«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

«Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο»: Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει τις λαϊκές αγορές σε καρτέλ ολιγοπωλιακών συμφερόντων

Ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση είχε κλιμάκιο της παράταξης «Δυτικής Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο» αποτελούμενο από τον επικεφαλής, Απόστολο Κατσιφάρα, και τον Συντονιστή Αχαΐας, Δημήτρη Δριβίλα, με τους εκπροσώπους παραγωγών και μικροπωλητών λαϊκών αγορών Αχαΐας.

 Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής ενημέρωση από πλευράς των σωματείων για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης η οποία:

 1. Επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να κατέχουν άδειες

2. Καταργεί την έννοια της άδειας πωλητή λαϊκών αγορών και προβλέπει τον πλειστηριασμό των θέσεων για κάθε τρία χρόνια

3. Οι φορείς διαχείρισης των λαϊκών αγορών προβλέπεται να λειτουργούν υπό το καθεστώς Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια καθιστώντας το φορολογικό, ασφαλιστικό και εν γένει ρυθμιστικό πλαίσιο απαγορευτικό για τους μικροπαραγωγούς.

4. Τα κοινωνικά κριτήρια διάθεσης αδειών αντικαθίστανται με καθαρά ανταποδοτικά προς τους φορείς διαχείρισης

 Από την ανάλυση των παραπάνω αξόνων, γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση για άλλη μια φορά απέναντι από τα μεσαία και χαμηλότερα οικονομικά, κοινωνικά στρώματα με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο.

 Μετατρέπει τον κοινωνικά καταξιωμένο θεσμό των λαϊκών αγορών σε «χρηματιστήριο» που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε ένα ολιγοπώλιο του συνόλου της χονδρικής και λιανικής διάθεσης των αγροτικών τροφίμων.

Οι μόνοι που έχουν να κερδίσουν από μια τέτοια πολιτική είναι οι αλυσίδες υπεραγορών τροφίμων, ενώ οι μόνοι που έχουν να χάσουν είναι οι πολίτες, οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές των λαϊκών αγορών.

 Η παράταξή μας στέκεται σθεναρά στο πλευρό των παραγωγών και μικροπωλητών και δεσμεύεται να φέρει το θέμα στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να παρθεί μια ηχηρή απόφαση που θα αντιτίθεται στη νεοφιλελεύθερη και ολιγοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης και θα καλεί το σύνολο του πολιτικού κόσμου να βελτιώσει το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης της κοινωνίας, του παραγωγικού ιστού της χώρας αλλά και της προστασίας του κοινωνικού χαρακτήρα τους.

 Από πλευράς των σωματείων στη σύσκεψη συμμετείχαν η πρόεδρος του σωματείου «Άγιος Ανδρεάς», κα Αναστασία Καλούδη, ο ταμίας, κος. Χαράλαμπος Φοής, ο Πρόεδρος του σωματείου «Άγιος Τρύφων», κος. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, και ο ταμίας, κος. Ηλίας Αραβαντινός, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Αχαΐας, κος. Αλέκος Θανόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του «Συλλόγου Δήμητρα», κος Κωνσταντίνος Μίντζας, και από το Σύλλογο «Ενότητα» ο κος Παναγιώτης Μπαϊλός.

 Τους ευχαριστούμε θερμά για τη συνάντηση και την ενημέρωση που μας παρείχαν.

 «Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο»