«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΩΡΑΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΕ


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Επιπτώσεις από τη διάλυση της ΑΤΕ στους μικρούς και μεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους.

            Βαριές και τραγικές είναι οι επιπτώσεις της διάλυσης της ΑΤΕ στους μικρούς και μεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους, ενώ οι φόβοι για μαζικές δημεύσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ενισχύονται χωρίς να υπάρχει καμιά αναφορά γι’ αυτό το ζήτημα από την κυβέρνηση.
            Η άγρια, αντιλαϊκή, αδιέξοδη και απάνθρωπη πολιτική της, φαίνεται και από την υπονόμευση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας, αφού η...
προοπτική της ιδιωτικοποίησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), της Δωδώνης, της ΣΕΚΑΠ κ.ά. είναι στον άμεσο προγραμματισμό της.
            Αν και αυτές οι κρατικοσυνεταιριστικές αγροτικές επιχειρήσεις ουσιαστικά δημιουργήθηκαν με τη συμβολή και κόπο των αγροτών και εργαζομένων σε αυτές, είναι αναγκαίες, χρήσιμες και παραγωγικές για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και του αγροτικού εισοδήματος, η πώληση τους στον ιδιώτη ενέχει κινδύνους ακόμη και κλεισίματος τους, αν αυτό συμφέρει την κερδοφορία του ιδιώτη, με τραγικές επιπτώσεις σε όλο το λαό και τη χώρα, αφού θα αυξηθούν οι εισαγωγές και η ανεργία.
            Δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό αγροτικής γης που ήταν υποθηκευμένο στην ΑΤΕ, καθώς και οι μεταποιητικές αγροτικές επιχειρήσεις (ΕΒΖ, ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ κ.ά) συγκαταλέγονται στο μη υγιές τμήμα της ΑΤΕ,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθενται να πάρει προκειμένου:
·        Να μειωθούν οι υποθήκες στα χρέη των αγροτών στο αντίστοιχο ύψος των δανείων και να μην υπάρχει καμία υποθήκη στα καλλιεργητικά βραχυπρόθεσμα δάνεια, ενώ όσοι έχουν πληρώσει τουλάχιστον το 2πλάσιο του αρχικού δανείου, να διαγράφεται οριστικά το χρέος. Οσοι συνεχίζουν να έχουν οφειλές, να υπάρξει πάγωμα χρεών όσο διαρκεί η κρίση για όλους τους μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους.
·        Να υπάρξει άμεση και επαρκή δανειοδότηση στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους με επιτόκιο στο 1%.
·        Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός στην κύρια κατοικία που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες της αγροτικής οικογένειας και της αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000ευρώ.
·        Να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των αγροτικών μεταποιητικών επιχειρήσεων (ΕΒΖ, ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ κ.ά) και να σχεδιαστεί η ανάπτυξη τους για παραγωγή που να καλύπτει τις εγχώριες λαϊκές ανάγκες και εξαγωγές όπου είναι δυνατόν.
·        Τα χρέη των αγροτικών συνεταιρισμών να ελεγχθούν κατά περίπτωση. Να διαγραφούν όσα έχουν πληρωθεί στο 2πλάσιο του αρχικού δανείου και να υπάρξει άμεση και επαρκής δανειοδότηση με επιτόκιο στο 1%, για παραγωγικές διαδικασίες και κυρίως για τη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής.
 
Ο Βουλευτής
Νίκος Μωραΐτης