«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤHΝ ΠΑΙΔΕΑ


Την Τρίτη 19/01/2021 θα πραγματοποιηθεί στη πλατεία Τριανταφύλλου στις 2μμ η πρώτη συνέλευση για πρωτοβουλία αγώνα του Πανεπιστημίου Πατρών. Σας στέλνω το Δελτίο τύπου του Φοιτητικού Συλλόγου Βιολογικού που καλεί στην Πρωτοβουλία καθώς και το event στο Facebook.

ΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΑΡΩΣΕΙ!
Με την πανδημία να κλείνει σχεδόν έναν χρόνο και την τηλεκπαίδευση να έχει πλέον εδραιωθεί, η κυβέρνηση ΝΔ όχι μόνο επιλέγει να μην λάβει κανένα μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, αλλά αντιθέτως, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία μαζικής αντίδρασης των φοιτητών λόγω της συγκυρίας, καταθέτει αιφνιδιαστικά ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα που επιτίθεται σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης. Αντί να πάρει μέτρα ώστε... να ξανανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια και όλες τις υγειονομικές προϋποθέσεις, ξοδεύει 30 εκ. ευρώ στη συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας και όχι για πρόσληψη καθηγητών, όχι για μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, όχι για την ενίσχυση των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού.
Με το νέο νομοσχέδιο, που κατατίθεται από κοινού από το ΥΠΑΙΘ, σε συνεργασία με το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ, έρχεται επί της ουσίας να βάλει ταφόπλακα στο δικαίωμα της νέας γενιάς και των λαϊκών οικογενειών σε δημόσια, δωρεάν σύγχρονη και ολοκληρωμένη εκπαίδευση και να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε ένα «φρουρούμενο» κάστρο των επιχειρήσεων για λίγους και εκλεκτούς . Το νέο αυτό νομοσχέδιο έρχεται επί της ουσίας να συμπληρώσει τα μέτρα που έχει πάρει ως τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ στην εκπαίδευση και να βαθύνει την συνολική αστική πολιτική για την εκπαίδευση. Η κυβέρνηση έχει ήδη φροντίσει να εξισώσει τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των ΑΕΙ και παράλληλα να υποβαθμίσει την επαγγελματική εκπαίδευση με το κλείσιμο δεκάδων δημόσιων ΙΕΚ.
Πιο συγκεκριμένα, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία θα ορίζεται αυθαίρετα από τα ιδρύματα (μπορεί να είναι και ψηλότερη από 10), καθώς και η συμπλήρωση πλέον του μηχανογραφικού θα γίνεται σε δύο φάσεις, μειώνοντας έτσι δραματικά τους εισακτέους και κάνοντας την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ακόμα πιο δύσκολη, ειδικά για τα πιο αδύναμα οικονομικά παιδιά. Επαναφέρεται το όριο φοίτησης στα ν+ν/2 έτη καθώς και οι διαγραφές φοιτητών, αναδεικνύοντας τον βαθιά ταξικό χαρακτήρα που αποκτά η εκπαίδευση καθώς η περάτωση των σπουδών μέσα σ' αυτό το όριο καθίσταται αδύνατη για εκείνο το κομμάτι φοιτητών που αναγκάζεται να εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές του. Παράλληλα ιδρύεται πανεπιστημιακή αστυνομία, ένα σώμα που θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ, θεσμοθετείται η ελεγχόμενη είσοδος , η συλλογική δράση των φοιτητών ποινικοποιείται και η δράση των φοιτητικών συλλόγων θα αντιμετωπίζεται με πειθαρχικές ποινές , που μπορεί να οδηγούν ακόμα και στη διαγραφή. Επιχειρείται ουσιαστικά να παγιωθεί η λογική «ό,τι αντιστέκεται καταστέλλεται», κάτι που το έχουμε δει ιδιαίτερα έντονα το τελευταίο διάστημα.
Γίνεται πλέον φανερό πως στα σχέδια τους είναι ένα ακόμα πιο ταξικό πανεπιστήμιο, αυτό για λίγους και εκλεκτούς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως από την νέα χρονιά μειώνεται τόσο η χρηματοδότηση του πανεπιστημίου στο 80% όσο και οι δαπάνες για τη φοιτητική μέριμνα κατά 39%. Όποιος κοστίζει και δεν φέρνει λεφτά δε χωρά στα ιδρύματα τους. Αυτά τα «δυστοπικά» σενάρια δεν είναι κάτι ξαφνικό, χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις προσπαθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να τα υλοποιήσουν ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου, ΕΕ, ΟΟΣΑ και τη συνθήκη της Μπολόνια. Ο μόνος λόγος όμως που το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι ακόμα «ανυπόταχτο», που μπορεί ακόμα να διεκδικεί δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, είναι το φοιτητικό κίνημα, ο μαχόμενος κόσμος της εκπαίδευσης, ο λαός και η νεολαία. Τα πρώτα δείγματα έχουν ήδη δοθεί. Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι συζητάνε, συνεδριάζουν και αντιδρούν σε όλη την Ελλάδα και ετοιμάζονται να απαντήσουν ακόμα πιο δυναμικά! Παράλληλα, όλα τα κομμάτια της πανεπιστημιακής κοινότητας έχουν αντιδράσει και απαιτούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο. Μαθητές και εκπαιδευτικά σωματεία το απορρίπτουν και δηλώνουν έτοιμοι να κινητοποιηθούν.
Για αυτό καλούμε σε ανοιχτή συγκρότηση πρωτοβουλίας αγώνα Πανεπιστημίου Πατρών. Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια του πανεπιστημίου που προβληματίζεται, που δεν αντέχει άλλο το μαύρο μέλλον που του ετοιμάζουν, να έρθει να συζητήσουμε, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να οργανώσουμε τις δράσεις μας.
//ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
//ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
//ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.
//Να δοθούν λεφτά για να ανοίξει εδώ και τώρα κανονικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση- Όχι στην μονιμοποίηση της τηλεκπαίδευσης! Έως 15 μαθητές στην τάξη, έως 50 φοιτητές ανά αμφιθέατρο, με δωρεάν παροχή των απαραίτητων μέτρων προστασίας, και διεξαγωγή τακτικών τεστ στους φοιτητές. Εξασφάλιση των απαραίτητων χώρων και άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού! Όχι στο φιάσκο της τηλε εξεταστικής!
//Όχι στο νέο τρόπο εισαγωγής που σπρώχνει στις αγκάλες των κολλεγιαρχών χιλιάδες νεολαίους. Ειδικά φέτος με το αίσχος της τηλεκπαίδευσης απαιτούμε ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια!
//Έξω η πανεπιστημιακή αστυνομία από τις σχολές μας. Δε θα πατήσετε το ποδάρι σας. Όχι στην αστυνομοκρατία και την τρομοκράτηση! Πάλη για τις λαϊκές ελευθερίες! Επανακατοχύρωση και διεύρυνση του ασύλου!
//Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές, όχι στα νέα πειθαρχικά πλαίσια, όχι στις κάρτες εισόδου και την ελεγχόμενη είσοδο!
//Όχι στο τσάκισμα επαγγελματικών-εργασιακών δικαιωμάτων και την ισοτίμηση των πτυχίων ΑΕΙ-κολεγίων. Επαγγελματικά δικαιώματα για όλους. Μόνιμη-σταθερή-αξιοπρεπή δουλειά για όλους
//Καμία σκέψη για στράτευση στα 18. Όχι σε αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Όχι στους νέους εξοπλισμούς
//Εδώ και τώρα ριζική ενίσχυση της δημόσιας υγείας!  

Facebook event: https://www.facebook.com/events/871702240263220/?acontext=%7B%22ref%22%3A%2252%22%2C%22action_history%22%3A%22[%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22share_link%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22share_link%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A%7B%5C%22invite_link_id%5C%22%3A409400636811716%7D%7D]%22%7D

Καλή συνέχεια!