«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Η αλήθεια για τις εξελίξεις στην υγεία, τι προωθεί η κυβέρνηση, τι συμφέρει το λαό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η αλήθεια για τις εξελίξεις στην υγεία, τι προωθεί η κυβέρνηση, τι συμφέρει το λαό 
Εργαζόμενοι, άνεργοι  συνταξιούχοι, αυταπασχολούμενοι, αγρότες, υγειονομικοί, νέοι και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.
Η κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΕΕ και την ουσιαστική συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, έχει κηρύξει διωγμό σε ότι έχει απομείνει από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και τις παροχές για τα λαϊκά στρώματα.
Λέει ψέματα ότι με τα μέτρα που προωθεί θα βελτιώσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις παροχές σε υπηρεσίες πρόνοιας με το νοικοκύρεμα και τον περιορισμό της σπατάλης. Τα ίδια έλεγε για τις συντάξεις και είδες το αποτέλεσμα. «Εξασφάλισε» 360 ευρω εθνική σύνταξη με 40 χρόνια δουλειάς, και αύξηση ορίων συνταξιοδότησης έως και 17 χρόνια για τις γυναίκες!
Οι σπατάλες και το νοικοκύρεμα στην υγεία και την πρόνοια που επικαλείται η κυβέρνηση είναι ο «Δούρειος Ίππος» προκειμένου να επεκταθούν οι περικοπές των κρατικών και ασφαλιστικών παροχών στους εργαζόμενους. Να μειωθεί ακόμα πιο δραστικά η κρατική χρηματοδότηση για δημόσιες υπηρεσίες υγείας- πρόνοιας, για να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της πλουτοκρατίας.
Μείωσαν εφέτος την κρατική χρηματοδότηση στα δημόσια νοσοκομεία κατά 600 εκ ευρώ και στην πρόνοια κατά 168 εκ ευρώ. Αντίθετα μέχρι τώρα η κρατική στήριξη στις τράπεζες έχει ανέλθει στα 75 δις ευρώ. Τα 259 εκ ευρώ καθαρά κέρδη το 9μηνο του 2010 του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, αποτελούν το 33% της μείωσης δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για τη δημόσια υγεία και πρόνοια.
Για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων υπάρχουν λεφτά. Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού δεν υπάρχουν!
Το κόστος στην υγεία το δημιουργούν τα κέρδη των βιομηχανιών του φαρμάκου, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, του υγειονομικού και αναλώσιμου υλικού. Δεν είναι τυχαίο ότι τα συνολικά κέρδη των 116 μεγαλύτερων φαρμακευτικών  εταιρειών το 2009, μέσα στην κρίση ήταν 516 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση θέλει να απαλλάξει το κράτος από αυτό το κόστος, χωρίς να θίξει τα συμφέροντα των μονοπωλίων, γι΄ αυτό το μεταφέρει στους εργαζόμενους, με τη φορολογία, τις εισφορές, μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία, τις πληρωμές για φάρμακα και εξετάσεις. Στην ίδια κατεύθυνση προωθεί τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας σαν επιχειρήσεις. Το ύψος των κερδών από την πώληση των υπηρεσιών τους και όχι οι λαϊκές ανάγκες θα είναι αυτό που θα καθορίσει το κλείσιμο ή τη συγχώνευση τμημάτων και κλινικών ή και ολόκληρων νοσοκομείων και πολυϊατρείων του ΙΚΑ.
Με το νέο Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥ) προωθούν, τη μετατροπή των πολυϊατρείων του ΙΚΑ σε ένα είδος ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων συμβεβλημένων με γιατρούς του ΙΚΑ και με ιδιώτες γιατρούς που θα πουλάνε υπηρεσίες στους ασθενείς. Στην ίδια λογική είναι η πρόταση για «ελεύθερη επιλογή» γιατρού που προτείνουν άλλες δυνάμεις. Η μόνη «ελευθερία» που θα έχει ο ασθενής- πελάτης είναι να πληρώνει παντού για να έχει ιατρική περίθαλψη.
 Λέει ψέματα η κυβέρνηση ότι τα μέτρα που προωθεί δεν θα φέρουν μειώσεις παροχών στους εργαζόμενους. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μειωθούν εάν οι εργαζόμενοι βάλουν βαθειά το χέρι στη τσέπη για να τις πληρώσουν.
Αυτό σημαίνει η πληρωμή
·                                 από 30 μέχρι 90 ευρώ για επίσκεψη στην ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων
·                                 των 5 ευρώ εισιτήριο για κάθε επίσκεψη σε γιατρό στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας
·                                 για τις εργαστηριακές εξετάσεις που δεν καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία
·                                 για τα 1000 φάρμακα που είναι εκτός λίστας συνταγογράφησης και καθημερινά θα αυξάνονται
·                                 Για την αύξηση των εισφορών  για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο 4%,  όλων των συνταξιούχων 
·                                  με πιστωτική κάρτα, όσων δεν έχουν χρήματα, υποθηκεύοντας την υγεία τους στις τράπεζες
·                                 μέσω του ασφαλιστικού ταμείου νοσηλίων στις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με βαριά αναπηρία.
Αυτά τα μέτρα ούτε προσωρινά είναι, ούτε τα τελευταία. Οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν όλο και περισσότερο για ένα μεγάλο μέρος των αναγκών τους για υγεία- πρόνοια αφού το κράτος θα καλύπτει μόνο ένα ελάχιστο πακέτο παροχών.
 Οι υγειονομικοί σε αυτές τις μονάδες υγείας - επιχειρήσεις δεν μπορεί παρά να είναι φθηνό και ευέλικτο επιστημονικό δυναμικό. Γι΄ αυτό καθιερώνονται και επεκτείνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις με το επικουρικό προσωπικό και η μετακίνηση από μονάδα σε μονάδα. Γι'  αυτό καθιερώνεται η πληρωμή ενός μέρους της υπερωριακής τους απασχόλησης να γίνεται με τα έσοδα από τους ασθενείς - πελάτες.
Οι περιπτώσεις διαφθοράς (ρουσφέτια, φακελάκια κ.α.) μπορούν να απομονωθούν όταν εκλείψει η επιχειρηματική δράση και ο υγειονομικός είναι μόνιμος, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ενταγμένος σ΄ένα πλήρως αναπτυγμένο, δημόσιο σύστημα υγείας, με αξιοπρεπής μισθούς, συνθήκες εργασίας και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Έτσι θα μπορεί απερίσπαστος να παρέχει υψηλού επιπέδου, δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε όλους.
Η κυβέρνηση προωθεί την αύξηση της πληρωμής για ιατρικές πράξεις. Αυτό σημαίνει νέα βάρη στους ασφαλισμένους αφού δεν θα μπορούν να τις πληρώσουν τα υποχρηματοδοτούμενα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο εμπορευματοποιημένος δημόσιος τομέας και ο ιδιωτικός θα συνυπάρχουν και θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους, σε βάρος της υγείας και της τσέπης του λαού. Η κυβέρνηση παίρνει επιπλέον μέτρα για να επενδύσουν και να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην υγεία- πρόνοια. Τα 2,3 δις ευρώ του τζίρου του ιδιωτικού τομέα υγείας το 2009, είναι λεφτά των εργαζομένων άμεσα ή έμμεσα από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Εργαζόμενοι, μικρέμποροι αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες.
Καμία συναίνεση σε αυτήν την πολιτική που κάνει τις υπηρεσίες υγείας - πρόνοιας ακόμη περισσότερο ένα απρόσιτο και ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.
Πάρε θέση τώρα στην οργανωμένη λαϊκή - ταξική πάλη για να έχουν όλοι πλήρεις, σύγχρονες και δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δημόσια Κέντρα Υγείας πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση.
Υγειονομικοί,
Συμβάλλετε στην πράξη να μείνουν στα χαρτιά και να καταργηθούν όλα τα χαράτσια για εξετάσεις-φάρμακα, περίθαλψη.
Απορρίψτε αντιλήψεις και πρακτικές που θέλουν τον ασθενή- πελάτη για να έχει έσοδα το νοσοκομείο - επιχείρηση.
Να πληρώσει η πλουτοκρατία και όχι οι εργαζόμενοι.
Κάθε νοσοκομείο, κέντρο υγείας , μονάδα του ΙΚΑ, γειτονιά, χωριά και σχολές, όλοι οι τόποι δουλειάς να γίνουν μετερίζι του αγώνα για να μην καταργηθεί κανένα δημόσιο νοσοκομείο και καμία υγειονομική μονάδα του ΙΚΑ.
Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να εξοπλιστούν όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας με σύγχρονα, ιατρικά μηχανήματα, ώστε να προσφέρουν δωρεάν, πλήρεις και ασφαλείς υπηρεσίες όλο το 24ωρο.
Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί.
Καμιά θυσία για τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα της πλουτοκρατίας. Απόρριψε τα ιδεολογήματα και τους εκβιασμούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ των κομμάτων της ΕΕ και της πλουτοκρατίας. Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για τα σύγχρονα δικαιώματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη λαϊκή εξουσία.