«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Άδεια τα ράφια του ΕΟΠΥΥ από φάρμακα υψηλού κινδύνου

Ξεπερνούν τις 600 οι συνταγές, σύμφωνα με πληροφορίες, που βρίσκονται σε αναμονή για φάρμακα υψηλού κινδύνου στον ΕΟΠΥΥ Αγρινίου. 
Αυτό σημαίνει πως καρκινοπαθείς, ασθενείς με σκλύρινση κατά πλάκας ή με ρευματοειδή αρθρίτιδα, νεφροπαθείς, μεταγγιζόμενοι, κ.α έχουν άμεση ανάγκη φάρμακα τα οποία δεν υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ. Στον ΕΟΠΥΥ Αγρινίου (πρώην ΙΚΑ) δεν υπάρχει φαρμακοποιός με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει αποθήκη φαρμάκων. Το φαρμακείο εξυπηρετούν δυο νοσηλεύτριες οι οποίες σε καθημερινή βάση ακούνε τα παράπονα των ασφαλισμένων και σε πολλές περιπτώσεις ανέχονται τις φωνές ακόμη και τις απειλές τους για την κατάσταση που επικρατεί. Οι ασφαλισμένοι βρίσκονται σε...
αναμονή για τα φάρμακα τους περίπου 30 ημέρες ενώ από τον ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει ενημέρωση για το πότε τελικά θα καλυφθούν οι ανάγκες. Για παράδειγμα οι εριθροποιητίνες, ενέσεις για τον αιματοκρίτη είναι από τα φάρμακα τα οποία έχουν ανάγκη πολλοί ασφαλισμένοι και ιδιαίτερα οι νεφροπαθείς. Για να προμηθευτεί κάποιος ασφαλισμένος αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει, τις εριθροποιητίνες, πρέπει να τις αγοράσει από κάποιο φαρμακείο τη στιγμή που το κόστος τους ξεπερνά τα 500 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η τελευταία φορά που ο ΕΟΠΥΥ έδωσε φάρμακα στο Αγρίνιο ήταν η 19η Ιουλίου. Πόσο ισχύει όμως αυτό που λέει ο ΕΟΠΥΥ ότι σε τριάντα εργάσιμες ημέρες θα δίνονται φάρμακα; Σε πολλές περιπτώσεις οι 30 ημέρες γίνονται 40 και όπως είναι η κατάσταση στην υγεία...βλέπουμε...

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πάτρα έχει 7 φαρμακοποιούς και είναι άξιο απορίας γιατί κάποιος από αυτούς δεν μπορεί, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ασφαλισμένων, έστω με απόσπαση να καλύψει το Αγρίνιο με χιλιάδες ασφαλισμένους.

Την Τρίτη πάντως ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς θα έχει συναντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρη και τους διεθυντές του ΕΟΠΥΥ από όλη την Ελλάδα.