«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Ε.Σ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ - ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

 ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΓΡΙΝΙΟΥ

 

 

Ο ΕΡΜΗΣ

ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΗΣ  1911

ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ 8-ΑΓΡΙΝΙΟ Τ.Κ. 30132

ΤΗΛ.- FAX:  2641057390

E-mail: empsilo@otenet.gr

 

ΑΓΡΙΝΙΟ: 24-2-2021

ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 17759

 Προς:

       Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα                                                                                Κοιν:

                        Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη

                        Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νικόλαο Παπαθανάση                                                                         

                        Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη                                                                                     

                        Βουλευτές Αιτωλ/νίας

                        Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

                        Δήμος Αγρινίου

                        Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας

                        ΕΣΕΕ

                        ΓΣΕΒΕΕ

                        Ομοσπονδίες Εμπορικών Συλλόγων

                        Ομοσπονδίες ΕΒΕ

                        Εμπορικοί Σύλλογοι

                        Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Συμπληρώθηκε ένας μήνας από την επανεκκίνηση του Λιανικού Εμπορίου και η Αγορά προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της .

Οι μικρές επιχειρήσεις του Λιανικού Εμπορίου είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους για να πάρουν μια μικρή ανάσα στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων αλλά οι προσδοκίες τους δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν επιβεβαιώθηκαν λόγω της μικρής κίνησης στην Αγορά.

Είχαμε τονίσει επίσης ότι...

δεν φθάνει μόνο το άνοιγμα της αγοράς μετά από δυόμιση μήνες υποχρεωτικά κλειστά, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, αλλά αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται και από ΓΕΝΝΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου επανέρχεται για ακόμη μια φορά και ζητά από την Πολιτεία όχι μόνο να συνεχίσει αλλά και να ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ τα μέτρα στήριξης και αυτό να γίνει σε βάθος χρόνου για να μπορέσουν οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις να κρατηθούν ζωντανές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

·         Πρέπει να συνεχιστεί η διατήρηση και επέκταση του μέτρου της απαλλαγής η μείωσης των ενοικίων (αναλόγως των ΚΑΔ ) και τους επόμενους μήνες με αντίστοιχη αποζημίωση στους ιδιοκτήτες.

·         Στο θέμα των ΕΠΙΤΑΓΩΝ που έχουν λάβει αναστολή πληρωμής , έχουμε προτείνει από τον Νοέμβριο του 2020 να δοθεί από την Πολιτεία απευθείας ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ με χαμηλότοκα δάνεια στους εκδότες για να πληρωθούν οι κομιστές ώστε να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία στην αγορά.

·         Στις Ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ του νέου έτους να υπάρξει ΕΚΠΤΩΣΗ κατά 25% ,όπως συνέβη και στη πρώτη φάση της πανδημίας.

·         Να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης των Ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ που δεν καταβλήθηκαν στην πρώτη και δεύτερη φάση της πανδημίας και να μπορούν να πληρωθούν σε 48 δόσεις ξεκινώντας από το 2022.

·         Να υπάρξει ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και η αποπληρωμή τους να ξεκινά από το 2022 σε 48 δόσεις .

·         Να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η προκαταβολή φόρου καθώς  και το τέλος επιτηδεύματος ,ένας εντελώς άδικος φόρος. Άλλωστε για ποιο λόγο να πληρώνει κάποιος αυτό το τέλος όταν δεν μπορεί να ασκήσει την δραστηριότητα του;

·         Η Επιστρεπτέα προκαταβολή που θα πρέπει να γίνει ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ θα πρέπει να συνεχιστεί και να υπάρξουν και άλλοι κύκλοι στη διάρκεια του έτους και να είναι ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ .

·         Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν μεγάλη ανάγκη ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ και είναι γνωστό σε όλους ότι δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

·         Η Πολιτεία είναι ανάγκη να εξετάσει το θέμα της ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ μέρους των χρεών τόσο προς το δημόσιο, όσο και προς ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας γιατί η μετάθεσή τους στο μέλλον θα οδηγήσει σε συσσώρευση μεγάλων υποχρεώσεων που θα είναι αδύνατον να καλυφθούν .

·         Είναι ανάγκη να θεσμοθετηθεί ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός.

Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει με περισσότερα γενναία ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ τις μικρές επιχειρήσεις του Λιανικού Εμπορίου για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα λουκέτα τους επόμενους μήνες καθώς και την απώλεια θέσεων εργασίας.

                                   ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ε.Σ.Α.

             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               O ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

       ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗΣ                           ΓΙΟΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

 

***

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΓΡΙΝΙΟΥ

 

Ο ΕΡΜΗΣ

ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΗΣ  1911

ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ 8-ΑΓΡΙΝΙΟ Τ.Κ. 30132

 ΤΗΛ.- FAX:  2641057390

E-mail: empsilo@otenet.gr

 

ΑΓΡΙΝΙΟ: 24-2-2021                                                                        

ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 17758

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Για άλλη μια φορά (είναι αλήθεια ότι έχουμε χάσει το μέτρημα) επανέρχεται το θέμα της λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στο Αγρίνιο. Προκαλούν πράγματι οι εξελίξεις στο θέμα αυτό την κοινωνία της πόλης μας και όχι μόνο.

Κι αυτό αν σκεφθεί κάποιος ότι από το 1985 που ιδρύθηκε το πρώτο τμήμα ΑΕΙ, η Οικονομική Σχολή που αργότερα έφυγε στην Πάτρα και ήρθαν άλλα τμήματα, δεν έχει μέχρι σήμερα δοθεί μια μόνιμη και οριστική λύση στη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Σχολών και των αντίστοιχων τμημάτων .

Είναι γνωστές, εδώ και αρκετά χρόνια, οι προσπάθειες και από την πλευρά του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και των διαφόρων Κυβερνήσεων ώστε να δημιουργούνται προβλήματα στην λειτουργία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου .

Δεν είναι σήμερα η κατάλληλη στιγμή για την απόδοση των ευθυνών, που σίγουρα υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι μας τις δικές μας ευθύνες, που δεν πιέσαμε όπως έπρεπε κάθε φορά την κεντρική εξουσία ώστε να υπάρξει οριστική και βιώσιμη λύση στο θέμα αυτό.

Ο Εμπορικός Σύλλογος, ως θεσμικό όργανο, μπορεί να μην είναι ο ειδικός στο θέμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όμως είναι εκείνος που και σε αυτό το ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία παίρνει θέση και προτείνει ότι πρέπει να υπάρξει -επιτέλους -από όλους τους εκπρόσωπους της, βουλευτές, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια και όλους τους συλλόγους, ενιαία γραμμή και στήριξη του ΟΜΟΦΩΝΟΥ ψηφίσματος της έκτακτης συνεδρίασης στις 19-2-2021 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου για Επανίδρυση Αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος, με έδρα το Αγρίνιο, προκειμένου να δοθεί οριστική και βιώσιμη λύση στη λειτουργία του.

Η προσπάθεια όμως αυτή, πρέπει εκτός από το να έχει την στήριξη όλων, να είναι και διαρκής, έντονη και χωρίς πολιτικές ή κομματικές παρεμβάσεις, με μοναδικό στόχο την οριστική και μόνιμη λύση.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ε.Σ.Α.