«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του στις 19 Ιουλίου 2013 και κατά τη συζήτηση του θέματος σχετικά με το πολυνομοσχέδιο και τις διατάξεις του που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση,  κατέληξε στο ακόλουθο ψήφισμα:


ΨΗΦΙΣΜΑ

«Καταγγέλλουμε την αιφνιδιαστική απόφαση της Κυβέρνησης, για κατάργηση βασικών αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μία κίνηση που απαξιώνει το ρόλο, τη σημασία και την προσφορά της και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με...
το άρθρο 102 του Συντάγματος για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του θεσμού,  καταργώντας  κάθε έννοια κράτους δικαίου και λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας για την κατάργηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, όπως είναι η Δημοτική Αστυνομία και οι Σχολικοί Φύλακες καθώς και για τη διαθεσιμότητα - απόλυσή τους.
Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, την αντιμετώπιση της καθημερινής παραβατικότητας, την πάταξη του παραεμπορίου, τον έλεγχο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, την προστασία των μαθητών, των σχολικών υποδομών και του εξοπλισμού τους. Επιπλέον, η κατάργηση των παραπάνω αρμοδιοτήτων στερεί από τους Δήμους σημαντικά έσοδα.

Δεν είμαστε αντίθετοι με το μέτρο της κινητικότητας των εργαζομένων από υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό, σε υπηρεσίες με ελλείψεις, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα στηρίζεται σε αντικειμενική, αξιόπιστη και σοβαρή αξιολόγηση από Ανεξάρτητη Επιτροπή για την κινητικότητα στη Δημόσια Διοίκηση.

Δηλώνουμε  ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σταθερά προσηλωμένη στην εμπέδωση την διαφάνειας και της νομιμότητας στους Δήμους. Αρνούμαστε όμως κατηγορηματικά, την κατάργηση της Συνταγματικής επιταγής (άρθρο 102) περί  της αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που επιχειρείται με το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» και έχει ως προφανή στόχο την επιτροπεία των Δήμων  και όχι την παροχή βοήθειας και επίλυσης των προβλημάτων τους.

Καταγγέλλουμε τέλος, την απόφαση της Κυβέρνησης για κατάργηση ειδικοτήτων στην Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση που έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο σχολικών μονάδων και απολύσεις - διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών, ενέργεια η οποία αποδυναμώνει το ρόλο της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη θέση της στα παραπάνω ζητήματα, καταργώντας τις αντίστοιχες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου».