«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ

Οφείλουμε στους συνδημότες μας, ψηφοφόρους μας ή όχι, να διευκρινίσουμε μερικά θολά σημεία της λειτουργίας του τοπικού συμβουλίου του οποίου είμαστε μέλη. 

  Καταρχάς, από τις πρώτες συνεδριάσεις, ζητήσαμε να ακολουθείται η διαδικασία που είναι κοινή σε κάθε συμβούλιο: εισήγηση, ερωτήσεις, τοποθετήσεις μελών, ερωτήσεις-τοποθετήσεις δημοτών. Ακόμη όμως,  δυστυχώς, δεν έχουμε εισακουστεί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται θόρυβος και να μην σημειώνονται οι ξεχωριστές απόψεις και διαφωνίες, με πρώτο υπεύθυνο τον ίδιο τον πρόεδρο. Τον καλούμε έστω και καθυστερημένα να βάλει μια τάξη στη συνεδρίαση...

  Δεύτερο, στην περασμένη συνεδρίαση, 15/2, μπήκε έκτακτα ένα θέμα για ψήφιση, ο πρόεδρος ανέγνωσε ένα κείμενο μέσα σε λίγα λεπτά, που αφορά το νέο νόμο Βορίδη για την τοπική διοίκηση, και μέσα σ' αυτόν περιέχεται και ο νέος τρόπος εκλογής και λειτουργίας των τοπικών συμβουλίων των κοινοτήτων. Πίστη μας είναι πως κάθε αλλαγή για την Τ.Δ. που έγινε τα προηγούμενα χρόνια και η τωρινή αποσκοπούσε στο πώς θα προωθούνταν, θα στηριζόταν και θα εφαρμοζόταν στην Τ.Δ. η κυβερνητική πολιτική. Πολιτική που στηρίζει συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι λαϊκά. Συμφωνούμε να συζητούνται έκτακτα θέματα, αρκεί να μας επιτρέπεται να σημειωθεί η άποψή μας. Απορούμε πώς, από μια συζήτηση σχεδόν δύο ωρών, είναι δυνατόν να σημειώνεται στα πρακτικά μόνο η εισήγηση του προέδρου! Πώς γίνεται να απουσιάζει η τοποθέτηση των δύο συμβούλων μας, συνολικής διάρκειας μισής ώρας τουλάχιστον; 

  Τρίτο, επειδή το περιεχόμενο του υπό ψήφιση κειμένου είναι πλούσιο, ζητήσαμε να μας δοθεί για μελέτη, και να αποφασίσουμε προσθήκες, διορθώσεις και αλλαγές. Τοποθετηθήκαμε θετικά, με καλή πίστη, στο σκοπό του κειμένου που είναι να ανοίξει μια συζήτηση στα τοπικά συμβούλια για το μέλλον τους. Πραγματικά θέλουμε να ανοίξει αυτή η συζήτηση. Ωστόσο, το κείμενο που δημοσιεύτηκε στο kainourgiopress είναι διαφορετικό από αυτό που είδαμε στο συμβούλιο. Διαφορετικό και στη μορφή και στο περιεχόμενο. Το νέο-διορθωμένο κείμενο το είδαμε για πρώτη φορά όταν δημοσιεύτηκε, και "τρίβουμε τα μάτια μας"! Συγκρίνετε το δημοσίευμα με τα λειψά πρακτικά της συνεδρίασης ( και το κείμενο που πήραμε για διορθώσεις) και θα παρατηρήσετε ένα άλμα στο λόγο για το οποίο δεν έχουμε καμία συμμετοχή ή συνενοχή.

   Τέταρτο, ζητήσαμε από τον πρόεδρο που το δημοσιεύει να διορθώσει το "ομόφωνα", καθώς, για πρώτη φορά διαβάσαμε ένα κείμενο που δεν μας εκφράζει, και το χειρότερο είναι ότι αξιοποίησε το "μπάχαλο" των συνεδριάσεων για το οποίο είναι υπεύθυνος, ώστε να μας σύρει στην δική του άποψη. Ξεκαθαρίζουμε ότι: δεν θα ανεχτούμε τέτοιους τακτικισμούς, και διαφωνούμε με το περιεχόμενο του κειμένου. Έχουμε στη διάθεσή σας την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπου τοποθετούμαστε για το νομοσχέδιο.

  Πέμπτο, οι τοποθετήσεις μας (15/2) ήταν, μεταξύ άλλων και εντελώς ενδεικτικά: ότι όση και να γίνει η δημοκρατία στην οικονομική διαχείριση στο τοπικό συμβούλιο δεν θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής μας, ότι ακόμα και ΑΦΜ να είχε το τοπικό συμβούλιο και να μπορούσε να διαχειριστεί ΕΣΠΑ δεν θα έκανε έργα αναγκαία στο λαό (αντιπλημμυρικά κ.α.) αλλά θα ήταν ανταποδοτικά όπως και τώρα, ότι τα επιλέξιμα έργα δεν αφορούν τα νοικοκυριά ( το ρέμα θέλει 30χιλ να καθαριστεί, αλλά η ζημιά, αν δεν επιλεγεί, είναι 10 νοικοκυριά πλημμυρισμένα=300χιλ ). Ότι όσα λεφτά και να διαχειριζόμαστε θα είναι πάντα λιγότερα από τις αρμοδιότητες που θα μας φορτώσουν. Ότι σε προηγούμενες θητείες δημάρχων μας έγιναν τόσα πολλά όμως ελάχιστα αφορούσαν τις λαϊκές ανάγκες (ενδεικτικά αναφέραμε τα χρέη των δήμων που αν και μεγάλα δεν έγιναν αντιπλημμυρικά π.χ.). Συμπερασματικά, υποστηρίξαμε ότι δε γίνεται να έχεις κεντρική πολιτική φορομπηχτική και ανταποδοτικά έργα και να ζητάς να το αλλάξεις αυτό με την καλύτερη διαχείριση της "αυτοδιοίκησης", που στην ουσία είναι τοπική διοίκηση της κεντρικής εξουσίας. Και όλα αυτά ειπώθηκαν στο πρώτο άκουσμα του κειμένου. Τώρα έχουμε άποψη. Το "μπάχαλο", που δημιουργείται κάθε φορά στο συμβούλιο, μάλλον κρύβει σκοπιμότητες για να μην ακούγονται και καταγράφονται απόψεις, με αποτέλεσμα να βγαίνει προς τα έξω μία "σούπα" συναίνεσης και αποπολιτικοποίησης όλων των θεμάτων.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Έκτο, αντιλαμβανόμαστε την επιβεβλημένη από τις συνθήκες ανάγκη να επικοινωνούμε με τους συνδημότες μας τακτικά με ανακοινώσεις μας. Γίνεται προσπάθεια, και δεν μας αρέσει καθόλου, να στρογγυλεύεται η συζήτηση για να χάνεται η διαφωνία. Το επιχείρημα "εγώ είμαι στο συμβούλιο για το καλό του χωριού μας" το ακούμε με μία κάπως ύποπτη συχνότητα. Να μη νομίζει κανείς ότι εμείς είμαστε για άλλο χωριό. Ωστόσο, όπου διαφωνούμε απαιτούμε να σημειώνεται!

                                                                                   Οι Τοπικοί Σύμβουλοι

                                                                                  ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

                                                                                   ΦΛΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ