«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Ενημέρωση από το δήμο Αγρινίου

ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Αυτοψία στις περιοχές όπου σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα έκανε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου. Μαζί μετον Αντιπεριφερειάρχη Θανάση Μαυρομάτη και τους Αντιδημάρχους Αγρινίου Μίμη Σκορδόπουλο και Θύμιο Γρίβα επισκέφθηκαν τη ΔΕ Αρακύνθου και συγκεκριμένα το ΆνωΚεράσοβο όπου είναι σε εξέλιξη  φαινόμενο  κατολίσθησης. Ο δρόμος υπέστη σοβαρή καθίζηση σε πολλά σημεία ενώ αγροτικές αποθήκες παρασύρθηκαν από την έντονη κακοκαιρία...

Στη ΔΕ Παναιτωλικού η κυκλοφορία γίνεται με προσοχή καθώς  μεγάλα κομμάτια ορεινού όγκου έχουν κατολισθήσει και δυσχεραίνουν την κίνηση των οχημάτων. Μηχανήματα επιχειρούν προκειμένου να διανοίξουν το δίκτυο, επαρχιακό και δημοτικό.





«Ζήσαμε ένα μοναδικής έντασης και σφοδρότητας καιρικό φαινόμενο. Οι ζημιές είναι μεγάλες. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχουμε ξεκινήσει την καταγραφή, την αποτίμηση και αποκατάσταση των καταστροφών. Περπατήσαμε σε όλα τα σημεία  του Δήμου μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Είναι άμεση η ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών και το άνοιγμα του επαρχιακού αλλά και δημοτικού δικτύου ώστε, οι δημότες,  να έχουν πρόσβαση στις οικίες, τις κτηνοτροφικές μονάδες και τις καλλιέργειες τους. Είδαμε την  ανησυχία των συμπολιτών μας  και «τρέχουμε» γρήγορα όλες τις  διαδικασίες. Ενημερώσαμε τους κατοίκους  για τον τρόπο υποβολής αιτήσεων προκειμένου  να  καταγραφούν  από τις αρμόδιες  επιτροπές του Δήμου. Η πρόσφατη κακοκαιρία υποδεικνύει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιπλημμυρική θωράκιση όλης της περιοχής», ανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

***

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΜΑΤΑ

 


Από τον Δήμο Αγρινίου ανακοινώνεται ότι σε συνεργασία με την Τροχαία Ακαρνανίας  διακόπτεται η κυκλοφορία στα Δύο Ρέματα στο ύψος της Γαρδένιας καθώς η γέφυρα έχει υποστεί σοβαρές ζημιές με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα  επικίνδυνη η διέλευση των οχημάτων.



Συνεργείο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου διενήργησε αυτοψία όπου διαπίστωσε ότι η γέφυρα  είναι ετοιμόρροπη. Ήδη ξεκίνησε  η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών .Η κυκλοφορία   των οχημάτων θα γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς.

 Σε εργασίες διάνοιξης ρέματος στην οδό Εργάνης προχώρησε συνεργείο του Δήμου Αγρινίου προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή απορροή όμβριων.

 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

***

Δηλώσεις ζημιών στον ΕΛΓΑ

  Καλούνται οι  δημότες,  των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν  από την έντονη κακοκαιρία της 26ης Ιανουαρίου,  να υποβάλλουν δηλώσεις ζημιών  στους αρμόδιους, ανά περιοχή,  ανταποκριτές ΕΛΓΑ  μέχρι και την Παρασκευή 29-01-2021.

Ο Δήμος Αγρινίου  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουν  μεριμνήσει για την  τεκμηρίωση της οριοθέτησης των πληγεισών καλλιεργειών  προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των αρμόδιων υπηρεσιών.

 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

***

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

 Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου μετείχε σε ευρεία σύσκεψηστα γραφεία της ΠΕ Αιτ/νίας υπό τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριο Φαρμάκη  για την εκτίμηση των προβλημάτων και την αποκατάσταση των καταστροφών από την έντονη κακοκαιρία.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη οΓιώργος  Παπαναστασίουυπογράμμισε τα εξής: «Ξεκινάμε την καταγραφή όλων των σημείων που καταστράφηκαν έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Σήμερα δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να ξεκινήσει η καταγραφή. Τα συνεργεία του Δήμου Αγρινίου   καλύπτουν  τις πληγείσες περιοχές ενώ η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας είναι έτοιμη να υποδεχθεί τα αιτήματα για τις οικίες που επλήγησαν. Το πέρασμα της κακοκαιρίας ήταν σαρωτικό.Ο Δήμος Αγρινίου θα συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις τις διαδικασίες ώστε να υπάρξει αποκατάσταση. Δεν θα κουραστώ όμως να επαναλαμβάνω ότι χρειάζεται ένας εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική προστασία. Το είχαμε επισημάνει  το 2017 στις μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν τον Δήμο μας. Πρέπει ναδιεκδικήσουμε αποκατάσταση των ζημιών με ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό σχέδιο. Ο στόχος μας πρέπει να είναι η πρόληψη και η δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων ανάσχεσης».

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Γεν. Γραμ. Δημήτρης Τζιώλης και ο Αντιδήμαρχος Μίμης Σκορδόπουλος με στελέχη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας.

 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

***

ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΚΗΡΥΞΗ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου συγκάλεσε εκτάκτως το  Τοπικό Συντονιστικό Όργανο προκειμένου να κατατεθεί αίτημα για να κηρυχθεί ο Δήμος Αγρινίου  σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο αίτημα «συνεδρίασε εκτάκτως το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο του Δήμου Αγρίνιου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες σε όλη την έκταση του Δήμου Αγρίνιου, εξαιτίας της έντονης και ακατάπαυστης βροχόπτωσης.Ρέματα υπερχείλισαν και πλημμύρισαν πολλές περιοχές εξαιτίας του μεγάλου όγκου βροχής που έπεσε στην ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες, οικίες, επιχειρήσεις, και δίκτυα υποδομών.Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, αιτούμαστετη κήρυξη του Δήμου Αγρίνιου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πλημμυρικών φαινομένων».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ