«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΣΕΒΕ: Όχι στο νέο χαράτσι στα δημόσια νοσοκομεία

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί όλες τις γραμματείες, τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες, κλαδικές και τοπικές να πάρουν πρωτοβουλίες καταγγελίας της πολιτικής συρρίκνωσης και εμπορευματοποίησης της Δημόσιας Υγείας και να βάλουν άμεσα στόχο τη δυναμική παρέμβαση σε νοσοκομεία και μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας του ΕΟΠΥΥ, με αφορμή την απόφαση για την επιβολή του νέου χαρατσιού για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της:

«Στο τσουνάμι των αντιλαϊκών μέτρων που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες, ήδη βγήκε στη δημοσιότητα η συν-απόφαση του υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ για επιβολή δύο νέων χαρατσιών στους ασφαλισμένους, με...
ισχύ από 1/1/2014. Συγκεκριμένα, ορίζεται η καταβολή εκ μέρους των ασθενών του ποσού του 1 ευρώ ανά συνταγή που θα εκτελείται (!) από τον εκάστοτε φαρμακοποιό, καθώς και η καταβολή του ποσού των 25 ευρώ προκειμένου να εισαχθούν στο "δημόσιο" νοσοκομείο για νοσηλεία.

Οι πυροσβεστικές δηλώσεις των αρμοδίων ότι ενδέχεται να μην είναι αυτό το ύψος του νέου χαρατσιού, αν πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι ή ότι με αυτό το χαράτσι θα ενισχυθεί ο ΕΟΠΥΥ, δεν πρέπει να μας ξεγελούν. Όλοι γνωρίζουμε ότι και ψηφισμένο είναι στο μεσοπρόθεσμο και πάγιος στόχος της ΕΕ ήταν η εμπορευματοποίηση νευραλγικών τομέων όπως η Υγεία, η Πρόνοια και η Παιδεία, υπέρ των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Μετατρέπουν το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό της Υγείας σε εμπόρευμα, ώστε αν έχεις, πληρώνεις και την απολαμβάνεις, αν όχι πεθαίνεις… Υπηρετούν τα μονοπώλια στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο και στους άλλους κλάδους, γι' αυτό καταργεί κλίνες, συγχωνεύει κλινικές, βάζει λουκέτο σε νοσοκομεία. Στέλνει σπίτι τους υγειονομικούς την ίδια ώρα που ασθενείς περιμένουν σε λίστα αναμονής μηνών για μια εξέταση, ένα χειρουργείο, την έναρξη θεραπείας για τον καρκίνο. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ την προηγούμενη βδομάδα, σύμφωνα με τα οποία "οι πρώην μονάδες του ΙΚΑ εκτελούν μόλις το 3% των διαγνωστικών πράξεων, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να εξωθούνται στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνουν συμμετοχή 15%", καθώς και το ότι "το 1/3 του ενεργού πληθυσμού (3.068.000) δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι πρωτίστως οι άνεργοι, οι περιστασιακά εργαζόμενοι και οι ελευθεροεπαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους. Όσοι έχασαν την ασφαλιστική ικανότητα κατά βάση δεν έχουν υγειονομική κάλυψη".

Την ίδια στιγμή, δε, που κόπτονται ότι θέλουν να "σώσουν" τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εργασίας, χθες, ανακοινώθηκε και νέα περικοπή κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων το 2014, προδιαγράφοντας έτσι νέες μειώσεις στις συντάξεις και στις παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί όλες τις γραμματείες, τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες, κλαδικές και τοπικές να πάρουν πρωτοβουλίες καταγγελίας της πολιτικής συρρίκνωσης και εμπορευματοποίησης της Δημόσιας Υγείας και να βάλουν άμεσα στόχο τη δυναμική παρέμβαση σε νοσοκομεία και μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας του ΕΟΠΥΥ για να μη μείνει κανένας συνάδελφος και η οικογένειά του απροστάτευτοι, επειδή είναι ακάλυπτοι ασφαλιστικά.

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ. ΚΑΝΕΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.
    ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ!
    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ! ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ.
    ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ».