«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο: Την «αφωνία» για τα προνόμια των ομίλων κατήγγειλε το ΚΚΕ (VIDEO)


Ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Στην ουσία των αντιλαϊκών και αντιδραστικών ρυθμίσεων που περιέχει το πολυνομοσχέδιο- καρμανιόλα ανά τομέα αναφέρθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν τον λόγο κατά τη δεύτερη μέρα της συζήτησης στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι ψηφίστηκε την Τρίτη επί της αρχής από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Υπουργοί της κυβέρνησης κατέθεσαν και...
την Τετάρτη νομοθετικές βελτιώσεις και αλλαγές στο νομοσχέδιο, κυρίως σε ζητήματα στα οποία εμφανίζονται να αντιδρούν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η βαθιά αντιλαϊκή ουσία του νομοσχεδίου δεν αλλάζει ωστόσο στο ελάχιστο, καθώς πλήττει τις ζωές των εργαζομένων τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ άλλων με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την καθιέρωση κατώτατου μισθού πείνας με Υπουργικές Αποφάσεις, με τις χιλιάδες απολύσεις και διαθεσιμότητες στο Δημόσιο, το χτύπημα κοινωνικών υπηρεσιών, το πετσόκομμα κοινωνικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ και την εξαπόλυση νέας φοροεπιδρομής στα λαϊκά στρώματα.
Ν. Καραθανασόπουλος: Η απόσπαση της οικονομίας από την πολιτική κρύβει τον υπεύθυνο των λαϊκών προβλημάτων
Στη κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στηλίτευσε την προσπάθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης να «πατήσουν» πάνω στο θυμό του κόσμου, επικεντρώνοντας την αντιπαράθεση στην τρόικα, την Μέρκελ ή τον Σόιμπλε. «Όχι ότι αυτοί είναι αθώοι του αίματος», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ωστόσο η απόσπαση μεταξύ των εξελίξεων στην οικονομία και την πολιτική ουσιαστικά αθωώνει τον πραγματικό υπεύθυνο των προβλημάτων του λαού. Σχολίασε, μάλιστα, την «αφωνία» που υπήρξε επί της ουσίας για τα σκανδαλώδη προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους και ιδιαίτερα το εφοπλιστικό κεφάλαιο και την κλιμακωτή φορολογική επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στις εξελίξεις και τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, λέγοντας πως η ολομέτωπη επίθεση στο συγκεκριμένο τομέα δεν αποτελεί πρόβλημα των τελευταίων τριών χρόνων, όπως ισχυρίζονται άλλα κόμματα. Θύμισε πως με ομόφωνες αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ, προωθήθηκε στο όνομα της οικονομικής αυτοτέλειας η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς όφελος της ανταποδοτικότητας, δηλαδή της φορολογίας, πως από τους δήμους ξεκίνησαν τα stage και η μαθητεία, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης που καταργούσαν ΣΣΕ στο όνομα της ανεργίας. «Όταν τότε προειδοποιούσαμε ότι θα καταργηθεί η μονιμότητα στο Δημόσιο, μας κοιτούσαν περίεργα», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας πως ακριβώς αυτό θεσμοθετεί τώρα η κυβέρνηση, την ύπαρξη ευέλικτων μορφών απασχόλησης στο Δημόσιο. Έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός πως στα Τεχνικά Λύκεια θα απολυθούν καθηγητές με μόνιμη θέση και θα επαναπροσληφθούν ως ωρομίσθιοι.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε επίσης πως η διάταξη για τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων δεν αφορά μόνο το δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Όπως είπε, με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θωρακίζει και σε νομικό επίπεδο την εργοδοσία απέναντι στους εργαζόμενους. Ανεξάρτητα πολιτικής διαχείρισης και κομμάτων, η εξέλιξη των πραγμάτων θα οδηγεί σε συνεχείς θυσίες την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για τη διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Πραγματική διαπραγμάτευση εντός ΕΕ προτείνει ο Αλ. Τσίπρας
Σε νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και στο μίσος των δανειστών για το λαό και τη χώρα απέδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, αποκρύπτοντας πως υλοποιούνται για τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι οι απολύσεις και μετακινήσεις εργαζομένων στο Δημόσιο γίνονται για να διατηρούν τους παχυλούς μισθούς υπουργοί και βουλευτές.
Έστειλε μηνύματα ικανότερου διαχειριστή της καπιταλιστικής κρίσης, λέγοντας ότι «οι οριζόντιες απολύσεις δεν είναι μεταρρυθμίσεις» και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με την πολιτική της προκαλεί «αναστάτωση της κοινωνίας», αντιλαμβανόμενος προφανώς τις λαϊκές κινητοποιήσεις κατά του πολυνομοσχεδίου.
Για την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση επέκρινε τον πρωθυπουργό επειδή δεν το έκανε νωρίτερα. Ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι του χεριού της τρόικας και δίνει ό,τι της ζητηθεί για να παραμείνει όσο περισσότερο μπορεί στη διακυβέρνηση.
Επανέφερε την πρόταση για «κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας» για να ανακτήσει την εθνική κυριαρχία της χώρας. Έκανε λόγο για «πραγματική διαπραγμάτευση» εντός της ΕΕ, καθώς όπως είπε απαιτείται ευρωπαϊκή λύση.
Κοκορομαχίες Στουρνάρα, Βορίδη, Λαφαζάνη
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως με την ομιλία του επένδυσε στο φόβο και την απαισιοδοξία. Τόνισε επίσης πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε την αλήθεια, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών είναι ότι η χώρα έπεσε έξω, αλλά τώρα προσαρμόζεται παίρνοντας δύσκολα μέτρα και στέκεται όρθια. Πανηγύρισε για την αύξηση των εξαγωγών και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και έκανε εμπόριο ελπίδας λέγοντας πως «ήδη χαλαρώνουν κάπως οι όροι».
Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των δυο κομμάτων, Μάκη Βορίδη και Παναγιώτη Λαφαζάνη, να ανταλλάσσουν φράσεις όπως «μικροψυχία», «αντικοινοβουλευτισμός», «κακόγουστο θέατρο» και «παραλήρημα».
Θ. Παφίλης: Κάλπικη αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Ο δικομματικός καυγάς επανέρχεται ως διπολικός καυγάς με άσφαιρα πυρά, σημείωσε στην παρέμβασή του στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.
Τόνισε ότι πρόκειται για σύγκρουση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση και ποιο μείγμα διαχείρισης θα ακολουθηθεί. Κατήγγειλε πως η κυβέρνηση έχει οργανωμένο σχέδιο για τη δημιουργία παραδείσων για το κεφάλαιο πάνω σε σωρούς ερειπίων για το λαό. Σχολιάζοντας το δίλημμα Τσίπρα «μνημόνιο ή δημοκρατία», ο Θανάσης Παφίλης υπογράμμισε πως έχουμε αστική δημοκρατία που σημαίνει οικονομική και πολιτική πολλές φορές δικτατορία του κεφαλαίου, δεν έχει καμία σχέση με τη λαϊκή δημοκρατία, τη δημοκρατία της εργατικής τάξης που παράγει τον πλούτο.
Παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζή και Γ. Λαμπρούλη
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής σχολίασε «κενές περιεχομένου λέξεις» περί «κοσμογονίας» που χρησιμοποίησαν βουλευτές της ΝΔ και περί «εκσυγχρονισμού» που χρησιμοποίησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης στάθηκε στην περαιτέρω κλιμάκωση της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα, στην Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια και ιδιαίτερα στο νέο πλήγμα που επιφέρει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους της Τοπικής Διοίκησης.
Κοκορομαχία Καμμένου - Στουρνάρα
Υψηλοί τόνοι επικράτησαν και πάλι στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν ο Πάνος Καμμένος ρωτούσε επίμονα τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αν θεωρεί πλαστά τα οικονομικά στοιχεία που έδινε στην Eurostat η κυβέρνηση Καραμανλή.
«Τα σημερινά στοιχεία της κυβέρνησης είναι τα πραγματικά», ήταν η απάντηση που έδωσε επανειλημμένα ο υπουργός Οικονομικών. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων απευθύνθηκε προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και τους πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή, καλώντας τους να μη στηρίξουν την κυβέρνηση.
Όσοι έρχονται να υπερασπιστούν το έργο της κυβέρνησης Καραμανλή, ας δουν σε ποιας πλευράς τα έδρανα κάθεται ο ίδιος, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης ενώ ο Π. Καμμένος του θύμισε πως προέρχεται από τον ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και την ΕΠΕΝ.
Νωρίτερα, προκλητικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ επέρριψε την ευθύνη για την οικονομική κατάσταση της χώρας στους …μισθούς των εργαζομένων.
Κ. Μητσοτάκης: Υπερασπίστηκε την επιτάχυνση της προσαρμογής του κράτους στις ανάγκες του κεφαλαίου
Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις την παραπέρα προσαρμογή του κράτους και της δημόσιας διοίκησης στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, εξέφρασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μάλιστα, ισχυρίστηκε προκλητικά πως αν η διαδικασία ανασυγκρότησης είχε ξεκινήσει «στα σοβαρά» από τη στιγμή που η χώρα μπήκε στο μνημόνιο, τότε τα ποσοστά της ανεργίας δεν θα ήταν τόσο υψηλά και ενδεχομένως να μη γίνονταν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Επικαλέστηκε μια «βουβή πλειοψηφία» η οποία, κατά τον υπουργό, επιθυμεί «τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» και αξιοποίησε τα φαινόμενα ρουσφετολογικών προσλήψεων για τα οποία ευθύνονται διαχρονικά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για να επιτεθεί στο συνδικαλισμό.
Ο Κ. Μητσοτάκης αξιοποίησε το βήμα της Βουλής για να οξύνει την αντιπαράθεση με τη ΔΗΜΑΡ και να καταλογίσει στον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη ότι δεν προχώρησε το συμφωνημένο με την τρόικα πλαίσιο. «Όταν έφτασε η τρόικα, ο στόχος αναγκαστικών αποχωρήσεων είχε επιτευχθεί, αλλά στην κινητικότητα ο στόχος ολοστρόγγυλο μηδέν».