«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Για το εργοστάσιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αιτωλ/νίας


Δήμου Αγρινίου
Μια επικίνδυνη κερδοφόρα «μπίζνα». Η διαχείριση των απορριμμάτων παραδίδεται «φιλέτο» πλήρως στους ιδιώτες, που θα θησαυρίσουν ακόμα και από τα…Σκουπίδια!!
H τοποθέτηση της ΛΑ.Σ. στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου  στις 2/4/2012
Από την πρώτη στιγμή της ψήφισης του Καλλικράτη είχαμε ταχθεί ενάντια σε αυτόν. Όταν όλες οι άλλες δυνάμεις χειροκροτούσαν το επίτευγμα και ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήριζαν ως μια φιλολαϊκή κοσμογονία που “έπρεπε να είχε γίνει από χρόνια πριν” και που θα βοηθήσει την «ανάπτυξη» της περιφέρειας και του κάθε νέου δήμου, η ΛΑ.Σ που στηρίζεται από το ΚΚΕ, είπε καθαρά ότι πρόκειται για μια τοπική και περιφερειακή κρατική διοίκηση πλήρως ευθυγραμμισμένη με την κεντρική εξουσία και ο ρόλος της θα ήταν αντιδραστικός- αντιλαϊκός...

Ότι η κύρια αποστολή της ήταν η υλοποίηση με πιο εύκολο τρόπο του συνόλου της αντιλαϊκής πολιτικής και των αντιλαϊκών επιλογών της εκάστοτε κυβέρνησης. Ότι μέσα από τους δήμους και την περιφέρεια θα παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή μας καθημερινά. Φόροι , τέλη , χαράτσια , ελαστικές μορφές εργασίας, εφεδρείες, εμπορευματοποίηση υγείας , παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας ,ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και δραστηριοτήτων κλπ.
Ένας χρόνος λειτουργίας του «Καλλικράτη» επιβεβαίωσε δυστυχώς όλα τα παραπάνω. Η απόφαση για την κατασκευή Εργοστασίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων μέσω Σ.Δ.Ι.Τ .(Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) στο Δήμο Αγρινίου και σε ολόκληρο το νομό Αιτ/νίας, δίνεται «φιλέτο» στους επιχειρηματικούς ομίλους, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία και δείχνει ότι πέρα και πάνω απ’ όλα, τους ενδιαφέρει να προχωρήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις - αποκρατικοποιήσεις και να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, σε κάθε δήμο, για τα μεγάλα κέρδη από τη διαχείριση των απορριμμάτων, με αναλώσιμους τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, θα χαρατσώσουν ακόμη περισσότερο τις λαϊκές οικογένειες με αύξηση των τελών καθαριότητας, θα φέρουν νέες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και απολύσεις των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών, θα προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Ελπίζουμε να μην επαληθευτεί η εκτίμησή μας για την «ενεργειακή αξιοποίηση», κοινώς καύση βιομάζας, σύμφωνα με τις ευλογίες της ΕΕ.
Πως εξηγείται λοιπόν η συνάντηση-σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την Πέμπτη 22 Μαρτίου; Γιατί λοιπόν στο ίδιο τραπέζι στρογγυλοκάθισαν και  τα «μαγείρευαν» ο Δήμαρχος Αγρινίου, μαζί με τον F.Amodeo της «ομάδας δράσης» ΤΑSK FORCE, που επικεφαλής της είναι ο Γερμανός της Κομισιόν τεχνοκράτης Χορστ Ράιχενμπαχ; Να σημειώσουμε ότι ο εν λόγω επικεφαλής της task force ήταν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και πρώην γενικός γραμματέας της Ε.Ε. Οι κύριοι μυρίστηκαν μεγάλη «Πράσσινη αναπτυξιακή επένδυση» με μεγάλη κερδοφορία για τους κεφαλαιοκράτες,  μιας και θα επενδύσουν σε επικερδή τομείς όπως οι ίδιοι λένε. Και πώς να μην είναι άλλωστε έτσι, μιας και το πολιτικό προσωπικό της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ), μαζί με τους συνομιλητές της ΕΕ-ΤΡΟΙΚΑΣ και του ΔΝΤ, έχουν ήδη «χρεοκοπήσει» και εξαθλιώσει την εργατική τάξη, για να σωθεί το σύστημα που υπερασπίζονται. Είναι κατανοητό ότι δεν τους έπιασε η ευαισθησία για τα απορρίμματα και την προστασία του περιβάλλοντος. Απλά βλέπουν νέο πεδίο χρυσοφόρας δράσης. Πρώτα - πρώτα πρόκειται για παρέμβαση που έχει στόχο να δοθεί ζωτικός χώρος στα συσσωρευμένα κεφάλαια των επιχειρηματικών ομίλων για χρυσοφόρες επενδύσεις και κέρδη στο σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων, σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, αφού θα συνοδευτεί με σημαντικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθαριότητας.
 Ο κ. Γλυνός είναι ένας επίσης συνεργάτης του ξεπουλήματος των πάντων στους κεφαλαιοκράτες στην Ελλάδα, και συντονιστής της ομάδας αυτής.
 Και για την ιστορία:  ήταν ένας από τους συντάκτες της Συνθήκης του Μάαστριχτ,(που πληρώνει ο λαός σήμερα), ήταν μέλος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπίας στις Βρυξέλλες, στις δύο ελληνικές προεδρίες (1983 και 1988) και σύμβουλος του Κ. Σημίτη, όταν ήταν υπουργός Οικονομίας και εφάρμοσε το πρόγραμμα λιτότητας της διετίας 1985 – 1987. Σήμερα είναι συνεργάτης του γνωστού ευρωπαϊκού επιτρόπου Όλι Ρεν. Μαζί με όλους αυτούς τους «σωτήρες» του Ελληνικού λαού και ο κ. Μοσχολιός, στο ίδιο τραπέζι, ευθυγραμμισμένος με την αντιλαϊκή αυτή πολιτική.  
Όλες οι παραπάνω εξελίξεις δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες . Αφορούν τους εργαζόμενους στην τοπική διοίκηση αλλά πάνω από όλα τους εργαζόμενους, όλο τον λαό του νομού και του κάθε δήμου ξεχωριστά, που θα κληθεί να πληρώσει «μαύρο χαβιάρι», την αποκομιδή των απορριμμάτων στον κάθε ιδιώτη είτε Μπόμπολας λέγεται, είτε Βγενόπουλος, είτε αλλιώς!!! Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε καλό από μία τέτοια εξέλιξη. Έχουν πείρα από τέτοιου είδους «ανάπτυξη»!!! Το είδαν και το βλέπουν καθημερινά από τον δήθεν «φερέγγυο εποπτικό ρόλο» που θα είχε το κράτος τους, στους λογαριασμούς από την ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ κ.α.
 Όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί ελάχιστη σχέση έχουν με την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Στο μόνο που αποσκοπούν είναι η εξυπηρέτηση ελάχιστων μονοπωλιακών ομίλων, που χρόνια τώρα καραδοκούν να βγάλουν τεράστια κέρδη ακόμη και από τα σκουπίδια...
Στο άρθρο 3-σελ. 16:(Ποσά και Πόροι Χρηματοδότησης) αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου της Προγραμματικής σύμβασης, ανέρχεται στο ποσό των 83.350.000,00 € χωρίς ΦΠΑ, υπόψη χρηματοδότησης για την κατασκευή του έργου από το ΕΣΠΑ σε ποσοστό 40%. Είναι δεδομένο ότι «ξεπούλημα» με  Σ.Δ.Ι.Τ θα γίνει.( Ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει Σ.Δ.Ι.Τ από την γέφυρα Διοδ(Ρ)ίου-Αντίρριου). Σε μια εποχή που η κυβέρνηση έχει «βγάλει στο σφυρί» τα πάντα αναζητώντας ΔΕΚΑΔΕΣ δις €, σε μια εποχή που προωθούνται μαζικά οι ιδιωτικοποιήσεις, αυτό θα γίνει. Αλλά και χωρίς Σ.Δ.Ι.Τ να μην γίνονταν ,πάλι με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα δουλέψει το εργοστάσιο γιατί αυτή είναι η κατεύθυνση της Ε.Ε-μονοπωλίων παντού.( π.χ. Υγεία , παιδεία ..) Δηλαδή με σκοπό το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Κέρδος που θα βγει από τις δικές μας τσέπες. Με μια τέτοια απόφαση υποθηκεύεται στις μελλοντικές γενιές  να «πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλα τους» για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Κανείς δεν δίνει και επενδύει χρήματα «για την ψυχή της μάνας του» στον Καπιταλισμό, αν δεν υπολογίζει ότι θα κερδίσει πολλά περισσότερα. Ξέρουν που επενδύουν πολύ καλά, μιας και η διάρκεια της σύμβασης  σύμπραξης θα είναι για χρονικό διάστημα περίπου 27 ετών, με μονάδες που θα έχουν συνολική ετήσια δυναμικότητα περίπου 100.000 τόνων απορριμμάτων και που θα πουλάνε και ηλεκτρική ενέργεια, από το παραγόμενο βιοαέριο….
Έχουν βάλει στο μάτι εδώ και χρόνια τον τομέα αυτό και είναι σίγουροι ότι θα κάνουν «πάρτυ» με την κερδοφορία. Το είπε ξεκάθαρα και ο  Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Ματζούφας: «Ως Ειδική Γραμματεία και ως Υπουργείο Ανάπτυξης θεωρούμε πως τέτοιου είδους έργα είναι πολύ σημαντικά και από οικονομική άποψη….» Με απλά λόγια: κέρδη για τ’αφεντικά, φτώχεια κι ανεργία για την εργατιά…!!!
Η συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα σχετικά  με τη διαχείριση των απορριμμάτων, επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ ότι ο «Καλλικράτης» ήρθε για να δώσει διέξοδο στην επιχειρηματική δραστηριότητα του κεφαλαίου και την παραπέρα ανάπτυξη της κερδοφορίας του. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος επιστήμονας για να καταλάβει ότι τα περιορισμένα όρια των Καποδιστριακών Δήμων και των πρώην Νομών, δεν μπορούσαν να φέρουν τόσο κέρδος όσο οι διευρυμένες Περιφέρειες και οι νέοι Δήμοι!! Γι’ αυτό τώρα, γρήγορα – γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες προχωράει η υλοποίηση του σχεδίου, λίγες βδομάδες και πριν τις εκλογές!
Η ΛΑ.Σ προβάλει και προτείνει τους παρακάτω στόχους για άμεση διεκδίκηση και πάλη:
Προβάλλουμε τη θέση για τη δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα εκπονείται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα με βάθρο το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης αποβλήτων. Ένας τέτοιος φορέας θα μπορεί να σχεδιάζει κεντρικά - συνολικά, σε συνεργασία με όλους τους δήμους και τους όμορους νομούς. Θα μπορεί να εξασφαλίζει τη χωροθέτηση με βάση τις ανάγκες και κριτήριο την προστασία της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος. Όλα τα παραπάνω θα είναι ευθύνη του κράτους και των υπηρεσιών του που θα έχουν υλικοτεχνική υποδομή, τεχνογνωσία, θα χρησιμοποιούν σύγχρονες επιστημονικές μελέτες.  
Με μόνιμη σχέση εργασίας όλων των εργαζομένων, με την υπαγωγή των εκτεθειμένων σε απορρίμματα εργαζόμενων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα με ωράριο εργασίας στις 30 ώρες τη βδομάδα.  Ειδικότερα, η αποκομιδή να παραμείνει στις υπηρεσίες των δήμων, χωρίς δυνατότητα εκχώρησής της σε ιδιώτες, με πλήρη εκσυγχρονισμό του πάγιου και κινητού εξοπλισμού. Ουσιαστική ενίσχυση σε αριθμό, εξοπλισμό και οργάνωση του έμψυχου δυναμικού άσκησης περιβαλλοντικού ελέγχου με μόνιμη σχέση εργασίας στο δημόσιο.
Όσον αφορά στις μεθόδους και τεχνικές επεξεργασίας των αποβλήτων, παίρνοντας υπόψη τόσο το υφιστάμενο σήμερα επίπεδο ανάπτυξης των δόκιμων τεχνολογιών και με κριτήριο πάντα τη συνδυασμένη, ισόρροπη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών επισημαίνουμε: Θεωρούμε απαραίτητη την κατασκευή και λειτουργία χώρων υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ). Είμαστε, αντίθετοι, με τους δαπανηρούς, υπερβολικούς στόχους των περισσότερων Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της χώρας. Η ΛΑ.Σ. τάσσεται υπέρ της ευρείας εφαρμογής της διαλογής στην πηγή υλικών, περιλαμβανομένου και του οργανικού κλάσματος. Τονίζoυμε όμως ότι το σύστημα των «μπλε κάδων» πρέπει να επεκταθεί με ευθύνη του δημόσιου φορέα διαχείρισης και όχι όπως σήμερα μέσω της ΕΕΑΑ ΑΕ, που πρέπει να καταργηθεί.
Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε τους εργαζομένους, αγρότες, ΕΒΕ να συσπειρωθούν σε αγωνιστικό Μέτωπο για την λαϊκή εξουσία και οικονομία. Να διεκδικήσουν αγωνιστικά τη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Κρατικό Φορέα, με βάθρο το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες:
Την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, τη γενναία προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την ασφαλή λειτουργία των ΧΥΤΑ και την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, τη μηχανική ανακύκλωση ενός μέρους του υπολειπόμενου ρεύματος των σύμμεικτων απορριμμάτων, την κατάλληλη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών με ολοκληρωμένες μελέτες χωρίς «άνωθεν» παρεμβάσεις, όλα αυτά με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες. Η ανέγερση των απαραίτητων εγκαταστάσεων θα γίνεται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα Κατασκευών, που θα υλοποιεί όλα τα αναγκαία δημόσια έργα υποδομής.
ΥΓ: Με αυτές τις σκέψεις καταψηφίζουμε την εισήγηση, καταγγέλλουμε το εγχείρημα στους εργαζόμενους, τους καλούμε σε ανυποχώρητο ταξικό αγώνα μαζί με το ΚΚΕ.
Οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι : Νικάκης Βασίλης  -  Σιδέρης Κώστας  -  Δήμας Δημήτρης.