«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

10 μέτρα για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ


«Από εδώ και μπρος, όποιος δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει το έργο που έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ, θα απορρίπτεται και οι πόροι θα αποδεσμεύονται για να χρησιμοποιηθούν σε άλλα έργα», τόνισε σήμερα, Δευτέρα 18 Ιουλίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσίασε 10 μέτρα για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ.
Ο υπουργός έκανε λόγο για 4.762 νεκρά έργα αξίας 5,5 δις ευρώ, που είναι ενταγμένα από το 2008, και τα οποία δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε συμβασιοποίηση, δημοπράτηση και πληρωμές. Όπως τόνισε ο υπουργός, «τα έργα αυτά αξιολογούνται ένα προς ένα και είτε προχωρούν άμεσα σε υλοποίηση είτε απεντάσσονται.
Αποτελεί ρητή και αδιαπραγμάτευτη εντολή προς τις Διαχειριστικές Αρχές της χώρας τα ενταγμένα έργα που παραμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών χωρίς να έχουν προχωρήσει σε δημοπράτηση, να απεντάσσονται αμέσως από τα προγράμματα.» Μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την Περιφέρεια Αττικής, όπου «από τα συνολικά 3 δις ευρώ που διαχειρίζεται έχει παρκαρισμένα, νεκρά δηλαδή, τα μισά σε νεκρές εκχωρήσεις και ανενεργά έργα.»
Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός κάλεσε τους 13 περιφερειάρχες, που πρόσφατα ανέλαβαν την πλήρη ευθύνη του ΕΣΠΑ, τους υπουργούς, τους 300 δήμους της χώρας, τα πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς που διαχειρίζονται κοινοτικά προγράμματα να οργανώσουν εντατικά τις προσπάθειές τους για την υλοποίηση των έργων. «Πλέον ανά 2 μήνες θα δίνεται πλήρης δημόσιος κατάλογος απολογισμός στην ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου για την πρόοδο του συνόλου των έργων για κάθε φορέα ξεχωριστά. Απολογισμός, λογοδοσία, πλήρης διαφάνεια, είναι το τρίπτυχο της δράσης μας στο ΕΣΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ως βασική προϋπόθεση για την επιτάχυνση και αναθεώρηση του ΕΣΠΑ έθεσε ένα δεκάλογο αλλαγών που έχει ξεκινήσει και υλοποιεί ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας. Συνοπτικά, τα δέκα μέτρα είναι:
Οριστικό τέλος στη «βιομηχανία» των νεκρών εκχωρήσεων που ανακυκλώνουν πόρους και προγράμματα χωρίς να υλοποιούν έργα

Απλοποίηση του συστήματος των εκχωρήσεων πόρων

Κατάργηση της δυνατότητας δημιουργίας Ενδιάμεσων Φορέων Διαχείρισης, χωρίς την έγκριση του ΥΠΑΑΝ

Αναδιοργάνωση των Αρχών Διαχείρισης

Απεγκλωβισμός χρήσιμων πόρων από νεκρές εντάξεις

Αποκέντρωση στη λήψη αποφάσεων

Έμφαση στα έργα και όχι στις διαδικασίες

Άμεσο άνοιγμα όλων των κωδικών των προγραμμάτων

Υποστήριξη των τελικών δικαιούχων για να υλοποιήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τα έργα τους.

Αναδιάταξη των Ενδιάμεσων Υπηρεσιών Διαχείρισης...