«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Ενημέρωση από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας


Υψηλές προσδοκίες συνεργασιών από το τριήμερο πρόγραμμα

δικτύωσης και επιχειρηματικών συναντήσεων

των επιχειρήσεων της δημιουργικής βιομηχανίας

των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας

και της Ιταλικής Περιφέρειας της Απουλίας...

Με πλήθος δράσεων και  μεγάλο αριθμό συναντήσεων υλοποιήθηκε το τριήμερο πρόγραμμα επιχειρηματικών συναντήσεων του κλάδου της δημιουργικής βιομηχανίας που υλοποίησαν τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας & Ηλείας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και την Ιταλική Περιφέρεια της Απουλίας στα πλαίσια του έργου Creative@hubs.

 Τρεις ημέρες συνεχών επιχειρηματικών συναντήσεων, κατανόησης επιχειρηματικών οικοσυστημάτων, εκδηλώσεων μεταφοράς γνώσεων καθώς και παρουσίασης καλών πρακτικών εμπεριείχε η δράση επιχειρηματικής δικτύωσης που υλοποιήθηκε στις 14, 15 και 16 Δεκέμβριου στο Μπάρι της Ιταλίας.

 Κατά την 1η ημέρα (14.12.2022) η επιχειρηματική αποστολή επισκέφθηκε τον δημιουργικό κόμβο «SPAZIO 13» (https://spazio13.org/). Πρόκειται για την μετατροπή ενός παλιού γυμνασίου σε δημιουργικό χώρο που απευθύνεται σε νέους  και από την ίδρυσή του έως σήμερα ακολουθεί ένα υβριδικό μοντέλο διαχείρισης από τον Δήμο του Μπάρι και ένα δίκτυο συλλόγων. Σκοπός του συγκεκριμένου hub είναι η ανάδειξή του σε έναν στρατηγικό κόμβο για την πολιτιστική και δημιουργική ανάπτυξη της πόλης του Μπάρι αλλά κυρίως ένα σημείο αναφοράς για το νεανικό κοινωνικό σύνολο ικανό να προωθήσει μορφές συνάθροισης και συλλογικής ανάπτυξης. Οι επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν ερωτήματα ενώ εστίασαν κυρίως στο υβριδικό μοντέλο λειτουργίας και διαχείρισης του συγκεκριμένου χώρου καθώς στην Ελλάδα δεν συνηθίζεται το συγκεκριμένο μοντέλο. Επίσης συζήτησαν με εκπροσώπους επιχειρήσεων και  ανταλλάξαν απόψεις πάνω στις δυσκολίες της καθημερινής επιχειρηματικής συνύπαρξης  σε έναν συνεργατικό χώρο αλλά και τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την καθημερινή δικτύωση,  τη συνέργεια πολυκλαδικών κυττάρων δημιουργικής βιομηχανίας στο επίπεδο ανάπτυξης κοινών δράσεων και δημιουργίας νέων καινοτόμων προϊόντων.


Κατά την 2η ημέρα (15.12.2022) η επιχειρηματική αποστολή επισκέφτηκε τον δημιουργικό χώρο «
IMPACT HUB BARI» (https://bari.impacthub.net/) που εδρεύει  στο “Fiera del Levante”,  έναν καινοτόμο χώρο συνεργασίας στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας με στόχο τη συνέργεια μεταξύ  ελευθέρων επαγγελματιών, επιχειρηματιών,  δημιουργών,  IT Experts και άλλων. Στο χώρο αυτό δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης  σε πόρους, στη δουλειά άλλων,  στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και στη δημιουργία συνεργατικών σχημάτων.  Περισσότεροι από 160 Επαγγελματίες εργάζονται και συνεργάζονται στον χώρο αυτό που είναι δομημένος σε αίθουσα εκδηλώσεων, αίθουσες συσκέψεων, κλειστά γραφεία, κουζίνα και ανοιχτό χώρο μεγάλης έμπνευσης για όσους θέλουν να εργαστούν, να συναντηθούν, να μάθουν, να ανταλλάξουν ιδέες και να βρουν έμπνευση. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι υπεύθυνοι της εταιρείας που διαχειρίζεται το Hub περιέγραψαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και απάντησαν σε ερωτήσεις για τις παραμέτρους του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Περιφέρεια της Απουλίας. Επιπλέον, δύο συνεργάτες της εταιρείας ανέπτυξαν το δωρεάν πρόγραμμα συμβουλευτικής που παρέχουν για νέες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις (κυρίως από τον δημιουργικό και τεχνολογικό κλάδο), το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Απουλίας. Το πρόγραμμα απευθύνθηκε αρχικά σε ενδιαφερόμενους από την περιοχή όμως πλέον έχει ωφελούμενους από όλη την Ιταλία και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρέχοντάς τους υπηρεσίες δια ζώσης ή εξ αποστάσεως.

 

Η ημέρα συνεχίστηκε με επίσκεψη στο hub CIHEAM Bari, το οποίο αποτελεί βραχίονα του ομώνυμου Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου, ενός από τα πιο αναγνωρισμένα διεθνώς Ινστιτούτα που λειτουργεί από το 1962. Αντίστοιχες δομές που συνεργάζονται μεταξύ τους υπάρχουν στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία και άλλες χώρες. Στον χώρο του CIHEAM Bari που βρίσκεται στο Valenzano, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μπάρι, τα μέλη της επιχειρηματικής αποστολής παρακολούθησαν μια συνεδριακή εκδήλωση που εντασσόταν στην Mediterranean Innovation Agrifood Week που πραγματοποιούνταν στην Ιταλία τις ημέρες της επίσκεψης και συμμετείχαν σε στρογγυλά τραπέζια δικτύωσης επιχειρήσεων με θέμα την ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα στον δημιουργικό και αγροδιατροφικό τομέα. Με την ολοκλήρωση των εργασιών των επιχειρηματικών στρογγυλών τραπεζιών, οι επιχειρήσεις συμμετείχαν σε Β2Β συναντήσεις με εταιρείες από την Ιταλία και από την περιοχή της Αδριατικής σχετικές με τον αγροδιατροφικό  & δημιουργικό κλάδο. Οι συναντήσεις  οργανώθηκαν από την Περιφέρεια της Απουλίας, τα Επιμελητήρια της Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας & Ηλείας, σε συνεργασία με τους διοργανωτές της Mediterranean Innovation Agrifood Week, στα πλαίσια δικτύωσης σε Μακροπεριφερειακό επίπεδο και επίτευξης καλύτερων και πιο στοχευμένων αποτελεσμάτων.

 

Στις εκδηλώσεις στο χώρο του CIHEAM Bari συμμετείχε  και ο Εμπορικός Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ιταλία Παναγιώτης Ζάραγκας, ο οποίος είχε προσκληθεί από τα Επιμελητήρια προκειμένου να συμβάλει μέσω της θέσης του στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των επιχειρήσεων. Ο κ. Ζάραγκας  στην ομιλία του τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία για την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών ανάμεσα στις δύο χώρες ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία υλοποίησης διακρατικών προγραμμάτων που ενισχύουν την κατεύθυνση αυτή.


 Οι επιχειρήσεις του Επιμελητηρίου της Αιτωλοακαρνανίας που συμμετείχαν στην διεθνή εκδήλωση B2B συναντήσεων,

·         Είχαν την δυνατότητα να προσεγγίσουν νέους πελάτες, να εντοπίσουν καινοτόμες τεχνολογίες & προϊόντα και εν γένει να διευρύνουν το δίκτυο των επαφών τους.

·         Κατάφεραν να προβάλουν την επιχείρησή τους και να έχουν άμεση επαφή με δυναμικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις του κλάδου της δημιουργικότητας και της αγροδιατροφής.

·         Είχαν την δυνατότητα να παρουσιάσουν τα νέα προϊόντα τους και να βελτιώσουν το εταιρικό προφίλ τους.

·         Ανταλλάξαν στοιχεία επικοινωνίας θέτοντας τις βάσεις ωρίμανσης ενεργειών δικτύωσής και εισχώρησης σε νέες αγορές καθώς και επίτευξης μελλοντικών επιχειρηματικών συνεργασιών.

 

Στο πρόγραμμα επιχειρηματικών συναντήσεων συμμετείχαν οι παρακάτω επιχειρήσεις από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας:

·         Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» - Θεματικό πάρκο πολιτιστικού τουρισμού)

·         Σταυροπούλου Βίκυ (χειροποίητο κόσμημα) 

·         Αρτίκος Βασίλειος (Καλλιτεχνική Φωτογραφία)

·         Discover Messolonghi (Τουριστικό γραφείο πολιτιστικού τουρισμού).

 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

***

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στηρίζει την παρέμβαση της Κ.Ε.Ε.Ε.

σχετικά με την υποστήριξη της προστασίας των δανειοληπτών

 

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας με επιστολή της στηρίζει την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων στην παρέμβαση που θα κάνει μαζί με άλλους φορείς, ενώπιον του ΑρείουΠάγου κατά την 26 Ιανουαρίου 2023, σχετικά με την υποστήριξη της προστασίας των δανειοληπτών που αδυνατούν να καταβάλουν τις υποχρεώσεις του για διαφόρους λόγους.

 

Οι δανειολήπτες προστατεύονται με την υφιστάμενη πρόσφατη νομολογία (Απόφαση Αρείου Πάγου 822/2022) και στις 26.1.2023, μετά από ενέργειες των funds, εκδικάζεταιενώπιον του Αρείου Πάγου υπόθεση στην οποία θα κριθεί αν οι εταιρείες διαχείρισης, ωςεντολοδόχοι των funds που αγόρασαν τα δάνεια μπορούν να προβούν σε δικαστικές ενέργειες κατά των δανειοληπτών.

 

Το ζήτημα προέκυψε, διότι τα δάνεια μεταβιβάστηκαν με το νόμο 3156/2003 σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου, οι εταιρείες διαχείρισης δεν έχουν την εξουσία ούτε σε δικαστικές ενέργειες να προβούν, ούτε σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Την εξουσία αυτή θα είχαν οι εταιρείες διαχείρισης εάν η μεταβίβαση των δανείων λάμβανε χώρα με το νόμο 4354/2015.

 

 

 

Η επιλογή του ν. 3156/2003 για την μεταβίβαση των δανείων έγινε για δυο λόγους, να παρακαμφθούν οι προστατευτικές για τους δανειολήπτες διατάξεις, που προέβλεπε ο νόμος 4354/2015, όπως λ.χ. η υποχρέωση κλήσης του δανειολήπτη για ρύθμιση πριν τη μεταβίβαση του δανείου, και για να εφαρμοστεί πλήρη φορολογικήαπαλλαγή.

 

Ενώ, λοιπόν, το νομοθετικό πλαίσιο του ν. 4354/2015 παρακάμφθηκε, οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα δάνεια των funds, οι γνωστές ως servicers, έκαναν επιλεκτικά χρήση διατάξεων του ίδιου νόμου που τους έδινε εξουσίες και ιδιότητες που δεν αναγνώριζε ο νόμος 3156/2003 και προχωρούσαν σε έκδοση διαταγών πληρωμής, σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ