προς τους εκπροσώπους των παρισταμένων φορέων, τόνισε ότι, στο τρίμηνο που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΔΕΠΙΝ 2007 – 2013, πρέπει να καταβληθούν από όλους υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να αυξηθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο το ποσοστό απορρόφησης των διαθεσίμων κονδυλίων και να πλησιάσουμε, παρά τις αντίξοες για τη χώρα συνθήκες, ακόμα περισσότερο το προβλεπόμενο στόχο.

«Είμαστε σε οριακό σημείο. Ο χρόνος πιέζει αφόρητα, για να μη χαθούν διαθέσιμοι πόροι που δεν τους «αγγίζει» το Μνημόνιο. Αν δουλέψουμε σκληρά θα καταφέρουμε ακόμα περισσότερα, προς όφελος όλων», κατέληξε ο κ. Αγγελάκας.

Η 5η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνια Νησιά 2007-2013» πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο ξενοδοχείο «Αστήρ», υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και τη συμμετοχή των Περιφερειαρχών Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, Ιονίων Νήσων Σπύρου Σπύρου, εκπροσώπων των τριών Ενδιάμεσων Διαχειριστικών Αρχών, εκπροσώπων του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Εφαρμογής Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, καθώς και εκπροσώπων των Δήμων των τριών Περιφερειών.