«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ανδρέας Μακρυπίδης: «Να διατηρηθούν τα Ειρηνοδικεία Βόνιτσας και Κατούνας.»

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης για την διατήρηση των Ειρηνοδικείων Κατούνας και Βόνιτσας, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.Χάρη Καστανίδη.
Με την ερώτηση του ο Βουλευτής ζητά να επανεξετάσει ο σχεδιασμός του Υπουργείου που προβλέπει την διακοπή του Ειρηνοδικείου Κατούνας και να εξετάσει το αίτημα για μετεγκατάσταση του Ειρηνοδικείου Βόνιτσας σε κτίριο του Δήμου.
Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναφέρει στην ερώτηση του τα εξής: «To Υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδιάζει παρεμβάσεις στα Ειρηνοδικεία της χώρας με στόχο τον εξορθολογισμό και την βελτίωση της λειτουργία τους.
Στο πλαίσιο αυτό και για την κατάρτιση του προγράμματος παρεμβάσεων εκ μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με ενδεχόμενες συγχωνεύσεις, καταργήσεις ή μετατροπές, με βάσει την λειτουργική κατάσταση του κάθε Δικαστηρίου.
Ο ανωτέρω σχεδιασμός έχει θορυβήσει τους Δημότες Ακτίου-Βόνιτσας αφού στον προγραμματισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπεται η διακοπή του Ειρηνοδικείου Κατούνας, Δικαστηρίου που έχει αποδώσει σημαντικό έργο για δεκαετίες. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έρχεται σε αντίθεση με τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα της περιοχής, αφού το Ειρηνοδικείο με ελάχιστο λειτουργικό κόστος, εξυπηρετεί τους Δημότες της Κατούνας και της ευρύτερης περιοχής της ενδοχώρας του Ξηρομέρου.
Επιπλέον διάχυτη είναι η ανησυχία στην περιοχή, αφού υπάρχουν φόβοι για ενδεχόμενη μεταφορά του Ειρηνοδικείου Βόνιτσας σε άλλη έδρα. Ο λόγος είναι καθαρά οικονομικός στα πλαίσια της μείωσης του κόστους λειτουργίας της υπηρεσίας (ενοίκιο, κοινόχρηστα κ.λ.π.). Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, έτσι όπως έχει εκφραστεί σε επιστολή της, είναι η διατήρηση της Υπηρεσίας του Ειρηνοδικείου στην Βόνιτσα όπως αυτή λειτουργεί, ενεργώντας ο Δήμος για την στέγαση σε Δημοτικό κτίριο.»