«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΣΕ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

Απόλυτα ταυτισμένη με την πολιτική και τους στόχους της κυβέρνησης ως προς τη λειτουργία του σχολείου και το ρόλο των στελεχών τους, η Δ/νση του 1ου Γυμνασίου Αγρινίου προχώρησε σε εισαγγελική παρέμβαση για κατάληψη που πραγματοποίησαν οι μαθητές του σχολείου. Η κατάληψη έγινε την ίδια περίοδο που χιλιάδες μαθητές στη χώρα αγωνίζονταν για ανοιχτά, ασφαλή σχολεία με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Αγωνίζονταν για τις πραγματικές τους ανάγκες, για το δικαίωμά τους στη μόρφωση και τη ζωή...

Τη χρονιά που διανύουμε- όπως και πέρσι- με ευθύνη της κυβέρνησης τα σχολεία λειτουργούν χωρίς τα ελάχιστα μέτρα προστασίας της υγείας των μαθητών και των εκπ/κών (υπεράριθμα τμήματα, ακατάλληλες αίθουσες, απουσία προσωπικού καθαριότητας, απουσία επαναλαμβανόμενων τεστ…). Η κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων , την ίδια στιγμή που δίνει 30 εκατ. για να φτιάξει αστυνομία που θα καταστέλλει κάθε αγωνιστική κινητοποίηση στα Παν/μια.

Ταυτόχρονα εκφοβίζει και τρομοκρατεί μαθητές κι εκπ/κούς όταν αντιστέκονται. Απειλεί μαθητές με απουσίες στα υπό κατάληψη σχολεία, με εισαγγελείς κι αστυνόμους. Απειλεί τους εκπ/κούς με κάμερες μέσα στις σχολικές αίθουσες, με εσωτερικούς κανονισμούς, με «κατάδοση» των ονομάτων όσων δεν παρέδωσαν βαθμολογία , με αυταρχική, τιμωρητική αξιολόγηση «αν δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις» της.

Άξιος εκπρόσωπος αυτής της αντιλαϊκής , αυταρχικής πολιτικής και η Δ/νση του 1ου Γ/σίου που καταδίδει ονόματα μαθητών στον εισαγγελέα. Ανέλαβε ρόλο που θα τον ζήλευαν πολλοί νοσταλγοί άλλων εποχών. Η ενέργεια αυτή λύνει τα χέρια της κυβέρνησης και προετοιμάζει το έδαφος να φτιάξει ένα σχολείο που θα υποκλίνεται στους νόμους της αγοράς, εκπ/κούς που θα λειτουργούν ως ντίλερ επιχειρήσεων κάτω από το φόβο της απόλυσης, μαθητές, παιδιά των λαϊκών στρωμάτων που θα αποκτούν μόνο δεξιότητες και θα αποτελούν φθηνό κι αναλώσιμο εργατικό δυναμικό στο μέλλον.

Ευθύνη έχει και η πλειοψηφία του Δ.Σ. της Β΄ΕΛΜΕ (ΔΑΚΕ – ΑΕΚ) που δεν καταδίκασε αυτά τα φαινόμενα τρομοκρατίας και εκφοβισμού στην πρόσφατη συνεδρίασή του.

Η στάση της Δ/νσης είναι ευτυχώς καταδικαστέα στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας.

Κι αυτό γιατί ο δάσκαλος οφείλει να είναι παιδαγωγός κι όχι χωροφύλακας.

 Να διδάσκει στους μαθητές την αλήθεια ώστε όχι μόνο να κατανοήσουν τον κόσμο, αλλά και να τον αλλάξουν.

Να στέκεται δίπλα στους μαθητές, να αγωνίζεται μαζί τους και με τη στάση ζωής του να χαράζει το δρόμο για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, δίκαιη, ανθρώπινη.

Ο δάσκαλος ακούει τα προβλήματα, τις ανάγκες, τις ανησυχίες των μαθητών και δεν τους αντιμετωπίζει σαν εγκληματίες.  Μόνο έτσι κερδίζει το σεβασμό τους.

Οι εκπ/κοί, οι μαθητές , οι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατούνται.

Καταδικάζουμε τέτοιου είδους ενέργειες κι απαιτούμε να παρθούν πίσω οι καταγγελίες απέναντι στους μαθητές τώρα.

Αγρίνιο, 25 Φεβρουαρίου 2021