«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Κάλεσμα του Φοιτητικού Συλλόγου Βιολογικού για κινητοποίηση στην σύγκλητο της Πρυτανείας στην Πάτρα

Αύριο στις 9πμ στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών θα γίνει κινητοποίηση του προσωπικού καθαρισμού

Κάτω τα χέρια από την καθαριότητα!

Μετά από έναν σχεδόν χρόνο πανδημίας λοκ-νταουν και απαγόρευσης κυκλοφορίας στο όνομα της δημόσιας υγείας οι φοιτητές και ο λαός έχουν πλέον καταλάβει για τα καλά τι σημαίνει πανδημία για τα ιδιωτικά συμφέροντα και την προχώρηση της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης σε κάθε επίπεδο. Με νομοσχέδια που φέρνουν μπάτσους και υποβάθμιση της δημοσίας δωρεάν παιδείας στον βωμό της ιδιωτικοποίησης, καταστολή, χημικά και ξύλο σε πορείες για να μην κολλήσουμε Covid και αμφισβήτηση ιστορικών κεκτημένων του εργατικού κινήματος όπως τα δικαιώματα στην απεργία και το 8ωρο...

Τώρα λοιπόν βλέπουμε την σύγκλητο που αρνείται να συνεδριάσειεπιώ του νομοσχεδίουτης Κεραμέως και του Χρυσοχοΐδη να συνεδριάζει με σκοπό να αλλάξει το καθεστώςκαθαριότητας. Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Πατρών πάει να περάσει κάτω από το χαλάκι την παραχώρηση της καθαριότητας του πανεπιστημίου σε ιδιώτη για 2 χρόνια. Το Σωματείο του καθαριστικού προσωπικού έχει ήδη καλέσει σε μαζική κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Φοιτητές/τριες και εργαζόμενοι/νες παλεύουμε μαζί ενάντια στην ολοένα και αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση της μέριμνας εντός των πανεπιστήμιων.

Η κυβέρνηση πέρασε νόμο που φέρνει διαγραφές, πανεπιστημιακή αστυνομία και ελάχιστη βάση εισαγωγής. Βρίσκει ως ευκαιρία την πανδημία για να φέρει ένα βήμα πιο κοντά το πανεπιστήμιο έτσι όπως το οραματίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Δηλαδή με απόφοιτους στα μέτρα της αγοράς εργασίας και όχι ολοκληρωμένους επιστήμονες. Η κυβέρνηση παίρνει το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος συνέβαλε όταν κυβερνούσε σε αυτή την κατεύθυνση.

Αυτή η πολιτική στοχεύει στη θωράκιση του πανεπιστημίου για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και όχι για τις δικές μας ανάγκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι όσο καιρό εμείς βλέπουμε τα αμφιθέατρά μας από φωτογραφίες, εργαστήρια στο πανεπιστήμιο δουλεύουν πυρετωδώς για έρευνα προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων. Αυτή την πολιτική θέλουν να προστατέψουν, για αυτό έφεραν την πανεπιστημιακή αστυνομία.

 

Παλεύομε πλάι στους εργαζομένους/ες στην καθαριότητα για ένα πανεπιστήμιο καθαρό από τον αστικό ανορθολογισμό και την ασυδοσία της ιδιωτικοποίησης!

 

//Να μονιμοποιηθούν όλες οι συμβάσεις του προσωπικού καθαριότητας

//Καμία ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής μέριμνας

//Ολοκληρωμένη δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους και όλες!

//Καμία εφαρμογή του νομοσχέδιου για την παιδεία. Να πάρει θέση η σύγκλητος

//Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με το τέλος των περιοριστικών μέτρων. Να συνεχιστούν τα μαθήματα, τα εργαστήρια, οι κλινικές και οι πρακτικές ασκήσεις διά ζώσης, με μέτρα αποφυγής συνωστισμού.

//Καταγραφή διδακτικών κενών, αναπροσαρμογές της ύλης και μέτρα προκειμένου να μη χάσουμε αναγκαία γνώση, να μην επιβαρυνθούμε στην πορεία των σπουδών μας.

//Προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων μας. Ιατρικές μονάδες στελεχωμένες σε κάθε Σχολή.

//Αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών από και προς τα Ιδρύματα.

//Να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές και οι μετεγγραφέντες να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στις ιδρυματικές πλατφόρμες, να κάνουν αίτηση για δωμάτιο στη φοιτητική εστία

//Να εξασφαλιστεί με ευθύνη Υπουργείου και Ιδρυμάτων ότι θα φτάσουν έγκαιρα τα συγγράμματα του εαρινού εξαμήνου σε όλους τους φοιτητές.

Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα του προσωπικού καθαριότητας για κινητοποίηση την πέμπτη 18/2/21 και Καλούμε όλους τους φοιτητές να συμμετέχουν

 

Κάλεσμα του Φοιτητικού Συλλόγου Βιολογικού Π. Πατρών