«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου σας ενημερώνει ότι άνοιξε ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ειδικότερα, από την Τρίτη 5 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, οι δικαιούχοι του 5ου κύκλου της επιστρεπτέας μπορούν να υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση της ενίσχυσης.

Το συνολικό ύψος της διαθέσιμης χρηματοδοτικής ενίσχυσης προβλέπεται να ανέλθει στα 1,5 δισ. ευρώ. Έτσι, η συνολική απευθείας στήριξη του κράτους προς τις επιχειρήσεις, και ιδίως τις μικρές και μικρομεσαίες, μέσω των πέντε κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα φθάσει τα 7 δισ. ευρώ.

Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5, όπως και στον προηγούμενο κύκλο, το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο. Προϋπόθεση είναι...

η διατήρηση του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως και την 30η Ιουνίου 2021.

Με επόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής αιτημάτων, θα προσδιοριστούν ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης και άλλα σχετικά ζητήματα.

Η κοινή υπουργική απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζει δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 τις επιχειρήσεις που επλήγησαν την περίοδο Σεπτέμβριο ως και Δεκέμβριο 2020, ως εξής :

α)  Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και οι Οργανισμοί Λιμένων.
β)  ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με εξαίρεση μόνον των εξής κατηγοριών:

·         επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους (1.000) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Νοεμβρίου 2020,

·         επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από την 1η Ιουλίου του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.

·         Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα,

·         επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων,

·         επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 31η Οκτωβρίου 2020.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που δεν αποκλείονται με βάση  τα ανωτέρω, θα πρέπει να υποβάλλουν στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» τα εξής στοιχεία για τους μήνες Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020:

α) Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδ. 312 της δήλωσης ΦΠΑ) διακριτά για κάθε μήνα.

β) Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν

·         τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα,

·         το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 του εντύπου Ε3) του φορολογικού έτους 2019,

·         το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.

Πλέον, στις αιτήσεις προ – συμπληρώνονται  τα στοιχεία τα οποία διαθέτει η ΑΑΔΕ βάσει των δηλώσεων (ΦΠΑ ή Εισοδήματος) των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.  Τα παραπάνω υποβαλλόμενα στοιχεία δεν μπορούν να τροποποιούνται από την επιχείρηση μετά την οριστικοποίησή τους.  Τα ανωτέρω στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση, επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν.

Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προκειμένου να διενεργηθεί αυτοματοποιημένος έλεγχος προϋποθέσεων χορήγησης και υπολογισμός του ύψους ενίσχυσης.

Επιπροσθέτως, ελέγχεται αυτοματοποιημένα και ως προϋπόθεση η δήλωση λογαριασμού – ΙΒΑΝ από την επιχείρηση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet, η συντακτική εγκυρότητά του, καθώς και η επαλήθευσή του από το αντίστοιχο ίδρυμα πληρωμών.

 

TO Δ.Σ..

***

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Σ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΓΡΙΝΙΟΥ

 

 
Ο ΕΡΜΗΣ

ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΗΣ  1911

ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ 8-ΑΓΡΙΝΙΟ Τ.Κ. 30132

 ΤΗΛ.- FAX:  2641057390

E-mail: empsilo@otenet.gr

 

ΑΓΡΙΝΙΟ: 8-1-2021                                                                          

ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 17735

 

Προς

-Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

κ. Άδωνι Γεωργιάδη

                                                       - Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

                                                                                  κ. Νικόλαο Παπαθανάση

                                                       - Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

                                                                                  κ. Ιωάννη Τσακίρη

                                             - Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

 κ. Χρίστο Δήμα

Κοιν.:

Βουλευτές Αιτωλ/νίας

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Δήμος Αγρινίου

Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας

ΕΣΕΕ

ΓΣΕΒΕΕ

Ομοσπονδίες Εμπορικών Συλλόγων

Ομοσπονδίες ΕΒΕ

Εμπορικοί Σύλλογοι

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

 

ΣΩΣΤΕ ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΣΩΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

 

Κύριε Υπουργέ

 

 

Η Κυβέρνηση έχει χρέος να αποφασίσει άμεσα για την λειτουργία της αγοράς, έστω και με αυστηρούς όρους (προσέλευση ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ στα καταστήματα, πρόταση που έχει γίνει εδώ και ένα μήνα), ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή που έρχεται σε έναν από τους πιο βασικούς κλάδους της ελληνικής Οικονομίας που και έσοδα δίνει στο κράτος και συμβάλλει στην απασχόληση.

Η υγειονομική κρίση δοκιμάζει για άλλη μια φορά της αντοχές των μικρών επιχειρήσεων που εδώ και εννέα μήνες προσπαθούν, σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον, να βρουν τον βηματισμό τους, όμως τελικά είναι εκείνες που εξακολουθούν να αδικούνται και να μην λαμβάνονται υπόψιν οι προτάσεις τους.

Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια, είναι βέβαιο ότι τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας έχουν δημιουργήσει κρίση στην αγορά και η επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων εξαρτάται από τα γενναία μέτρα στήριξης που ζητούν άμεσα να λάβει η Κυβέρνηση.

Η εορταστική περίοδος που μόλις τελείωσε και η παράδοση εκτός(clickaway), που επινοήθηκε από την Κυβέρνηση, δεν αντιστάθμισε σε καμμιά περίπτωση την φυσική παρουσία του καταναλωτή που είναι αναγκαία για τη λειτουργία της αγοράς, με συνέπεια κύριοι κλάδοι του Λιανικού Εμπορίου να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα (ένδυση, υπόδηση κ.α.).

Το ξεκίνημα της νέας χρονιάς είναι η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί ότι ακόμη σώζεται με την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων και η Πολιτεία οφείλει να ακούσει την κραυγή αγωνίας του εμπορικού κόσμου και να μην τον οδηγήσει στην καταστροφή.

Το πρώτιστο και αδιαπραγμάτευτο αγαθό για όλους τους ανθρώπους είναι η υγεία και η Πολιτεία σωστά ακούει και συμβουλεύεται τους ειδικούς λοιμωξιολόγους, τους οποίους απολύτως σεβόμαστε. Το πως όμως μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα η Αγορά, το γνωρίζουν οι άνθρωποί της και αυτό η Κυβέρνηση οφείλει να το σεβαστεί και επιτέλους να τους ακούσει.

 

 

ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ