«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΛΑΣΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

 Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ψήφισμα για το νέο εκλογικό νόμο. Σκοπός ήταν η συζήτηση, η τοποθέτηση και η πολιτική αντιπαράθεση των παρατάξεων πάνω σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα. Μετά την κατάθεση του, λάβαμε την δέσμευση από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ότι θα συζητηθεί στο άμεσο μέλλον.

 Η Λαϊκή Συσπείρωση  διαφωνεί με την πρόταση της ΝΔ που επαναφέρει ένα προκλητικό, αντιδραστικό, εκλογικό σύστημα, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την «κυβερνησιμότητα.

Στην ουσία θέλουν, μέσω και του εκλογικού νόμου, να γίνεται...

διαχείριση των Δήμων, από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν με τις κυβερνήσεις που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα, κυβερνήσεις που διαμόρφωσαν ένα ασφυκτικό, αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, που έχει μετατρέψει τους Δήμους σε κρατική υπηρεσία, Τοπική Διοίκηση προκειμένου να υλοποιηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός μετατροπής των Δήμων σε ελεγκτικό μηχανισμό των επιχειρηματικών ομίλων που θα αναλάβουν κρίσιμους και επικερδείς τομείς της λειτουργίας τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η απαγόρευση των προσλήψεων, η συρρίκνωσή τους, η συγκεντροποίηση με αύξηση του οικονομικού αντικειμένου των Δήμων (με την συγκεντροποίησή τους).

Μέσω του εκλογικού νόμου επιθυμούν να περιορίσουν τις ενοχλητικές φωνές, γι’ αυτό παίρνουν μια σειρά μέτρων, που όλα οδηγούν στον ίδιο στόχο:

           ανάδειξη του Δημάρχου με 43% που θα παίρνει τα 3/5 των συμβούλων.

           Θέτει ως προϋπόθεση για να μπει ένας συνδυασμός στην κατανομή το όριο του 3%.

           Μειώνει τον αριθμό των Δημοτικών Συμβούλων.

           Αποκλείει δυνάμεις από την δυνατότητα να κατεβάσουν ακόμα και ψηφοδέλτιο, θέτοντας ως προϋπόθεση έγκυρου ψηφοδελτίου αυτού που θα καταθέσει, με τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων στο σύνολο των δημοτικών κοινοτήτων (άνω των 500 κατοίκων).

           Αυξάνει το παράβολο για τους υποψηφίους Δημάρχους κατά 100% και για τους δημοτικού, κοινοτικούς κατά 60%.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι διατηρεί το ενιαίο ψηφοδέλτιο στις κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων και τις ενσωματώνει υποχρεωτικά σε όλα τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών.

Εμείς είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής, της ισοτιμίας της ψήφου, να μην υπάρχει 2ος γύρος, να μην μειωθεί ο αριθμός των συμβούλων σε όλα τα επίπεδα. Να υπάρχει η δυνατότητα ουσιαστικής λειτουργίας των κοινοτικών συμβουλίων και να μην είναι μόνο γνωμοδοτικές, κανονιστικές, που σημαίνει διαμόρφωση όλων των όρων και προϋποθέσεων να μπορούν να επιλύουν μια σειρά τοπικών προβλημάτων.

Εμείς θεωρούμε ότι είναι βαθιά υποκριτικό το σκηνικό που τροφοδοτεί την ψευδεπίγραφη εικόνα των δήθεν «αυτοδιοικητικών» και των «υπερκομματικών» υποψηφιοτήτων και ένα περιβάλλον που παραπλανά και εντέλει εκμηδενίζει την ευθύνη και την λογοδοσία των πολιτικών κομμάτων ως προς τις υποψηφιότητες και τα πεπραγμένα των αιρετών που έτσι και αλλιώς υποστηρίζουν. Ένα ζήτημα που όλες οι αστικές δυνάμεις αποφεύγουν ακριβώς γιατί αξιοποιούν την ΤΔ και ως πεδίο της λαϊκής ενσωμάτωσης.    

                                                                                 

                                                                         Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

                                                                       Παπανικολάου Τιμολέων

                                                                       Καρναβιάς Ιωάννης