«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Δημήτρης Τραπεζιώτης: Στο Αγρίνιο ΤΙ;;;

 Ø Βόλος 2022, το ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, πάνω από 3.000 επισκέπτες(21-23/11/2022)

Ø Μεσολόγγι, οκτώ(8) Μουσεία και ενεργοί χώροι πολιτισμού με 65.000 επισκέπτες κάθε χρόνο

Ø ΤΡΙΚΑΛΑ, ΜΕ ΜΙΑ ΙΔΕΑ – «ο Μύλος των Ξωτικών» 1.200.000 επισκέπτες κάθε χρόνο

Στο Αγρίνιο ΤΙ;;;

Του Δημήτρη ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗ

Πρόσφατα  βρέθηκα στο Βόλο προκειμένου να παρακολουθήσω το ετήσιο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης  Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που διήρκεσε ένα τριήμερο(21-23/11/2022) και έλαβε χώρα στο Εκθεσιακό – Συνεδριακό  Πολυχώρο του Δήμου Βόλου δυναμικότητας περίπου 3.000 ατόμων. Η σκέψη μου πήγε αμέσως  στο Αγρίνιο και αναρωτήθηκα αν...

θα μπορούσε και η πόλη του Αγρινίου να φιλοξενήσει ένα τέτοιο Συνέδριο που θα έφερνε στην περιοχή μας τόσους πολλούς επισκέπτες. Η απάντηση είναι δυστυχώς ΌΧΙ. Και η σκέψη προχώρησε σε άλλες περιοχές οι οποίες δημιούργησαν υποδομές και με φαντασία ανέπτυξαν δράσεις υπερτοπικής εμβέλειας που   μπορούν πλέον να προσελκύουν πληθώρα επισκεπτών. Παραδείγματος χάριν το Μεσολόγγι που σήμερα διαθέτει οκτώ Μουσεία (Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο, Διέξοδος Ιστορικό Μουσείο, Μουσείο Άλατος, Σπίτι  Παλαμά, Σπίτι Τρικούπη, Δημοτική Πινακοθήκη, Λαογραφικό Μουσείο Μεσολογγίου και Κτίριο ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΥ Πολιτιστικό Κέντρο) κάποια από αυτά  γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο μαζί με τον Κήπο των Ηρώων της Εξόδουέχει επισκεψιμότητα  πάνω από 65.000 άτομα κάθε χρόνο.

Επιστρέφω όμως στο Αγρίνιο και το Αρχαιολογικό του Μουσείο. Έχει επισκεψιμότητα; λειτουργεί; Η απάντηση είναι ΟΧΙ.Δυστυχώς έχει υποβαθμιστεί και υπολειτουργεί, φημολογείται μάλιστα ότι αρχαία εκθέματα έχουν μεταφερθείστο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό του Μουσείο Μεσολογγίου. Επιστρέφω επίσης στην εξαιρετική ιδιωτική προσπάθεια που υλοποίησε το Λαογραφικό Μουσείο του Αγρινίου με μια τεράστια συλλογή ιστορικών και λαογραφικών αντικειμένων, το οποίο λειτούργησε αρκετά χρόνια  με την  άοκνη συνδρομή του Συλλόγου και δυστυχώς ΕΚΛΕΙΣΕ!!!

Στη συνέχεια η σκέψη μου πήγε μέχρι τα Τρίκαλα. Με μια ιδέα, «το μύλο των Ξωτικών», που είναι το μεγαλύτερο και ποιο εντυπωσιακό Θεματικό Πάρκο της Ελλάδαςτα Τρίκαλα έγιναν ο Χριστουγεννιάτικος προορισμός με πάνω από ένα εκατομμύριο διακοσιεσ χιλιαδεσ (1.200.000) επισκέπτες κάθε χρόνο, μεταξύ αυτών και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου  που επισκέφθηκε  τα Τρίκαλα και τον χριστουγεννιάτικο αυτό χώρο φέτος το Δεκέμβρη.

 Και το ερώτημα που γεννιέται εύλογα είναι ..στο Αγρίνιο ΤΙ;; ΤΙΠΟΤΑ ……..

Στο Αγρίνιο δυστυχώς η σημερινή Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα εξαντλεί τις δράσεις της στην ανακατασκευή της ασφάλτου και την επανατοποθέτηση πλακών και τσιμέντου σφραγίζοντας το ήδη σφραγισμένο  έδαφος. Με αυτά τα «έργα»  όμως « δεν πατά άνθρωπος» στην πόλη μας.

Για να δημιουργήσουμε επισκεψιμότητα  λοιπόν  στο Δήμο μας, που είναι το ζητούμενο, γιατί αυτό θα  ενισχύσει την τοπική οικονομία,ο Δήμος Αγρινίου χρειάζεται μια νέα Δημοτική Αρχή η οποία δεν θα αφήνει να καταστρέφεται η πολιτιστική της κληρονομιά αλλά θα φροντίζειγια την αξιοποίησή της ώστε η πόλη να αποκτήσει ταυτότητα και γοητεία για τον επισκέπτη και με φρέσκες, καινοτόμες ιδέες, που θα δώσει έμφαση στην υλοποίησηποιοτικά διαφοροποιημένων πολιτιστικώνκαι περιβαλλοντικώνυποδομών,που θα καταστήσουν  ελκυστική την περιοχή μας, θα αναπτύξει δράσεις υπερτοπικής εμβέλειας, θα δημιουργήσει  το μύθο της περιοχής και θα εκπονήσει ένα σχέδιο προβολής και ανάδειξης της περιοχής μας ώστε ο τόπος μας να αρχίσει να εκπέμπει μήνυμα και να γίνει κάποτε προορισμός.


Αγρίνιο, 27/12/2022

Δημήτρης Τραπεζιώτης

Δικηγόρος,  π. Δήμαρχος Θεστιέων