«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ψηφίστηκε το εργαλείο φοροληστείας του λαού (VIDEO)


«ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ»

ΚΚΕ: Καμία κατάσχεση στις λαϊκές οικογένειες 
 Με τις ψήφους ΝΔ -ΠΑΣΟΚ και με τις γνωστές διαδικασίες -εξπρές του κατεπείγοντος, ψηφίστηκε από το Α’ Θερινό τμήμα της βουλής, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που κλιμακώνει τη φοροληστεία σε βάρος του λαού, καθώς μεταξύ άλλων, προβλέπει ακόμη και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, κινητών ή ακινήτων, χωρίς δικαστική απόφαση για οφειλές προς την εφορία....


Με τις ψήφους των βουλευτών της συγκυβέρνησης, δεκτή έγινε και η τροπολογία με την οποία τίθενται σε διαθεσιμότητα και οι εκπαιδευτικοί με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο, εφόσον καταργούνται οι ειδικότητές τους.
ΚΚΕ: Καμία κατάσχεση στις λαϊκές οικογένειες 
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε πως η διαδικασία κωδικοποίησης της φορολογίας εντάσσεται στη συνολικότερη φορολογική πολιτική που είναι ταξική και αντιλαϊκή και αποκτά όλο και πιο αντιλαϊκά χαρακτηριστικά, σε συνθήκες κρίσης και σε συνθήκες φορολογικού ανταγωνισμού.
Χαρακτήρισε άσφαιρη την κριτική των «συστημικών» κομμάτων, από τη Χρυσή Αυγή, που πρωτοστατεί για να μην επιβαρυνθεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο, μέχρι τα κόμματα της κυβέρνησης ή αυτά που φιλοδοξούν να αναλάβουν κυβερνητική διαχείριση, καθώς όλα αποδέχονται τον ευρωμονόδρομο, στηρίζουν την ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου, δεν αμφισβητούν την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει πως απαιτεί την απαλλαγή της λαϊκής οικογένειας από το σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων. Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο, η μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία.
Στάθηκε ιδιαίτερα στο άρθρο 46 του νομοσχεδίου που αφορά τις συντηρητικές κατασχέσεις, τονίζοντας πως προβλέπονται για όλους τους οφειλέτες, χωρίς διακρίσεις ως προς το ύψος της οφειλής ή το πώς προέκυψε η οφειλή. Προειδοποίησε ότι η γενικόλογη αυτή διατύπωση αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο όσους σκόπιμα κλέβουν το Δημόσιο για να πλουτίσουν και όσους δεν έχουν να πληρώσουν.
Κατήγγειλε επίσης τη διάταξη για την ηλεκτρονική κοινοποίηση των πράξεων, τη στιγμή που μια σειρά λαϊκά νοικοκυριά είναι αποκλεισμένα από το ίντερνετ, τη μη δημοσιοποίηση της πράξης του ΓΓ Δημοσίων Εσόδων για τα κριτήρια της φορολογικής διοίκησης, το διορθωτικό προληπτικό προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης, τη μη δυνατότητα συμψηφισμού χρεών, αλλά και την τοκογλυφική αντιμετώπιση του κράτους προς τους οφειλέτες.
«Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να αντιμετωπίσετε τη φοροδιαφυγή όταν στηρίζετε την καπιταλιστική επιχειρηματική δραστηριότητα», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας πως στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής, θα κλιμακωθεί η φοροεπιδρομή στο λαό.
Η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ
Δίκαιο φορολογικό σύστημα, δε μπορεί να υπάρξει στο καπιταλιστικό σύστημα, είναι από τη φύση του άδικο, τόνισε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.
Στάθηκε διαχρονικά στα φορολογικά συστήματα και τις διακηρύξεις που πάντα γίνονταν για πάταξη της φοροδιαφυγής και φορολογική δικαιοσύνη, σημειώνοντας πως μόνιμα υποζύγια είναι οι μισθωτοί και οι εργαζόμενοι ενώ ο πλούτος συνεισφέρει όλο και λιγότερα.
 Αναφορικά με τη συζήτηση για τη φοροδιαφυγή, σχολίασε πως θα πρέπει η σχετική συζήτηση να γίνει “πακέτο” με τις νόμιμες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο και θύμισε τις 57 φοροαπαλλαγές για το εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Απευθυνόμενος προς το ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως είναι όχι απλά πλάνη, αλλά κοροϊδία να ισχυρίζονται πως θα φορολογήσουν το κεφάλαιο, θα ελέγξουν τη φοροδιαφυγή και τη νόμιμη φοροδιαφυγή, μέσα στην ΕΕ και με τα πράγματα όπως είναι.
Ο Θ. Παφίλης, κάλεσε τον υπουργό να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τη διάταξη που αφορά τις κατασχέσεις, ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες πως αφορά μόνο τους μεγάλους φοροφυγάδες, αφού κάτι τέτοιο δεν αναγράφετε στο σχετικό άρθρο.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, απηύθυνε κάλεσμα στο λαό να μην έχει καμιά αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει δικαιότερη φορολογική μεταχείριση μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα που βρίσκεται σε πλήρη παρακμή “Όσο πιο γρήγορα το ανατρέψει τόσο πιο γρήγορα θα ανοίξει ο δρόμος για μια ανθρώπινη κοινωνία και όχι για υποταγή στη βαρβαρότητα”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας
Νωρίτερα, απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, η ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, η οποία είχε υποβληθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης (δείτε ΕΔΩ το βίντεο της παρέμβασης), τόνισε πως προβλήματα συνταγματικότητας σαφέστατα υπάρχουν και στο συγκεκριμένο, αλλά και σε άλλα νομοσχέδια. Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά να θέτει κάποιος ένσταση αντισυνταγματικότητας και να υπερασπίζεται το αστικό Σύνταγμα.
Έφερε ως παράδειγμα πως το Σύνταγμα σε ό,τι αφορά το φορολογικό σύστημα προβλέπει πως ο κάθε Έλληνας συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές του. «Υπάρχει μεγαλύτερη κοροϊδία; 57 φοροαπαλλαγές έχουν οι εφοπλιστές. Υπάρχει φορολογικός νόμος έως σήμερα που να είναι συνταγματικός;», διερωτήθηκε.
Ανέδειξε τη θέση του ΚΚΕ πως οι διακηρύξεις του Συντάγματος είναι υποκριτικές και ψεύτικες, καθώς υπερασπίζεται το καπιταλιστικό σύστημα. Κάποιες υποχωρήσεις που έχει, πρόσθεσε, είναι υπό την πίεση του κινήματος και του συσχετισμού δυνάμεων, που λειτουργούν ως φύλλο συκής και ερμηνεύονται πολιτικά από τις κυβερνήσεις που έχουν την πλειοψηφία.
Ο Θ. Παφίλης τόνισε πως όταν ο λαός πάρει στα χέρια του την εξουσία στον πλούτο που παράγει, τότε θα έχει και ανάλογο Σύνταγμα, καθώς το υπάρχον δεν τον προστατεύει από τίποτα και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά.
Η τοποθέτηση του υφυπουργού οικονομικών
Τον ισχυρισμό πως ο νέος κώδικας αποτυπώνει τις βέλτιστες πρακτικές, είναι λειτουργικός και θα συμβάλει για να γίνει ένα βήμα στην ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, εξέφρασε ο υφυπουργός οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης. Δήλωσε επίσης, πως συνιστά αναπτυξιακό εργαλείο και συνεισφέρει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Σε ό,τι αφορά το άρθρο για τη συντηρητική κατάσχεση, επιχείρησε για μια ακόμα φορά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως εφαρμόζεται σε επείγουσες περιπτώσεις που διακινδυνεύονται τα συμφέροντα του δημοσίου σε μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής και πως δεν αφορά την “πλατιά μάζα”.
Στο νομοσχέδιο πέραν της τροπολογίας για την διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών με μεταπτυχιακά και διδακτορικά πτυχία, κατατέθηκε επίσης τροπολογία για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και των οφειλετών σε βάρος των οποίων έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου σε πρώτο βαθμό.