«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Ο.Α.Σ. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ: «Καμία αναμονή - Οι αγρότες να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!»

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Καμία αναμονή – Οι αγρότες να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!»

Αυτές τις μέρες μια σειρά καλλιέργειες είναι στη διαδικασία της συλλογής-συγκομιδής ή έχει τελειώσει το μάζεμά τους. Τα μηνύματα που έχουμε λάβει οι αγρότες στο νομό από τις τιμές των προϊόντων, μας οδηγούν σε ακόμη δυσκολότερη θέση.

Η τιμή της πράσινης ελιάς, τελικά, αποδείχτηκε "τροχιοδεικτική βολή", για την Καλαμών, με την τιμή της να πέφτει στο 1,10€ από το ήδη χαμηλό 1,20€ που ήταν αρχικά.

Αυτές οι τιμές είναι κάτω του κόστους και δεν μας αφήνουν εισόδημα...

Τα ακτινίδια έφυγαν από τα χωράφια με το αίσχος των ανοικτών τιμών, με τους παραγωγούς να μην ξέρουμε πότε και πόσο θα πληρωθούμε.

Οι δενδροκαλλιεργητές πορτοκαλιού στην περιοχή των Καλυβίων, έχουμε υποστεί σοβαρές ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις, όταν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ δεν έχουν κάνει έλεγχο ακόμα για τις πρώτες καταστροφές των προηγούμενων μηνών. Όταν η τιμή του πορτοκαλιού όπως διαμορφώνεται μέχρι τώρα, να καθιστά ασύμφορη τη συνέχιση της παραγωγής.

Ακόμα υπάρχουν, σε μια σειρά περιπτώσεις, εκκρεμή πορίσματα από καταστροφές, όπως από τις περσινές πυρκαγιές σε περιοχές της Βόνιτσας.

Όμως, απ' ότι μας δείχνει η πραγματικότητα δεν αντιμετωπίζουν όλοι τα ίδια προβλήματα, καθώς όσοι εκμεταλλεύονται τα προϊόντα μας, έμποροι, σούπερ μάρκετ, βιομήχανοι, μεταποιητές, θησαυρίζουν στις πλάτες μας και στις πλάτες των καταναλωτών, με τα προϊόντα να φτάνουν ακόμα και σε δεκαπλάσια τιμή στο τραπέζι.

Το δυσθεώρητο κόστος, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές, αποτελούν εκρηκτικό μείγμα για το μέλλον μας. Το φετινό εισόδημα, δεν αναπληρώνει αυτό των προηγούμενων χαμένων χρονιών.

Η πείρα που έχει κάθε αγρότης και κτηνοτρόφος, δείχνει ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις μας εμπαίζουν. Και ο φετινός προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους, προβλέπει πάνω από 1 δισ. ευρώ φοροαπαλλαγές και στήριξη σε βιομηχάνους και εφοπλιστές και τίποτα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν, αλλά είναι πολιτική επιλογή τους να τα δίνουν σε βιομηχάνους και εφοπλιστές, ενώ σε ‘μας και τον υπόλοιπο λαό ψίχουλα.

Τα προβλήματα είναι κοινά για του αγρότες σε όλη τη χώρα και ήδη μας οδηγούν στο δρόμο, όπως οι συνάδελφοί μας μηλοπαραγωγοί της βόρειας Ελλάδας, όπως τώρα οι αγρότες της Καρδίτσας, που έχουν στήσει μαζικό μπλόκο στην εθνική οδό, στον Ε-65, παλεύοντας για την επιβίωσή τους.

Χαιρετίζουμε τον αγώνα τους, συμπαραστεκόμαστε γιατί είναι και δικός μας αγώνας. Η κυβέρνηση της ΝΔ για μια ακόμα φορά στέκεται απέναντι στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και παρέταξε απέναντί τους κλούβες και ΜΑΤ.

Η ΟΑΣ τις επόμενες μέρες θα εντείνει τις προσπάθειές της για την ενημέρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας, μπροστά και στην πανελλαδική σύσκεψη Ομοσπονδιών, Συλλόγων από όλη την Ελλάδα, στις 8 Γενάρη του 2023, στη Νίκαια της Λάρισας, που κάλεσε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων μετά από συνεδρίασή της.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, την Παρασκευή 16 Δεκέμβρη, στις 6:30μμ, στον πεζόδρομο, μπροστά απ' το δημαρχείο Αγρινίου, που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και εργατικά σωματεία, ενάντια στον Προϋπολογισμό, δίνοντας από κοινού τη μάχη για την επιβίωσή μας.