«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» για την επίσκεψη της Υφυπουργού Υγείας κ. Γκάγκα στο Γ. Νοσοκομείο ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

Η προεκλογική και χωρίς καμία δέσμευση επίσκεψη Γκάγκα στο νοσοκομείο Αγρινίου
Η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ
και η αφωνία του Δημάρχου

Με αφορμή την επίσκεψη  της Υφυπουργού Υγείας κ. Γκάγκα στο Γ.Ν.  Νοσοκομείο ΑΙΤ/ΝΙΑΣ (ΑΓΡΙΝΙΟΥ & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ) και την επιχειρούμενη περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ,   ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ αισθάνεται την ανάγκη και την υποχρέωση να επισημάνει προς τους πολίτες του  ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ και όλου  του Νομού  τα εξής:


Δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά στις χρόνιες παθογένειες που ταλανίζουν το Νοσοκομείο μας μιας και αυτές αναδείχθηκαν και καταγγέλθηκαν Δημοσίως και  ΑΠΟ ΘΕΣΜΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ αλλά και από πολιτικά πρόσωπα όλης της αντιπολίτευσης , αλλά ως ενεργοί πολίτες καταθέτουμε την άποψή  μας και την αντίληψη μας για το πως πρέπει να λειτουργεί το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ μέσα στο πλαίσιο και τον χαρακτήρα του δημοσίου ΕΣΥ.
Κατά την δοκιμασία της πανδημίας αναδείχθηκε η τεράστια και μοναδική συμμετοχή  του ΕΣΥ μέσω των Δημοσίων Νοσοκομείων στην   αντιμετώπιση της.
Ειδικά στα  Περιφερειακά Νοσοκομεία η   υπό στελέχωση και η έλλειψη του ειδικού επιστημονικού προσωπικού αντικαταστάθηκε από την Υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλλαν όλοι οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων (ΙΑΤΡΙΚΟ-ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ) που ευσυνειδήτως έδιναν  καθημερινά την μάχη για να κερδίσουν την ζωή των ασθενών με COVID.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και την πραγματικότητα όλοι οι εργαζόμενοι του ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ έδωσαν και κέρδισαν την μάχη ενάντια στην πανδημία, με το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ να εντάσσεται μέσα στα πρώτα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ της χώρας με τα καλύτερα ποσοστά ίασης στις κλινικές COVID.
Δυστυχώς το απογοητευτικό ποσοστό θανάτων στην ΜΕΘ-COVID το οποίο εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά και μη πρόσωπα συνδεόμενα με τη σημερινή Κυβέρνηση και ορισμένα ΜΜΕ προσβάλοντας αφενός  τη μνήμη των ατυχών συμπολιτών μας  και αφετέρου διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και την πραγματικότητα συγκαλύψαν τις πραγματικές αιτίες και   αμαύρωσαν  την εικόνα, το κύρος και την υπόληψη του Νοσοκομείου μας.
Όμως, για κακή τους τύχη, εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε μέσα από την μελέτη ΤΣΙΟΡΔΑ-ΛΥΤΡΑ αλλά και την δημόσια παραδοχή υποστηρικτών της κυβερνητικής πολιτικής ότι έγιναν τεράστια λάθη και παραλήψεις από τις κυβερνητικές πολιτικές και επιλογές  στην διαχείριση της πανδημίας   (ΣΤΗΣΙΜΟ ΠΡΟΧΕΙΡΩΝ ΜΕΘ- COVID ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ κ.α ) .
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι προγραμματισμένες  από την προηγούμενη κυβέρνηση προσλήψεις Ιατρικού προσωπικού ειδικοτήτων σχετικών με τον COVID πραγματοποιήθηκαν  μετά  από χρονικό διάστημα μεγαλύτερου του έτους και ενώ η πανδημία στερούσε ανθρώπινες ζωές.
Και όσον αφορά τους θανάτους ειδικά στην ΜΕΘ-COVID του Νοσοκομείου Αγρινίου το θέμα που σπίλωσε και απαξίωσε το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ και δημιούργησε τεράστια αναστάτωση και ανασφάλεια στους πολίτες έκλεισε με την ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ του  Υπουργού Υγείας για την αιτία του αυξημένου ποσοστού που οφείλονταν στις ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις και όχι σε παραβλέψεις και  αστοχίες του προσωπικού.
Αισθανόμαστε την ανάγκη να  επισημάνουμε ιδιαιτέρως την απουσία του Δημάρχου  που από την αρχή της πανδημίας έως το τέλος της, δεν επισκέφθηκε καν το Νοσοκομείο έστω για να συμπαρασταθεί στους εργαζομένους παρά μόνο, κατά την δωρεάν παράδοση κάποιων ειδών διατροφής, παρέστη ένας Αντιδήμαρχος για λόγους επικοινωνιακούς και για τις καθιερωμένες φωτογραφίες.
Πραγματοποίησε μόνο για  καθαρά  κομματικούς και επικοινωνιακούς σκοπούς σύσκεψη με τον Υπεάρχη και τον Αστυνομικό Διευθυντή χωρίς τον Διοικητή του Νοσοκομείου που ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος, λόγω της κομματικής και ιδεολογικής του  αντίθεσης με αυτόν.
Κατά δε  τρίτο και πιο φονικό κύμα της πανδημίας, άφησε την πόλη  ‘’ανοχύρωτη’’ αψηφώντας και τα μέτρα της «δικής του» κυβέρνησης που υποστηρίζει  και υποστηρίζεται απ’ αυτήν παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις δημοσίως του τότε Διοικητή του Νοσοκομείου.  
Και σήμερα που τα βασικά προβλήματα των Δημόσιων Δομών με επίκεντρο τα δύο Νοσοκομεία (Αγρινίου και Μεσολογγίου) όπως αυτά αναδείχθηκαν από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτ/νιας (E.I.N.Α.Α.) είναι οξυμένα και που το επαίσχυντο Νομοσχέδιο για τη νοσοκομειακή περίθαλψη ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ και βάζει ταφόπλακα στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και που το σύνολο της κοινωνίας και της ιατρικής κοινότητας εξεγείρεται κατά του Νομοσχεδίου αυτού, ο Δήμαρχος Αγρινίου, υποταγμένος στο κομματικό του καθήκον, βρίσκεται σε πλήρη ΑΦΩΝΙΑ, σε αντίθεση με το 2016 που πρωταγωνίστησε στη κινητοποίηση για τα προβλήματα του Νοσοκομείου ως κομματικός εντολοδόχος κατά της τότε κυβέρνησης.
Έτσι αντιλαμβάνονταν και αντιλαμβάνεται ο κ. Παπαναστασίου τη Δημόσια Υγεία, με μια στενά κομματική προσέγγιση, υποστηρικτική των πολιτικών και των επιλογών της σημερινής Κυβέρνησης αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και ειδικά των πιο αδύναμων οικονομικά  συνανθρώπων μας.
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ πιστεύει στο Δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και στις καταστατικές του  αρχές  όπως τις οραματίστηκε και τις έκανε πράξη ο  αείμνηστος δημιουργός του ΕΣΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ  για την ισότιμη και χωρίς επιβάρυνση πρόσβαση των πολιτών στις κάθε είδους παροχές Υπηρεσιών Υγείας και αναγνωρίζει επίσης και το έργο των πρώην Υπουργών Υγείας της προηγούμενης  Κυβέρνησης (κατά την περίοδο 2015-2019) για την εξυγίανση του συστήματος  που για πρώτη φορά τέθηκε ως προτεραιότητα με θετικό αποτέλεσμα.  Θα συμμετέχουμε ως ενεργοί πολίτες σε κάθε προσπάθεια που θα έχει στόχο την πραγματική αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό των λειτουργιών  του Νοσοκομείου για την καλύτερη και ποιοτικότερη παροχή Υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες.
Θα είμαστε συμπαραστάτες σε κάθε αίτημα  των εργαζομένων του Νοσοκομείου για καλύτερές και ποιοτικότερες  εργασιακές συνθήκες , και σε κάθε προσπάθεια για την αναγνώριση του  έργου τους  στις  δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας.  
Τέλος υποστηρίζουμε  την πάγια θέση της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι η αποκέντρωση μέρους της Υγειονομικής Πολιτικής, όπως η μεταφορά στους Δήμους των δομών πρόληψης και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων των Κέντρων Υγείας (ιδίως των αστικού τύπου).

Γραφείο Τύπου
Δικτύου Ενεργών Πολιτών