«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

"Οι Δούλες" του Ζαν Ζενέ στον Ελεύθερο κοινωνικό Χώρο Nosotros στην Αθήνα

Οι ανομολόγητες αλήθειες του Ζαν Ζενέ.
Δηλωμένος παράνομος, ομοφυλόφιλος και θαυμαστής μεγάλων εγκληματιών και τρομοκρατών, ο Ζαν Ζενέ δεν έπαψε ποτέ να γοητεύει. Σήμερα, ο Ζενέ αποτελεί πλέον σύμβολο αντίστασης κατά της αδικίας και της καταπίεσης, ο Ζενεως πεζογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας έγινε γνωστός από τα θεατρικά έργα του οι δούλες , το μπαλκόνι , οι νέγροι , τα παραβάν, το ημερολόγιο ενός κλέφτη κ.τ.λ.
 Οι ανομολόγητες αλήθειες του Ζαν Ζενέ δεν είναι μονάχα μια αποκαλυπτική βιογραφία, αλλά κι ένα δοκίμιο που επιχειρεί να ρίξει φως στο λογοτεχνικό κόσμο του Ζενέ αλλά και γενικότερα στην πολιτισμική ιστορία , που σήμερα ο Τάσος Σαγρής μέσα από τις δούλες ξεφυλλίζει μια ακόμη σελίδα του ημερολογίου του Ζενέ .
Η ερμηνείες πάνω στην σκηνή είναι υπέροχες , καταπληκτικές , ζεστές που οι μονόλογοι τους σε δοκιμάζουν , σε μεταφέρουν , σε συγκινούν. Ο μονόλογος της (Σολάνς) εκφράζει την κοινωνική αδικία της άρχουσας τάξης και την πολιτική εκμετάλλευση της δικαιοσύνης και όλου του οικονομικοπολιτικού συστήματος .
Ο Τάσος Σαγρής καταφέρνει να προσαρμόσει τις «δούλες» του Ζενέ σε ένα σύγχρονο πολιτικό λόγο του σήμερα μένοντας πιστός στον συγγραφέα .
Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν έως τις 7 Απριλίου 2011 κάθε Τετάρτη και Πέμπτη , στον Ελεύθερο κοινωνικό Χώρο Nosotros Θεμιστοκλέους 66 Αθήνα . Η Είσοδος είναι Ελεύθερη και για κρατήσεις Θέσεων θα πρέπει να επικοινωνήστε στο 6948662270 .
Ηθοποιοί : Σίσσυ Δουτσίου, Εύη Μαρκέτου, Στέβη Φόρτωμα
Μultimedia : Void Optical Laboratory, Venus Melena, Global Eye
Βοηθός σκηνοθέτη : Κατερίνα Παπαδάκη
Μουσική : Pan Sonic, Ab Ovo, Ellen Allien, Tom Waits, The Velvet Underground, Εrik Satie
Ηχητική επεξεργασία : Γιώργος Κουβαράς.
ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ: Ευχόμαστε σ’ όλους τους συντελεστές της παράστασης και ιδιαίτερα στην Αγρινιώτισσα ηθοποιό Σίσσυ Δουτσίου... πάντα επιτυχίες.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Δούτσιος