«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

«Διότι η μετανάστευσις είναι κατάρα δια τον τόπον»!!!


Κύμα οδυνηρό και σπαραχτικά απερίγραπτο το νεομεταναστευτικό!
Είχα ακούσει παλιά μια φράση και μου καρφώθηκε στο μυαλό: «Τα υγειή κοινωνικά στοιχεία δεν ξενιτεύονται ποτέ»!!
Σύμφωνα με υπολογισμένα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία 500.000 Έλληνες ξενιτεύτηκαν την τελευταία διετία. Νέοι άνθρωποι σε «παραγωγική ηλικία» και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών επιστήμονες!!
«Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της» …άλλη χιλιοειπωμένη φράση παλιά και αυτή πολυακουσμένη. Μερικές φορές με νευρίαζε, όταν δεν με άφηνε ο πατριωτισμός να την αναλύσω στη σκέψη μου σοβαρά, μου έφερνε …πικρογέλιο.
Όσοι φύγανε με το πρώτο μεταναστευτικό ρεύμα στις αρχές του 19ου αιώνα ίσως είχαν σοβαρούς λόγους να το πράξουν, όσοι έφυγαν με το άλλο πολύ μεγάλο ρεύμα μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο είχαν μια δικαιολογία, αν και αυτό είναι άξιο διερεύνησης, αυτοί που αναγκαστικά ξενιτεύονται σήμερα τι επιχειρήματα μπορεί να αντιτάξουν άραγε σ’ όποιον αμφισβητεί αυτή τους την απόφαση;

Πρώτο μεταναστευτικό ρεύμα, η Ελλάδα που τα οδυνηρά κατάλοιπα της 400χρονης υποδούλωσης ήταν φανερά και απτά δεδομένα, ένα κράτος που προσπαθούσε να ορθοποδήσει,  έδιωχνε «τους ανθούς της» να «καζαντίσουν», να γίνουν «πεχλιβάνηδες»…
στην Αμερική!
Εκεί άλλοι έπλυναν «στοίβες πιάτα», άλλοι «αναλώθηκαν στις φάμπρικες» κι άλλοι «φύλαγαν ζώα και ξεκόπριζαν φάρμες»! Με αιματηρές οικονομίες κάποιοι μπόρεσαν να «προκόψουν» να δημιουργήσουν εκεί αξιόλογες οικογένειες και να βοηθήσουν και τον τόπο τους, αλλά… «Κανείς, πουθενά δε σου το ’χει στρωμένο» και «Όλη η Θάλασσα είναι αρμυρή» που έλεγε και ο παλιός σοφός λαός μας!
Αυτοί οι μετανάστες και οι επόμενες γενιές τους «είναι περισσότερο πατριώτες από κάποιους από μας», γιατί εκτιμούν και νοσταλγούν την Πατρίδα που τους λείπει!!
Εμείς οι εδώ «ριζωμένοι» πιστεύω, πως αυτούς η σκέψη μας πάντα τους ακολουθεί, πως δεν τους ξεχνάμε!!!
Ο διεθνής καπιταλισμός τότε ήθελε να δημιουργεί μετανάστες, τόσο του εξωτερικού όσο και για τα μεγάλα Ελληνικά αστικά κέντρα, για φτηνή εργατική δύναμη. Τώρα τους Έλληνες δεν μας θέλουν… ούτε για μετανάστες, γιατί εξαθλίωσαν περισσότερο άλλες χώρες και βρίσκουν φτηνότερο έμψυχο υλικό.
Εμείς ξέρουμε από μετανάστευση, «την ζήσαμε στο πετσί μας» γι’ αυτό σεβόμαστε και υποστηρίζουμε όλους τους «ξένους» από κάθε γωνιά της γης. Εδώ στη χώρα… του «Ξένιου Δία»!!! 

Δεύτερο μεταναστευτικό ρεύμα, στην μεταπολεμική Ελλάδα που βγήκε από μια βαριά κατοχή του Γ΄ Ράιχ, η Ελλάδα ξανάδιωχνε τα παιδιά της για τις φάμπρικες της Γερμανίας και για του Βελγίου τις στοές…άντε και για Αμερική ξανά, Καναδά και για την Αυστραλία!
Έχω μαρτυρίες  από ανθρώπους που υπάρχουν ανάμεσά μας, απ’ αυτούς που εκπατρίστηκαν τότε και μια χαρακτηριστική φράση που με συγκλόνισε, που μου είπε πρόσφατα ένας μετανάστης που έφυγε τη δεκαετία του πενήντα για την Αυστραλία και επαναπατρίστηκε μετά από λίγα χρόνια. Μου είπε λοιπόν: «Τότε που φύγαμε εμείς η Πατρίδα μας έστελνε τους κομμουνιστές στα ξερονήσια και εμάς τους δεξιούς στην μετανάστευση»!!!
Σαν και να ’χει δίκιο μου φαίνεται, γιατί και από άλλους μετανάστες άκουσα πως οι δεξιοί  έβαζαν «μέσον»… για να ξενιτευτούν! Πέρα ότι τους υπέβαλαν σε γενικές ιατρικές εξετάσεις για να είναι «ικανοί εργάτες» εκεί που θα πήγαιναν!! «Μέχρι και στα δόντια μας κοίταζαν» μου είπε ένας άλλος μετανάστης, που πρόσφερε τα νιάτα του και την δημιουργική και παραγωγική του ικανότητα στις φάμπρικες της Γερμανίας!!
Δε θα αναλύσω το θέμα σε βάθος και απ’ όλες τις πλευρές, κοινωνιολόγος δεν είμαι ούτε άλλη παρεμφερή ιδιότητα έχω, που να με καθιστά ειδικό, αρμόδιο να προσδιορίσω αιτίες και να δώσω επιστημονικές απαντήσεις στο πολύπλοκο τούτο θέμα. Τις σκέψεις απλά και ανεπιτήδευτα αραδιάζω…γιατί αν επιδίωκα το αντίθετο, θα μακρηγορούσα τόσο, που οι σύγχρονοι νεομετανάστες θα έπαιρναν… σύνταξη και ο νόστος θα τους επανέφερε, όσους μπορούσε ν’ απαγκιστρώσει πάλι στον τόπο μας κι εγώ θα ’γραφα φλυαρώντας επιδερμικά ακόμα!!!

«Η μετανάστευσις είναι ευλογία δια τον τόπον» έλεγε και ο Π. Κανελόπουλος…
Ξέρετε ότι στις αρχές του 1950 όταν προπαγάνδιζαν στο στρατό την Εθελοντική συμμετοχή» των στρατευμένων να στελεχώσουν το εκστρατευτικό σώμα της Κορέας, ναι τότε που συμμετείχε και η Ελλάδα μαζί με τους Αμερικάνους και τους άλλους «συμμάχους μας» στην Κορέα. Εκτός από το «χτυπάμε τον κομμουνισμό όπου τον συναντήσουμε» ήταν και το «μετά την νικηφόρα εκστρατεία μας όσοι επιθυμούν μπορούν πιο εύκολα να μεταναστεύουν στην Αμερική» να κατακτήσουν το «Αμερικάνικο όνειρο»!!
Ξέρετε ότι το πρώτο Ελληνικό εκστρατευτικό σώμα  της Κορέας έπαθε πανωλεθρία, αυτό μαθεύτηκε στον στρατό και στις επόμενες αποστολές επειδή δεν προσφέρονταν εθελοντές τους έστελναν υποχρεωτικά και αναγκαστικά; Δεν ήταν υπόχρεοι στην επάνδρωση αυτών των αποστολών οι πολύτεκνοι και οι κομμουνιστές!! Δική μου ερμηνεία... τους πολύτεκνους τους κρατούσαν στην Ελλάδα για κοινωνικούς λόγους και τους κομμουνιστές επειδή δεν τους είχαν εμπιστοσύνη!!!
Πήγαν εκείνοι οι μετανάστες, κάποιοι κατάφεραν κι ενσωματώθηκαν στις εκεί κοινωνίες και ίσως κάποιοι «ταχτοποιήθηκαν και οικονομικά», άλλοι εγκλωβίστηκαν εκεί, μαράζωσαν και χαραμίστηκαν στην ξενιτιά, άλλοι επαναπατρίστηκαν και προσπάθησαν να επαναεναρμονιστούν στα εδώ δεδομένα…
Όπως και να το δει όμως κάποιος, όπως να το ξανασκεφτεί ίσως πέσει πάνω στη φράση: «Τα υγειή κοινωνικά στοιχεία δεν ξενιτεύονται ποτέ»!!
Για να προσθέσω τεκμηριωμένα και ιστορικά «οι πραγματικοί Πατριώτες δεν ξενητεύονται ποτέ» μένουν στον τόπο τους και αγωνίζονται ενάντια σ’ όποια και όσα τους ταλανίζουν.
Οι Πραγματικοί Έλληνες Πατριώτες στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής παρέμειναν στον τόπο τους και αγωνίστηκαν!! Οργανώθηκαν σε πόλεις και χωριά, βγήκαν στα βουνά και έγραψαν την Εποποιία της Ένδοξης Και Ηρωικής Εθνικής Αντίστασης. Ο Παπανδρέου και οι παρατρεχάμανοί του… σταμάτησαν το τρέξιμο στο Κάϊρο. Η Φρειδερίκη με τους αυλικούς της χάθηκε στην Αφρική, στο Τσάντ για να γλυτώσουν τα τομάρια τους και μετά μας τους έφεραν σαν σωτήρες και οι απόγονοί τους… «μας σώζουν» μέχρι σήμερα!!!
Λεβέντη μου και λεβέντισσά μου τούτος ο τόπος σ’ έχει ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ! Δεν είναι άδικο «οι παραμένοντες να κρατάνε κόντρες ενάντια στους βοριάδες» μια ζωή; Έλα και κάποτε ο νόστος σε τραβήξει απ’ το πέτο και σε ξαναφέρει στον τόπο σου κάποια στιγμή, θα βρεις την Πατρίδα όπως την άφησες, η και καλύτερη…τι καλύτερη; Θα βρεις Πατρίδα άραγε;
Όσο για σας νεομετανάστες…Καλή Πατρίδα!!
«Γιατί εμείς την Πατρίδα την αγαπάμε με τον δικό μας τρόπο» που έλεγε και ο Νίκος Μπελογιάννης!!!

ΥΓ: Απόψε ίσως να γύρισα πίσω, έναν νεολαίο συμπατριώτη μας από το αεροδρόμιο …πριν του μισεμού του τα ταξίδι…
Θα ξαναγράψω με πιο βαρύτερα λόγια και πιο προσδιορισμένα…
Ίσως τότε αποτρέψω και σένα… από το να μας «απαρνηθείς»!!

«Διότι η μετανάστευσις είναι κατάρα δια τον τόπον»!!!

Δημήτρης Ντόκας